ВУЧИЋ ОТКРИО ШТА СЕ ДОГОДИЛО У БАЊСКОЈ: Дотерало је цара до дувара, Курти ће наставити прогон Срба

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић говорио је синоћ у емисији “Ћирилица” на Хепи телевизији о ситуацији на Косову и Метохији, али и о другим важним темама.

Вучић каже да је Србија тешко и напорно радила, разумевала политичку ситуацију када је питање Косово и Метохија.

– Колико год да смо били у праву и компромисно оријентисани, толико су неки, нарочито из Европе, покушавали да праве контра-мере и да стају на Куртијеву страну – казао је Вучић.

Вучић о корену проблема

Председник каже да санкције и мере против Приштине нису биле ништа, већ обичан политички притисак, те да због њих ни сам Аљбин Курти не испашта.

– Корен проблема је у Куртијевом режиму. Први пут ћу рећи где је моја кривица. Корени су у ономе што се десило пре годину дана и пре нешто мање од годину дана. Кад је Курти дошао на власт почео је прави терор над Србима – казао је Вучић.

Истиче да Приштина темељно спроводи терор над Србима и да немачко представништво у Приштини зна да је 11 одсто Срба отишло са КиМ од када је Курти дошао на власт.

– Чекају да Косово и Метохија остану без Срба. Да није тужно, били би смешни наводи оних у Србији који би да ме Радоичић пријави – казао је он.

Подсетио је на прве барикаде због таблица, додатне притиске, смене регионалног командира полиције Ђурића.

– Онда крећемо у хаос и Срби постављају барикаде. КФОР-ови извештаји кажу да тамо стооје експлозивне направе које повезују возила да неко не би могао то да повуче. Тако је овај полицајац погинуо, а не у узајамној ватри – објаснио је Вучић.

Фото: Принтскрин ТВ Хепи

Хтели су да директно оптуже Радоичића да је убио полицајца, рекао је председник, па се вратио на узрок проблема.

– Срби су се подигли, то је био миран устанак. Негде 15 дана водимо тешке разговоре са свима, и долазимо до папира који прихватају и ЕУ и Америка. То је био нацрт да ће да пусте све који су на барикадама, да неће да хапсе Србе. Ја сам ишао на разговор у Рашку, ту је био и Радоичић. Прво вече нису прихватили да се повуку. Ја причам са Ескобаром, он је прво рекао да не може, онда је прихватио и то. Питао сам их шта ја могу да урадим за њих, ја сам добио обећање најмоћнијих сила света – подсетио је он.

Председник каже да је крив што је веровао да ће да испуне оно што су написали и да неће довести Србе у позицију да се на овај начин понашају. Да се није ово десило, смислили би нешто друго да наставе терор над Србима, објаснио је он.

– Да нисам веровао, опет бих довео Србију у тешку позицију – казао је он.

Фото: Принтскрин ТВ Хепи

Објашњава да му је друга грешка та што је дозволио да увек зависимо од других.

– Они су нас крунили део по део. Сваки пут су стајали на Куртијеву страну око било чега. Никада не могу да оправдам убиство полицајца, без обзира што знам да је било случајно – казао је он.

Подсетио је да нема обдукционих налаза за убијене Србе, али и констатује да ништа што је речено у Београду није демантовано.

О заштићеном сведоку, очевицу пуцњаве, председник каже да остаје да се види да ли ће добити статус.

– Он је непосредно све видео, нико му није нешто говорио из друге руке. Нико се у свету није узбудио, нити ће. У сваком тренутку се трудите да људи који су били потиштени и повређени претходних дана… Нећу да причам у каквом сам ја стању био, али сам видео какво је стање нације. Морао сам да идем и да указујем на лажи које су стизале из Приштине. Ја не могу да говорим о сазнањима која имам. Има ту интересантних сазнања – казао је председник.

Он је показао фотографије које доказују да припадници тзв. косовске полиције користе југословенске пушке м70 произведене у Крагујевцу.

– Нисмо им то званично продали. Нико не пита одакле њима 20 пута више пушака него што су их тамо “пронашли” – казао је он.

Истиче да је глупо питање одакле некоме пушке. Поставља се питање ко је имао интерес и шта је била намера тих људи, констатује он.

Он је додао да су из Приштине говорили о Донбасу и Криму, на шта је рекао да су то глупости, и да није он цепао део нечије земље.

– Ви отцепљујете део наше територије. Обрнули су игрицу, и баш их брига, све су окренули наопачке. То је оно што сам рекао у УН, нема принципа никаквих, ни начела. Нема ту велике филозофије. То је нешто што је од пресудног значаја. Кажу да су имали обуку у приватном имању Милана Радоичића, на Копаонику. Шта сада са тим, има човек приватно имање – казао је Вучић.

Председник упозорава да ће Курти наставити прогон и малтретирање Срба и увек ће имати подршку за то.

– Уз све муке ћемо издржати последице месец или два, али желимо да се што пре вратимо нормалном животу, иако је то готово немогуће – каже он.

Ситуација је морала да експлодира

Вучић је открио да је Ентони Блинкен био узбуђен због догађаја на КиМ, и истакао је да није био велики број српских војника на административној линији са КиМ.

– Ми смо пре годину дана имали 14.000 војника доле. Ми имамо приступ без рестрикција. Оно што је уплашило многе што смо довезли нека мало софистициранија оруђа. Нису били само тенкови и оклопна возила, већ нешто озбиљније. Србија се наоружава у последње време – говори Вучић.

Фото: Принтскрин ТВ Хепи

Каже да је било очекивано да ће се Срби побунити.

– Ово је најгори облик у ком је то “експлодирало”. Буде ли међународна заједница дозволила наставак терора, људи ће стати и кренути да пакују ствари на камионе, на тракторе и у аутобусе. То нико на свету не може да гледа. Они упадају у болнице, цркве, вртиће са оклопним транспортерима – казао је он.

Председник је рекао и да Куртија континуирано пуштају да ради шта хоће, и да су му са Запада говорили да су “много тешке мере против Куртија”.

– Ја сам се смејао, које мере? Иде разговарао по целом свету, не иде он него Вјоса Османи, а она гора од њега. Радикалнија од њега у свему, само што је он тај који вуче конце – упозорава Вучић.

Он је подсетио и да су албански терористи чинили много горе ствари, и да су остављали децу у крви.

Председник каже да су његова сазнања да су “полицајци” добили налог да уклоне барикаде. Када су дошли да их уклоне наишли су на експлозив. Један “полицајац” је рањен, а други је погинуо. Тако је све кренуло и почео је лов на Србе, објаснио је Вучић.

Вучић истиче да су Албанци тиме добили “карт бланш” да лове људе као да нису људи.

– Ми ћемо инсистирати да се сазна истина о убиству Срба, али и да се нађу одговорни за убиство полицајца, који је наш грађанин. Морамо да пронађемо начине да се боримо за опстанак нашег народа, иако су ово страховито јаки сигнали Куртију и његовим слугама Србима да могу да наставе терор – поручио је он.

Поручио је људима у Србији да ово није први пут да смо пред тешким искушењима, те да је рат у Украјини највећи проблем са којим се суочио од 2012. године.

– Овај проблем захтева наше јединство, да будемо одговорни према себи и свима другима, да чувамо свој народ и да градимо земљу – рекао је Вучић.

Председник каже да је Куртијева листа Срба за одстрел била један од кључих разлога за ову побуну. Он каже да са Габријелом Ескобаром нема најбоље односе, али да је и он признао да је Курти говорио неистине.

– Тада, са тим листама за хапшење које склапају у Приштини, тада је кренуо прогон. Сто пута сам говорио да не можете да судите и пуцате у људе без доказа. Не можете да дате наногвицу после једног дана човеку који је упуцао двоје деце зато што су носили крст. Сви су мислили да ће натерати Србе да још нешто прихвате, а да Албанци не морају ништа да прихвате. Обмањивали су нас око ЗСО, већ годинама – казао је Вучић.

Обећава да неће оставити народ на Косову и Метохији без подршке Србије.

– У новцу више него икада, политички више него икада, али безбедносно не можемо. Могу ја да причам о ингеренцијама, али то њима није утеха. Људе молим да то разумеју. Ово сам осетио као тежак ударац, знам колико је људи плакало у Србији. И поводом ових обдукционих налаза, сузе вам саме крећу – казао је он.

Председник каже да је супруга дозволила да се покажу фотографије устрељеног Бојана Мијаиловића без блуровања како би се видело да је убијен из непосредне близине, док је лежао на леђима.

Он је подсетио на општу амнестију за Албанце који су убили македонске полицајце.

– Нама говоре, ово су слике од пре осам година, када је убијено осам македонских полицајаца. Убили су их прави терористи са Косова, њих 14 је страдало. Ово су такозване државне сахране у Хали спортова у Приштини. Ту је био и Иса Мустафа. Ово је споменик Ризе Бега у Приштини. Погледајте то, и они некоме говоре нешто. Не само да су били дани жалости, него су споменике дизали. Тада је убијено осам полицајаца, и они нису терористи, већ је уследила општа амнестија. За нас важе посебна правила. Важиће и даље све док једног дана неко не буде признао тзв. Косово или не дође до великог преокрета у свету – рекао је Вучић.

Пензије су порасле 5.5 одсто пре неколико дана, указује Вучић.

– Али то код нас није вест, већ је вест да ће бити неког поскупљења за два и по месеца. Биће и оваквих и онаквих ствари, али Србија ће свакако да иде напред. Толико је одвратно то што су неки радили у Београду – рекао је он.

Каже да ће у Шпанији говорити истину.

– Ја ћу да говорим истину о овим догађајима. Немам ту шта да кријем. Смешно ми је када ми кажу да ја стојим иза тога. Знате ли колико сведока имамо, који су слушали шта сам говорио. Једини проблем за њих је што ја нећу да учествујем у хајци против српских момака. Они нису зли, нити терористи – каже Вучић.

Дотерало цара до дувара

До ове ситуације је дошло јер је “дотерало цара до дувара”, објаснио је он.

– Видео са на друштвеним мрежама. Лазански је о томе говорио. Ми који лепо живимо у Београду, Нишу, Новом Саду и седимо по кафићима… Ми не знамо о чему ти људи говоре – казао је Вучић, говорећи о тешкој ситуацији Срба на Косову и Метохији.

Каже да ти људи знају колико им је тешко.

Све време је Приштина имала подршку и београдских медија и политичара за покушај криминализације Срба са севера Косова и Метохије, истиче Вучић.

– Имали су подршку оних који никада нису водили рачуна о свом народу. Погледајте добро како се понашају Курти, и како се понаша Нова С, Н1, Данас… Све је то исто. Погледајте како су писали о састанцима у Бриселу. Кажу “нервозни Вучић и смирени Курти” о састанку на ком се види да Курти не може у очи да ме погледа – каже Вучић.

Истиче да мржња опозиције која има једину политику “мрзим Вучића” штети само њој самој.

Председник каже да је “ситни нарко-дилер, а крупни наркоман” Богдановић, који “живи усред Београда а пљује своју државу”, имао само жељу да утиче на питања Кристијан Аманпур.

Говорећи о Ђиласовој изјави, да је Вучић једини кривац и да хоће да изолује земљу, рекао је да су исто причали и Заветници, и Ђилас, и Нови ДСС…

– Све су исто говорили. Зато су ту где јесу, јер је њихова једина политика да пљују по Вучићу. Они неће да буду виђени са мном, јер мисле да ће направити велики проблем свом бирачком телу. Зато што су ме криминализовали годинама, и немају никакву политику осим “мрзим Вучића”. То само шкоди њима, и зато су избори важни, да се определи пут Србије – казао је он.

Вучић истиче и да је страховито важно да по главним питањима поставимо неке заједничке именитеље, и да дижемо земљу.

– Није питање само о клиничким центрима, људи у сваком месту у Србији хоће да имају скенере и мамографе, и то су ствари које морамо да завршимо. Морамо смањити морталитет, брже лечити децу, као што помажемо са лековима за СМА. Да људи осете колико бринемо о њима. Сви кажу да су путеви супер, и то признају сви – истакао је председник.

Чак 11 или 12 министара иде 15. или 16. октобра у Кину на самит Појас и пут, и биће потписана серија важних уговора (преко 30), казао је он. Каже да верује да ће бити утаначени последњи детаљи о уговору о слободној трговини. Председник је најавио и долазак Виктора Орбана, а да нема контаката о могућем састанку са председником Русије Владимиром Путином.

– То су велике ствари у будућности, имаћу и билатералу са председником Сијем. Видим да су у медијима писали да ћу се састати са Путином, иако ја немам никакве информације о томе. То су урадили да би додатно “засолили” ситуацију око Косова и Метохије. Нисам имао никакав контакт, не знам уопште какав је план – рекао је Вучић.

Фото: Принтскрин ТВ Хепи

О нападима дојучерашњих сабораца, попут бившег министра Зоране Михајловић, питао је зашто је искористила прилику да удари на сопствену земљу.

– Да је питам где је Бањска, три дана је не би на карти нашла. Што радите сви то, каква је то политика? Мислим да је Пајтић рекао: “Мрзим Вучића, али није имбецил да то уради”. Чак је и он то рекао. И лешинарење након убиства деце је страшно, то се у политици не ради. То се не ради својој земљи, нико са Косова и Метохије није оптужио Куртија. Ниједан Албанац није питао како су убијени Срби, они су сви сагласни да је требало и више да буде убијено. Вокер каже да је КФОР крив што су Срби побегли – казао је председник.

Истиче и да нико у Србији није тражио оно што је тражио брат убијеног албанског полицајца – да се Курти врати за преговарачки сто.

– Нико то ни овде није рекао! Ми се боримо стално, да се наставе повлачења признања, боримо се око Кеније. Стално се боримо, а онда има ових који нису ништа урадили деценијама, а сада причају да би ушли на Косово и Метохију. И шта би онда урадили? Је л’ би ти ишао у војску или би ишао у Француску? Као што си себе послао у Француску. Што лажете и обмањујете народ да бисте то урадили – пита он.

Вучић је истакао и да многи, попут Павла Грбовића, траже да се све заборави, и да је разочаран понашањем многих на српској политичкој сцени.

– Зорана Михајловић каже да сам ја спреман да урадим све да бих сачувао власт. Да жртвујем Вулина? Па он са овиме нема никакве везе. Када останете без дебеле фотеље, остаје само да брину о доњем делу леђа. Ок ако вам је то политика, али ја то нећу да радим тако. Десет година сам ћутао и слушао другачије мишљење, од Сребренице до санкција Русији, али онда то пређе границе, и пустите људе да одлуче. А онда она не добије ниједан глас – рекао је председник.

Каже и да је наш народ рекао “што је тиква празнија, то је безобразнија”, и да је многима лако да “нешто сматрају”.

– Као када ми сматрамо о репрезентацији, Звезди и Партизану, какав Дуљај, ти си пекар, какав Бахар, ти си затвореник. Свако мисли да би најбоље водио. Декарт је давно рекао да сви мисле да имају довољно памети, и да се никада не би мењали са неким. У политици свако мисли да има широку слику, и полази од тога да су његове намере боље од туђих. И када пођете од лоших премиса, онда завршавате са лошим резултатима – казао је Вучић.

Фото: Принтскрин ТВ Хепи

Председник додаје да народ вреднује рад, и да је наш посао да поштујемо и права мањине – тражили су изборе, и добиће их.

– Хтели су београдске и парламентарне. И пристали смо, иако у Београду све добро функционише. Чим смо добили захтев пристали смо. Они су можда фаворити у граду, имаће јаку подршку спољних сила. Не можете то да негирате. Ако погледате истраживања Ђорђа Вукадиновића, они у Београду имају 30-40 одсто више гласова него ми. А да ли ће доћи до те победе, то ћемо да видимо. Са овом неком енергијом, мислим да постоји шанса да избори не буду тако лаки за бивши режим – изјавио је Вучић.

Вучић каже и да неће проналазити замерке Српској напредној странци, и истиче да је то “одлична партија”, и да је Вучевић “одличан председник”.

– Нас везују идеје. Они мисле да се сви плаше, да се плашимо гробља или затвора. Ја сам дуже био опозиција него власт, и не могу да нас уплаше ничим. И зато ћемо да се боримо. Али много је проблема. Требали смо 21. да промовишемо покрет, али се десило шта се десило, па иде Гренада, па идемо у Кину, где ћемо уложити огромну енергију – рекао је председник.

Пркос

Каже да је и најбољи текст последњих дана имао наслов да се “Вучић опет спрема да изведе превару”.

– Ја се питам шта је у питању, а они кажу да сам спреман да дам своје име листи СНС+. Па шта је ту превара, ми заступамо ту политику. Али уз сву кампању, а дневно пишу више од 60 текстова против мене, нешто им не иде. Дакле, није никаква превара, него су очајни – истакао је он.

Вучић је рекао да ће пензије наставити да расту, и све се исплаћују у дан.

– Видећемо да решимо нешто да тамо где поштари носе пензије, да однесу пензионерске картице. Имају попусте у 620 објеката. Нека размисле о начину како да се то реши. Ако је 930.000 пензионера добило, то је нешто око 60 одсто пензионера. Дајте да дођемо барем до 80 одсто. Добиће и повећање од 14 одсто, па 20.000 динара почетком децембра, али је важно да узму и пензионерску картицу – казао је председник.

Фото: Принтскрин ТВ Хепи

Он је рекао да ће тражити од Владе да размотри и реше проблем цене нафте и нафтних деривата. 

Каже да цена нафта иде у небеса и да то сад морамо да решимо.

– Бензин је мање-више под контролом – каже он.

– Нама је 82 одсто укупне потрошње горива дизек, а бензин је свега 18 одсто. Морамо да заштитимо народ и од инфлације, али и да помогнемо људима да лакше живе, и да повећање плата које следи људи заиста осете. И да се људи боре још јаче – додао је Вучић.

Председник је истакао да је код њега прорадио пркос, када су кренули сви напади на Србију.

– Резултат је да је убијен један Албанац, а тројица мртвих Срба. Имате најмање девет рањених Срба. Имате 59 сакралних објеката уништено или оштећено. Имате 420 различитих етнички мотивисаних напада, па 75 интервенција полиције са прекомерном употребом силе. И све је то уперено против Срба. Види се да су тражили разлог да некога казне, зато што им је то политичка агенда. И онда се пробуди у вама и пркос, иако вам дође да заплачете од муке – рекао је он.

Српска глава уздигнута чела иде, али су Срби видели колико смо усамљени, рекао је он.

– Моја порука грађанима Србије је да подигну главу и да се боримо за своју земљу. Да чувамо и штитимо своју земљу. Увек ће бити политичара који ће забијати нож у леђа својој земљи, не мени. Својој Србији су забили нож у леђа – каже Вучић.

Вучић каже да је знао шта се десило истог јутра у Бањској, али није знао детаље.

– Али људи знао сам да ће да се деси, знао сам годину и по дана. Исти експлозив који се развлачио између возила убио је полицајца. Неко је лагао људе да ће бити заштићени, ја сам лагао, зато што сам веровао некоме. Мени су гарантовали и лагали су ме. Опет бих исто урадио, не да их лажем, него зато што морате са неким да разговарате. Могу мене Срби да оптуже, зато што сам им гарантовао да неће бити хапшени и прогањани. Имао сам 15 састанака и у Рашки и у Београду, имао сам их и још, за које не знате. Видим где ствари иду, нисам ћорав. И питате ме како се осећам. Знам да морам да будем трезвен, да су људи очајни, али ја морам да зовем и породице, да питам за обдукционе налазе – казао је председник.

Истакао је и да ће за 15 дана, када многи забораве ово, морати да гледа шта ће бити са децом тих људи.

– Морате и да ћутите када вас псују, и да прогутате и разумете. Нису њихове породице биле такве, али разговарао сам са свима. Морате да трпите притиске и претње, да се борите са тиме, а истовремено да подижете свој народ – казао је Вучић.

(Вечерње новости)

Један коментар

  1. Јелена

    Невероватно! Каква конфузија! Дефетизам! Да ли је ово био интервју, или – шта?
    Звоне ми у мозгу речи: Боримо се за наш народ… Дотерали смо цара до дувара… Како се “Ми боримо”? Тиме што смо били кооперативни, а они… срам их било! – нису. Кооперативни! Не води се држава на пукој кооперативности!
    О Бањској… Како се ту удену сва опозиција, Зорана Михајловић (коју је држао – ОН), болнице, путеви, мамографи, скенери… пензије, пензионерске картице… N1 – ко je пустио у Србију, и све оне НВО? Узгред: ко још шаље отворене непријатеље Србије за амбасадоре?
    Наравно, имало је места за све, али овако збрдидолисано?
    Из овог интервјуа (?) појма немам шта је говорник уствари тачно хтео да каже!
    “Мрзе Вучића” – колико пута поменуто! Најекспониранија је фигура у држави – стиче се утисак да једини Он води целокупну и унутрашњу и спољну политику, па је и најодговорнији, и не треба се чудити ако га неко и стварно мрзи.
    Ипак, већина опозиције била би још кооперативнија, на штету Србије. А шта је још остало? Формално признање Косова – сачувај нас Боже!
    Светла тачка је било обраћање у УН, само… ко је слушао?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *