Вучић из Гранаде: Приштина не жели да разговара, о каквом напретку онда да говоримо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да данас у Гранади, где учествује на самиту Европске политичке заједнице, са представницима Приштине није ни разговарао, као и да они ни не желе да разговарају.

 
“Да ли је било напретка? Нисам са Приштином ни разговарао нити они хоће да разговарају, тако да не знам о каквом напретку говорите”, одговорио је Вучић на питање новинара да ли је било неког напретка.
Истакао је да је покушао да објасни европским представницима позицију Србије, да је то његов посао и да ће то наставити да ради.
 
“Није увек лако, нити пријатно. Видите како су неки од ваших пријатеља уплашени због притиска са којима се суочавају, али шта да радим, морате свом снагом да се борите за своју земљу и надам се да ћемо успети, али не обећавам ништа”, рекао је Вучић.
“Имали смо не лаке разговоре. Разговарали смо као делегација са око 25 светских лидера. Учествовали смо и на енергетском панелу”, навео је председник Вучић и додао да је имао и многобројне билатералне сусрете.

Разговарали смо о ситуацији у региону, али и на Косову и Метохији, додао је.
 

“Нећу пуно да говорим док не завршим са Борељом са којим се поподне састајем и вечерас Макроном, Мицотакисом”, рекао је Вучић новинарима.

Он је додао и да ће вечерас после 23 сата моћи да каже рећи нешто више и указао да се сутра одржава важна седница Европског савета на коју је као посебна тачка убачена ситуација на Косову и Метохији.
“Неки ће покушати да говоре и о Србији на различите начине”, рекао је Вучић.

 

Двоструки стандарди и лицемерје по питању КиМ

Вучић је, поводом најаве председнице привремених приштинских институција Вљосе Османи да ће се заложити на самиту да се Србији земљи уведу санкције, рекао да је реч о двоструким стандардима и лицемерју, јер се управо разара територијални интегритет Србије која је призната у УН.
Он је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише изјаву као и то што је немачки амбасадор у Приштини рекао да је оно што се догодило 24. септембра напад на територијални интегритет тзв. Косова.
„Ово друго ми је интересантније, да су било шта друго смислили… Али, када кажу нападате територијални интегритет нечији ко није део УН, а разарате територијални интегритет земље која је призната Повељом УН и са и даље важећом Резолуцијом 1244 — то је лицемерно. Да је то рекао неко важан одговорио бих да је још лицемерније да говорите о агресору, који у ствари не успева чак ни да заштити своју земљу ни њене границе које су прокламоване Повељом и Резолуцијом УН“, нагласио је Вучић.
Поручио је да је наше да разговарамо са свима и да се трудимо да објаснимо позицију наше земље, што ћемо и наставити да радимо.
За разлику од њих ми се не трудимо да ли ће нешто лоше да се догоди Приштини или неком другом и никада се нисмо залагали за санкције, већ да Срби имају нормалан живот на КиМ, као и да имамо што више страних инвестиција, истакао је Вучић и додао:
„Шта, имаћу мање политичких сусрета? То су приче за малу децу, очигледно да постоји неки већи проблем или да се то чини за нечије туђе интересе“.

 

Србија опредељена за мир, нема намеру било кога да напада

Вучић је поручио да Србија никада није имала намеру да напада било кога у региону, да је опредељена за мир и просперитет на простору целог Западног Балкана, а да је за Косово и Метохију потребно компромисно решење засновано на реалности.
На питање страних новинара да ли је војна претња Србије Косову стварна, Вучић је одговорио да претња не постоји и да је право питање да ли се поштују Повеља УН и резолуције УН.
„Ако поштујемо Повељу када је реч о Украјини, моје контра питање је зашто не подржавамо и када је реч о Србији. То је питање које мучи цео српски народ“, казао је Вучић.
Истакао је да је Србија опредељена да очува мир и да је смањила присуство војних снага близу административне линије са 8.500 на 4.400 војника и да су данас наши представници ишли са америчким и европским представницима да се увере у то.
 
„Оно што нам треба су стварна решења заснована на реалности, прави напредак у преговарачком процесу и компромисна решења, а не нешто о коме је неко сањао, а да се другој страни не да ништа“, рекао је Вучић.
Он је подсетио да је последњи пут, када је била подигнута борбена готовост српске војске, било је 14.000 близу административне линије и то је било пре годину дана.
„Сада, када смо имали ову кризу, било је 8.500, што је значајно мање него што је било. С тим бројем војника, чак и да смо желели, а нисмо, не би могли ништа да урадимо. То је јасно и видљиво. Нисмо заинтересовани за то. Заинтересовани смо да напредујемо на нашем путу. Последње три године привукли смо 63 одсто свих страних директних инвестиција на Западном Балкану и за то смо заинтересовани, да наставимо тако“, истакао је председник Србије.
На питање да ли је дао неке гаранције европским партнерима, Вучић је одговорио да их нико није ни тражио, али да јесте, не би било проблема да их да.
„Зато што верујемо у мир и просперитет целог Западног Балкана“, навео је Вучић.

Један коментар

  1. Јелена

    Вучићу! Мани се преговора! С ким и о чему да преговараш?
    Напусти Бриселске споразуме, ионако су погубни!
    Тражи пребацивање у УН проблема са КиМ, док и оа није сторнирана вољом Амера
    Називај ствари правим именима!
    Не помињи више ЗСО, потпуно је бесмислено!
    На трзај се на сваку реч захтева из ЕУ и не хрли да послушаш! Имај своје ја и своје достојанство!
    Не мешај се у сваку чорбу као мирођија, не мора се свуда ићи.
    Има, ваљда, и способнијих и стручнијих људи у Србији!
    Не тражи више “инвеститоре”; сви знамо зашто су они овде!
    И смањи своје присуство на ТВ, посебно са логороичним и конфузним изјавама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *