Земљотрес у војном врху НАТО чланице: Најважнији пољски генерали изненада поднели оставке

Начелник генералштаба пољске војске генерал Рајмунд Анџејчак и командант оперативне војне команде генерал Томаш Пјотровски поднели су оставке, саопштила је данас пољска војска.

 

Како су пренели пољски медији, јуче су у Канцеларију председника послате пријаве за оставке оба команданата.

Пољски медији су објавили да постоје повишене тензије између ова два висока официра и пољског министра одбране Мариуша Блашчака, преноси АП.

Како је пренео, “Жечпостполита”, сукоб тиња од маја.

Наиме, Блашчак је јавно критиковао Пјотровског због реакције војске на залутали руски пројектил, који je у децембру прошле године пао у једној шуми у Пољској, наводећи да га Пјотровски није обавестио о том инциденту и да војска није успела да пронађе пројектил који је касније случајно открио један цивил.

Такође, према медијским извештајима, министар однедавно држи Пјотровског подаље од оперативних одлука као што су јачање одбрамбених капацитета на граници са Белорусијом и евакуација Пољака из Израела након напада Хамаса, преноси Танјуг.

Оставке су уследиле пет дана пре кључних, парламентарних избора, а у медијским извештајима се наводи да се двојица генерала противе употреби оружаних снага у владиној предизборној кампањи.

Одлуку о прихватању оставке доноси врховни командант, председник Пољске Анџеј Дуда, који је данас сазвао заседање Бироа за националну безбедност са премијером и кључним министрима.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *