ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ОБЈАВЉУЈЕ ИЗВЕШТАЈ О СРБИЈИ КОЈИ ВРВИ ОД ДИРЕКТНОГ МЕШАЊА У НАШЕ УНУТРАШЊЕ СТВАРИ

СРБИЈА је остала ангажована у дијалогу о нормализацији односа са Косовом, али треба да покаже озбиљнију посвећеност и да уложи више напора и направи компромисе како би процес кренуо напред.

Уз то, неопходно је да више усклади спољну политику са ЕУ, док постоји и стратешка забринутост због трговинских споразума Србије и Кине.

Ово су главни закључци годишњег извештаја Европске комисије за Србију, у којем се наводи да наша земља мора да испуни “своје обавезе и да се посвети пуној примени свих претходних споразума, и Споразума о путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију”.

– Од Србије и Косова се очекује да се конструктивније ангажују како би омогућили почетак преговора о свеобухватном правно обавезујућем споразуму о нормализацији и покажу флексибилност у циљу брзог и конкретног напретка – наводи се у извештају.

У овом документу, инцидент у Бањској је оцењен као најтежа ескалација у последњих неколико година и изнета су очекивања да починиоци буду ухапшени. Као императив остаје да се врати ситуација у којој “косовски Срби активно учествују у локалној управи, полицији и правосуђу на северу КиМ”.

– Повлачење косовских Срба из институција и бојкот локалних избора на северу КиМ, крше обавезе Србије.

ЕК замера што наша земља није увела ниједну рестриктивну меру против Русије, док је са њом “одржала односе на високом нивоу”. Званични Београд критикован је и због неусклађености визне политике са ЕУ.

У извештају се спомиње и споразум који је Србија потписала са Кином у октобру 2023, што за Брисел “представља стратешку забринутост”:

– Сви споразуми, морају да буду у складу са правним тековинама ЕУ и да садрже клаузуле о престанку рока, које гарантују да Србија може да се одрекне споразума, по приступању ЕУ.

Став ЕК је да се и даље величају ратни злочинци, а да Београд још није показао посвећеност истрази и суђењу у предметима ратних злочина, као и да се наставља јавно оспоравање пресуда Међународног кривичног суда за бившу Југославију.

Запажено је и да је “рад Скупштине обележен напетостима између власти и опозиције”. Критикована је и распрострањеност корупције у многим областима, и ограничен напредак у борби против организованог криминала.

У извештају је изнето и да је Србија учинила “ограничен напредак” у слободи изражавања, али и да ће нови медијски закони ојачати независност РЕМ-а. Спомиње се да пета дозвола за националну фреквенцију још није додељена.

Кластер три спреман

КАДА је реч европском путу Србије, Европска комисија је поновила оцену да је Србија испунила почетна мерила за кластер 3 (конкурентност и инклузивни раст) и да је овај кластер технички спреман за отварање.

Ову препоруку је Европска комисија изнела у извештајима за 2021. и 2022. годину. Међутим од децембра 2021. Србија није отворила ниједан кластер у приступним преговорима.

М. Ст. “Вечерње новости”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *