Вучевић: Уколико добије наредбу да уђе на КиМ, војска ће извршити тај задатак

Уколико Војска Србије добије наредбу од врховног команданта да њене јединице уђу на територију КИМ као део Србије, војска ће извршити задатак ефикасно и успешно, али би то најавили претходно команди Кфора, рекао је данас министар одбране Милош Вучевић.

 
Међутим, он напомиње да ће Република Србија учинити све да до тога не дође и да сачува мир, подсећајући да Војска Србије никада није погазила Резолуцију 1244 и Војно-технички споразум из Куманова.
Министар одбране Србије Милош Вучевић подсетио је на конференцији за новинаре да је Србија не само претходних месеци и година, а нарочито од доласка Куртија на чело администарције у Приштини упозорила међунаордну јавност на притисак и шиканирање и физички прогон српског наорда на КиМ.
Бавићемо се само чињеницама, рекао је министар Вучевић.
Срадња Министарства одбране са Кфором је добра и континуирана, тече у складу са Резолуцијом 1244 и у скалду са сполразумом из Куманова, свакдоневна је и траје гдинама, рекао је Вучевић.
Сарадња ВС и Кфора се коректно одвијала, каже он.
Србија самтра да је важно да Кфор има што значајнију улогу на КиМ посебно у срединама где живи српски жива, рекоа је Вучевић..
ВС сматра да је короисно обезбедити веће присуство јединица Кфора на КиМ пре свега у срединама где Срби живе и то би попораивло безбедност нашег наорд на КиМ, рекоа је Вучевић.
Има 4.500 ангажовних припадника у Копненој зони који утичу на стање безбендости, рекао је генерал Мојсиловић.
Вучевић је запитао, како је могуће да неком смета присуство ВС на административној линији када имамо за 8.000 мање припадника него у децембру 2022. и јануару 2023. Упитао је и како тада није било реакција и напада на Србију и нашу војску.
„Шта је то уплашило неког у тзв. међународној заједници. Ниједан поступак од 1999. наше војске није довео до кршења војнотехничког споразума нити резолуције 1244.“, рекао је министар
Он је рекао да Милан Радоичић није учествовао на вежбама
 
То што неко пушта термовизијске снимке са нејасне локације, неидентификованим људима, ништа не може да значи. Војска Србије, али и њихове паратрупе, имају „хамере“. Наши „хамери“ су наоружани митраљезом 12,7 милиметара, а за њих не постоји маневарска муниција. На снимцима које је приказала Приштина види се пешадија око тих возила, а у таквим условима користи се маневарска муниција. Приштинска страна има „хамер“ са митраљезом 7,62, за који постоји маневарска муниција”, робјаснио је Вучевић.
Он је додао и да тзв. косовска полиција користи исто то српско наоружање које приказује на снимцима и упитао да ли то значи да је Србија наоружавала албанску полицију да пуца по Србима?

 

Мојсиловић: Радоичић није учествовао на вежби на Пасуљанским ливадама

У складу са наређењима врховног команданта није било подизања борбене готовости, већ искључиво ангажовање у копненој зони безбедности, изјавио је начелник Генералштаба Милан Мојсиловић
 
„Подигнуто је присуство у захвату КЗБ након избијања кризе. Бројна величина ангажованих припадника била ј 8.350, не само на административној линији, већ и у јединицама у близини“, објаснио је он.
Он је подсетио да смо не тако давно, у децембру 2022. имали сличну безбедносну кризу, као и у мају 2023.
“На основу наређења врховног команданта, Војска Србије је тада подигла борбену готовост на највиши ниво и имала ангажовано 14.000 припадника. Тада ником нисмо парали очи нити засметали, нико није изразио бригу за бројну ангажованост у КЗБ, дуж административне линије и на правцима који изводе са КиМ, зато сада чуди што неко исказује забринутост због 8.350 припадника”, истако је он.
Према његовим речима, закључно са данашњим даном ВС има 4.500 ангажованих припадника у КЗБ, који имају способност да прате и утичу на стање безбедности у Републици Србији.
“Режиим рада јединица у петокилометарском појасу и обезбеђењу административне линије враћен је у нормалу. Што се тиче оптужби да смо обучавали терористе, вређа интелект да је ВС планирала упад на КиМ и делује ван оперативне логике да је 30 људи и ангажованих 4.500 припадника има ту снагу. И 14.000 припадника је мало за тако сложен задатак.”, рекао је он.
Истакао је да су на Пасуљанским ливадама задње три недеље септембра одржане вежбе где су била лица из различитих делова Србије, па и КиМ, али да Милан Радоичић није учествовао на тим вежбама, није испалио ниједан метак, гранату, нити је присуствовао обуци
Додао је да је у пар наврата претходних година је позиван на вежбе, али се није одазвао
Подсетимо, Свечља је претходно оптужио државни врх Србије да су, како наводи, учествовали у покушају “анексије севера Косова”, преносе медији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *