Завршен састанак Вучића са „великом петорком“, обратио се Лајчак

Састанак председника Србије Александра Вучића са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, специјалним америчким изаслаником Габријелом Ескобаром, саветницима француског председника и немачког канцелара Емануелом Боном и Јенсом Плетнером и саветником италијанске премијерке Франческом Талом, одржан је у Београду.

После састанка новинарима се кратко обратио Лајчак који је рекао да је тема посете била како да се направи напредак у имплементацији споразума о нормализацији и деескалацији ситуацију у светлу последњих догађаја.
Лајчак је рекао да „петорка“ снажно осуђује напад на косовску полицију 24. септембра и да, како је рекао, сви починиоци морају бити приведени правди, те да очекују пуну сарадњу Србије у том погледу.
Лајчак је казао да обе стране морају да раде на деескалацији и нормализацији односа.
 
„Ту поруку смо пренели председнику Вучићу. Србија и Косово су ушле у нове договоре фебруара и марта ове године и ми очекујемо од обе стране да почну да испуњавају своје обавезе и из нових и из старих споразума“, рекао је Лајчак.
Истакао је да ће дијалог Београда и Приштине бити на дневном реду састанка министара спољних послова европских земаља у понедељак, а такође ће о њему разговарати лидери ЕУ касније током наредне недеље, на Савету Европе.
„Ова посета ће директно утицати на те разговоре. Као што смо много пута рекли, нема европске будућности ни за Србију, ни за Косово, без нормализације њихових односа и примене усвојених споразума о нормализацији и садашњих и оних ранијих. Желимо да видимо стабилну, просперитетну и европску регију Западног Балкана и зато је дијалог од круцијалне важности. Наш разговор са председником Вучићем и премијером Аљбином Куртијем ће се наставити наредних дана“, закључио је Лајчак.
– Тежак састанак са петорком. Верујем да ћемо у наредном периоду пронаћи пут за излазак из кризе. Наредних дана очекујем важне састанке у Бриселу – написао је председник после састанка на свом Инстаграм налогу.

Један коментар

  1. Јелена

    О, Вучићу! Твоја жудња да Србију уведеш тамо где она и не жели. представља моћно оруђе за притисак који води само једном циљу: Признању државе Косово од стране Србије, што ће се и остварити имплементацијом свих споразума које си потписао или ниси потписао, а на које си пристао.
    Ако си вољан, као што тврдиш, да сачуваш КиМ, избиј им из руку то оруђе, ГУКНИ већ једном да ОДУСТАЈЕШ ОД ЧЛАНСТВА У ЕУ, избиј тај инструмент притиска “великој” петорици из руку, бар да видиш како лупају главом: ШТА ДАЉЕ?
    О, Господе! тако је свима све јасно, само теби није! По мени, то је ИЗДАЈА!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *