ЕКСПЕРИМЕНТ НА КОСОВУ ДОЖИВЕО ПОТПУНИ КРАХ: И немачки АФД у реду странака из ЕУ које се залажу за процес отпризнавања лажне државе

ЗАЛАГАЊЕ Алтернативе за Немачку за отпризнавање независности Косова у Бундестагу, у овом тренутку не може да промени ток дијалога, као и став Берлина по питању званичне политике о статусу јужне српске покрајине.

Ипак, важно је да у Европи јачају политичке струје које су на становишту Србије и њених аргумената и да наши ставови имају одјека.

Овако аналитичари оцењују политику према тзв. Косову друге странке по снази у Немачкој, а коју је у интервјуу за “Косово онлајн” поновио шеф спољнополитичког одбора посланичке групе Алтернатива за Немачку у Бундестагу Петр Бистрон. Он је у разговору за наше медије, истакао да су Срби на КиМ најугроженији народ у Европи, јер живе на војно запоседнутом делу своје земље и да ту живи 100.000 талаца, као и да би Немачка требало да повуче признање Косова. Бистрон је, такође, навео да је дијалог Београда и Приштине пропао и да то свако може да види и окривио Приштину за неуспех.

– Немачка би требало да спозна да је експеримент Косово потпуни неуспех и да није само бомбардовање СР Југославије 1999. било кршење међународног права, којим је разорен територијални интегритет једне земље, већ треба да увиди да је била огромна грешка да се Косово призна као држава, јер та конструкција није држава. Она не може да преживи и само је протекторат ЕУ и САД. Немачка треба да повуче признање Косова – поручује Бистрон.

На питање зашто Курти у Немачкој види свог највећег савезника, Бистрон је објаснио да је разлог чињеница да Берлин заступа америчке интересе:

– Сама чињеница да се на Косову налази друга по величини војна база после Рамштајна, говори све.

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић истиче да заступање овакве политике показује да наши ставови имају одјека и да расте круг политичких структура који имају исто мишљење, чак у земаљама које су до те мере важне у Европи, и које учествују у дијалогу.

– Ово је једна странка, која је постала важан фактор на унутрашњој политичкој сцени Немачке – објашњава Миливојевић за “Новости”. – То не значи да ће се променити став, али је важно да значајна популација у тој земљи која подржава ову политичку структуру, сматра да је Косово неуспели пројекат, који представља опасност и сметњу за Европу. Значајно је што је то парламентарна странка, и што уколико би на неким следећим изборима направиле добар резултат, њихова политика би имала већи утицај.

Миливојевић указује да они нису усамљен случај у Европи, да таквих прмера имамо и у Француској, јер је очигледно да десница јача. С друге стране, објашњава он, такви ставови су потпора нашој земљи и преговарачима да истрају у аргументацији.

Иначе, посланици АФД су почетком године, у Бундестагу поднели захтев у којем траже да Берлин повуче признање Косова, уз аргументацију да “Владу на Косову води националистичка странка Самоопредељење, премијера Аљбина Куртија која у свом програму предвиђа стварање “велике Албаније”.

Бистрон је навео да актуелна истраживања показују да је његова АфД друга странка по снази у Немачкој, док анкете у вези са изборима за Европски парламент кажу да су најснажнија политичка снага:

– У појединим немачким покрајинама, према испитивањима јавног мњења, АфД је већ најјачи, а тек следе различити изборе наредних месеци, односно у наредне две године.

М. Станојковић, Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *