Бранко Влаховић: Шок

ПОСЛЕ отрежњујућег интервјуа Давида Арахамије, руководиоца фракције владајуће партије Слуга народа који је признао да се рат могао зауставити у пролеће 2022. године и да су Руси само инсистирали да Украјина никако не улази у НАТО, али је Запад наговорио Владимира Зеленског да настави сукоб, на истом ТВ каналу 1 + 1 уследила је још шокантнија информација.

На екрану се појавила вест да је за време руско-украјинског конфликта погинуло и нестало без трага 1.126.652 украјинских војника и официра.

Врло брзо су реаговали из председничке администрације, па је вест повучена јер се наводно ради о штампарској грешци. Уредништво ТВ канала се извинило, али власти нису рекле која је тачна бројка погинулих и несталих на фронту. Новинари тврде да су такву информацију добили из војних извора.

Наравно да је шокантна вест изазвала много коментара, тим пре што је телевизија 1 + 1 у власништву украјинског олигарха Игора Коломојског који је сада у затвору. Он је, иначе, био главни спонзор Зеленског у председничкој изборној кампањи.

Генералштаб украјинске војске је 30. јануара 2023. године донео наредбу у којој се каже да су бројке о људским губицима војна тајна. Зеленски је више пута говорио да се о тачном броју погинулих и рањених може говорити тек када се оконча рат.

И у новембру 2022. године власти у Кијеву су демантовале изјаву еврокомесарке Урсуле фон дер Лајен која је рекла да је погинуло 100.000 украјинских војника. Она се касније правдала да је била погрешно информисана. Бивши саветник некадашњег америчког председника Доналда Трампа Даглас Мекрегор говори да је погинуло око 400.000 припадника украјинских оружаних снага.

Без обзира на то што обе стране скривају службене податке о броју погинулих и рањених, неспорно је да је та бројка велика и застрашујућа. То се види по томе како се брзо шире гробља свежим хумкама. У сваком случају, трагедија се не може сакрити од родбине и пријатеља оних који се никада неће вратити кућама.

Бранко Влаховић, “Вечерње новости”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *