УЖИВО Убијен још један командант Хамаса; Јордан упозорава да Израел увлачи Блиски исток у понор рата

Сукоб Израела и палестинског Хамаса ушао је у осми дан. 

Најмање 2.269 Палестинаца је убијено, а 9.814 рањено у израелским нападима у Појасу Газе и на Западној обали, саопштило је данас палестинско министарство здравља, док је страдалих Израелаца више од 1.300.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) обавестиле су јуче Уједињене нације да би целокупно палестинско становништво севера Газе, око 1,1 милиона људи, требало да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата, саопштио је портпарол УН.

Упозорење ИДФ-а односи се и на особље Уједињених нација и оне који су смештени у објектима УН на северу Газе, преноси “Тајмс оф Израел”.

  • 14. окт 2023 • 14:16

    14:16

    Иран прети Израелу: Улазак Хезболаха у рат био би велики потрес

    Министар спољних послова Ирана Хосеин Амир Абдолахијан изјавио је у Бејруту да би улазак Хезболаха у рат био “велики потрес” за Израел.

    Амир Абдолахијан је позвао Израел да прекине нападе на Газу, упозоравајући да би се рат могао проширити и на друге делове Блиског истока уколико се Хезболах укључи у борбе, објавио је “Тајмс оф Израел”.

    Иран је упозорио Израел на “руку на окидачу” арапског отпора и могуће ширење рата на друге делове Блиског истока осим на Појас Газе.

    САД су распоредиле носач авиона и додатну авијацију у региону, наводи “Риа Новости”.

     

  • 13:54

    Хамас о условима за размену талаца: Они су ратни заробљеници, нема преговора под ватром

    Члан политбироа Хамаса и представник покрета у Либану, Осама Хамдан рекао je да су таоци заробљени у Израелу ратни заробљеници и да преговори о њиховој размени неће почети док израелски напади не буду завршени.

    “Они нису таоци, они су ратни заробљеници. Мислим да неће бити размене заробљеника док Израел не заустави нападе. Нећемо преговарати под ватром”, рекао је Хамдан у интервјуу италијанском листу “Република”.

    Иначе, испред зграде израелског министарства одбране у Тел Авиву одржан је протест на коме се захтева ослобађање Хамасових талаца и тражи оставка премијера Бењамина Нетанијахуа.

     

  • 13:32

    Дачић: Из Израела евакуисано 700 наших грађана, још 200 чека

    До сада је из Израела превезено 700 наших људи, а министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да их има још око 200.

    “Људи тамо раде, не иду тамо само туристи. Именовали смо новог амбасадора Петровића који одлази већ следеће недеље. Послали смо и испомоћ како би се нашли нашим људима. Ми ћемо пратити ситуацију и даље, важно је да наши грађани држе контакт са нашим конзулатом. Нико неће остати незбринут. Могу да се обрате нашем конзулату у Тел Авиву, имамо и почасни конзулат у Гази, или да се обрате директно министарству”, објаснио је министар Ивица Дачић.

    Он је подсетио да је већ првог дана рата у Израелу први авион “Ер Србије” превезао је путнике, а да је поред четири редовна лета, организован и један ванредни за наше грађане који су имали карте за друге компаније, а које су отказале летове.

    “Тек нам овакви догађаји покажу колико наших људи има у свету, и када дође до овако ванредних ситуација морате хитно да реагујете”, рекао је Дачић.

  • 12:43

    Ваздушне снаге Израела: Пао још један командант Хамаса

    Јутрос је израелска војска саопштила да је убила високог званичника палестинске милитантне групе Хамас, команданта Мурада Абу Мурада, да би убрзо израелске ваздухопловне снаге јавиле да је “пао” и командант Ал Кади који је, како наводе, предводио напад на израелска насеља прошле суботе.

    Како наводи израелска војска, Ал Кади је убијен у нападу дроном захваљујући раду обавештајних служби Шин Бет и Израелске војне обавештајне управе.

    Кадија је Израел ухапсио 2005. године због отмице и убиства израелских цивила, а ослобођен је и пуштен да оде у Појас Газе 2011. године, у оквиру споразума Израела и Хамаса о размени затвореника, којом је на слободу пуштен израелски војник Гилад Шалит, наводе Израелске одбрамбене снаге.

  • 12:20

    Хамас Путину и Русији: За решење израелско-палестинског конфликта

    Палестински покрет Хамас поручио је да има поверења у Русију и њеног председника Владимира Путина, додајући да цени то што не прихвата блокаду Појаса Газе, то што је против прекида испоруке хуманитарне помоћи и против напада на ненаоружане цивиле.

    Они су истакли и да су спремни да са руским представницима разговарају на тему израелско-палестинског конфликта у циљу “прекида страдања цивила услед израелског бомбардовања и због жестоке блокада Појаса Газе”.

    Додали су да су у непрестаном контакту с руском страном, те да “су спремни за потенцијалне сусрете с руским дипломатама у једној арапској земљи”.

  • 12:11

    Јордан упозорава да најновији потези Израела гурају Блиски исток у “пакао рата”

    Јордан је упозорио данас да би сваки потез Израела да наметне ново расељавање Палестинаца гурнуо Блиски исток у “понор” ширег регионалног сукоба.

    Јордански министар спољних послова Ајман Сафади рекао је да Израел блокира допремање хуманитарне помоћи Гази и приморава њене становнике да напуштају домове док, како је рекао, ескалира војне акције које “флагрантно” крше међународно право, преноси је Ројтерс.

    Према њему, акције Израела неће довести до постизања мира и сигурности.

    Сафади је рекао да црвену линију за Арапе представља настојање Израела да примора целокупно палестинско становништво да напусти своје домове.

    “Ово ће довести регион у пакао рата”, рекао је Сафади, наводећи да би наставак рата довео до његовог ширења на друге фронтове.

     

  • 12:04

    Египат отвара пункт Рафа на граници са Газом: Избеглице имају слободан пролаз до 17 часова

    Израел и Египат договорили су се да отворе контролни пункт Рафа на граници између Египта и појаса Газе од 12.00 до 17.00 часова, преноси АФП.

    Раније се помињало да је споразумно договорено да се кроз прелаз дозволи пролазак грађана САД.

     

  • 11:41

    Портпарол израелске војске: Нападамо жестоко, спремни смо за наредне фазе рата

    Портпарол израелске војске Данијел Хагари упозорио је данас Палестинце на северу Газе да се евакуишу, истичући да ће Израел “напасти великом снагом”.

    “Ми смо одлучни и спремни за наредне фазе рата”, казао је Хагари на прес конференцији, преноси “Тајмс оф Израел”.

    “Фокусирани смо на Газу, али смо распоредили снаге широм земље и то нам омогућава да делујемо симултано на свим правцима”, казао је он.

    Хагари је додао да се стотине хиљада палестинских цивила евакуисало са севера Газе на југ енклаве након упозорења израелске војске да ће ускоро
    извести жесток напад на то подручје.

    Он је указао да Хамас покушава да спречи цивиле да се евакуишу “пошто се лидери те организације крију испод њих”.

  • 11:26

    МСП Русије не искључује сусрет са представницима Хамаса

    Заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов изјавио је данас да би приликом посете Катару следеће недеље, могао да буде одржан и састанак са представницима палестинског Хамаса.

    Тај сусрет би у први план ставио питање ослобађања заробљеника које држе Палестинци у Појасу Газе, рекао је он за “РИА Новости”.

    Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова такође је додала да Руска Федерација ради и на евакуацији својих држављана с територија које су под контролом Израелаца, али и из Појаса Газе.

  • 11:20

    Саудијска Арабија обуставила нормализацију односа са Израелом

    Саудијска Арабија замрзла је планове за нормализацију односа са Израелом, који подржавају Сједињене Америчке Државе и о томе обавестила америчку администрацију.

    Према изјавама из два различита извора, доћи ће до одлагања преговора о нормализацији са Израелом, а истовремено би власти у Ријаду могле да преиспитају своје спољнополитичке приоритете, услед ескалације рата између Израела и палестинске милитантне групе Хамас, пише Ројтерс.

    Саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман разговарао је телефоном са иранским председником Ебрахимом Раисијем о ситуацији у Гази, док Ријад покушава да спречи пораст насиља у том региону.

  • 10:56

    “Вашингтон пост”: Израел гранатирао избеглице у конвоју Газе

    Након што су независни медији са Блиског истока и северне Африке пренели да је на конвој цивила из Појаса Газе, који су се на наређење Израела евакуисали са севера територије на југ, жестоко одговорено израелским ваздушним ударом.

    На друштвеној мрежи “Икс” навели су да је том приликом страдало најмање 70 особа, док је више од 200 повређених.

    Ову вест је убрзо потврдио и Вашингтон пост, позивајући се на палестинско министарство здравља према којем се напад одиграо у петак.

     

    То потврђује и видео, чију су аутентичност проверили ОСИНТ стручњаци, наводи Вашингтон пост.

    Овај видео приказује мртва тела која леже у улици Салах ал-Дин у Гази којом су се претходно кретале колоне избеглица.

  • 10:43

    УН: У Гази немају приступ чистој води за пиће, срушено више од 1300 зграда, евакуисано скоро милион

    Становници Газе су приморани да пију воду из пољопривредних бунара због недостатка воде за пиће, што повећава ризик од болести, саопштила је Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова.

    “Људи немају приступ чистој води за пиће након обуставе снабдевања водом преко водоводне мреже и рада постројења за десалинизацију”, наводи се.

    Процене УН је да је у Појасу Газе уништено више од 1.300 зграда током израелског бомбардовања.

    Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања саопштила је да је 5.540 стамбених јединица у тим зградама уништено, а да је још скоро 3.750 кућа оштећено у тој мери да су неупотребљиве, преноси Би-Би-Си.

    Истовремено наглашавају да је скоро милион становника Газе расељено унутар енклаве за недељу дана од почетка сукоба, а егзодус се наставља, саопштила је Агенција УН за помоћ и рад палестинским избеглицама у саопштењу за јавност.

    “Само у последњих 12 сати, стотине хиљада људи у Гази расељено је. Егзодус се наставља како се људи усељавају у јужни део. Скоро милион људи је расељено за недељу дана”, наглашавају.

    Фелипе Лазани, генерални комесар те Агенције УН подвукао је да је снабдевање водом “постало питање живота и смрти”.

  • 10:26

    СЗО: Хитна медицинска помоћ стигла на Синајско полуострво

    Авион са санитетским материјалом намењеним за хитну медицинску помоћ Појасу Газе слетео је у Ал Аришу у Египту у близини прелаза Рафа, рекао је данас генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус.

    Гебрејесус је написао на платформи Икс да је СЗО спремна да распореди помоћ чим хуманитарни приступ преко прелаза буде успостављен, пренео је Ројтерс.

    Два лета, укључујући један из Турске, стигла су на аеродром Ал Ариш на Синају, око 45 км од границе са Газом, чиме је укупан број авиона који су ове недеље стигли са хуманитарном помоћи за Газу повећан на најмање пет, преноси Ројтерс. 

    СЗО је саопштила у петак да су је локалне здравствене власти у Гази обавестиле да је немогуће евакуисати угрожене пацијенте из болнице на северу Појаса Газе, након што је израелска војска позвала цивиле да се преселе на југ у року од 24 сата.

    “Истиче време да се спречи хуманитарна катастрофа ако гориво и залихе хуманитарне помоћи не могу бити хитно испоручене у Појас Газе услед потпуне блокаде”, наводи се се у саопштењу СЗО.

  • 10:11

    Немачка уводи мере против присталица Хамаса

    Немачка уводи мере против исламистичких организација и њихових симпатизера у тој земљи, а све после напада палестинске милитантне групе Хамас на Израел, пише “Дојче веле”.

    “Не прихватамо да се овде на нашим улицама славе гнусни напади на Израел”, рекао је немачки канцелар Олаф Шолц и најавио забрану деловања присталица Хамаса у Немачкој.

    И деловање Удружења Самидоун би наводно требало да буде забрањено.

    “Свако ко подржава терористичке организације попут Хамаса, чини кривично дело”, рекао је Шолц током обраћања у Бундестагу.

  • 09:53

    УНИЦЕФ предвиђа хуманитарну катастрофу због расељавања више од милион људи у Гази

    Представник канцеларије УНИЦЕФ-а за Блиски исток Салим Овејс оценио је да апел Израела становништву Појаса Газе да се преселе из једног дела у други не може да се спроведе без хуманитарне катастрофе, пошто је реч о милион људи који немају куда, пренеле су “РИА Новости”.

    “Овакви позиви, уколико се спроведу, изазвали би ванредно заоштравање хуманитарне ситуације у Гази, јер је реч о око милион људи на северу Газе који немају где да оду, немају безбедна места за себе. УН у свим својим огранцима позивају да се одустане од ове одлуке и дозволи улазак хуманитараца у Појас Газе за дистрибуцију помоћи међу децом, породицама и цивилима”, рекао је он.

  • 09:32

    Египат ће можда отворити гранични прелаз за становнике Газе

    Контролни пункт Рафа на граници између Египта и појаса Газе вероватно ће бити отворен данас ради евакуације становника Газе, јавио је Си-Ен-Ен позивајући се на писмо америчког Стејт департмента у које је имао увид.

    “Конзуларни систем управљања кризама америчког Стејт департмента обавестио је да би прелаз Рафа могао бити отворен у суботу”, наводи се.

    Према изворима, представници Стејт департмента активно разговарају са својим израелским и египатским колегама о стварању хуманитарног коридора за безбедан излазак становника Газе.

    Медији који независно извештавају са Блиског истока и северне Африке преносе да је, након што је стигло наређење из Израела за евакуацију становника севера Газе на југ, на конвој који се кретао у том правцу жестоко одговорено израелским ваздушним ударом.

    На друштвеној мрежи “Икс” наводи се да је иза тог напада остало најмање 70 мртвих и преко 200 повређених.

  • 09:18

    Хамас испалио ракете на Тел Авив, огласиле се сирене

    Хамасово милитантно крило саопштило је да гранатира Тел Авив као одговор на израелске ударе на цивиле у Гази.

    Из Појаса Газе јутрос су испаљене ракете на израелске градове у близини границе, потврдио је и “Тајмс оф Израел”.

    У бројним градовима на граници са Газом огласиле су се сирене за ваздушну опасност, преноси лист.

    Како наводе, ракете су испаљене након затишја од отприлике 10 сати, што је образац који је палeстинска милитантна група Хамас примењивала у протекла три дана.

    Тренутно нема извештаја о повређенима или штети.

     

  • 09:04

    Си-Ен-Ен: Амерички обавештајци упозоравали на могуће нападе Хамаса

    Америчка обавештајна служба дала је најмање две процене које су делимично биле засноване на обавештајним подацима Израела, упозоравајући администрацију председника САД Џозефа Бајдена на повећан ризик од палестинско-израелског сукоба неколико седмица пре него што је Хамас напао југ Израела, рекли су добро обавештени извори за Си-Ен-Ен.

    Извори су навели да један извештај од 28. септембра упозорава, на основу вишеструких токова обавештајних података, да је терористичка група Хамас спремна да изведе ракетне нападе преко границе.

    Допис ЦИА од 5. октобра генерално је упозорио на све већу могућност избијања насиља Хамаса, рекли су извори.

    Затим, 6. октобра, дан пре напада, амерички званичници су дошли до података из Израела који су указивали на неуобичајену активност Хамаса.

    Ниједна од америчких процена није понудила никакве тактичке детаље или назнаке великог обима операције коју је Хамас извео 7. октобра, рекли су извори.

    Они су навели да је нејасно да ли је било која од ових америчких процена подељена са Израелом.

  • 08:40

    Израелска војска: Хамас држи као таоце више од 120 цивила

    Израелска војска саопштила је да Хамас у Гази држи више од 120 цивила као таоце.

    “Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) потврђују да је више од 120 цивила заробљено у Гази од стране терористичке организације Хамас”, објавио је ИДФ.

    (РТ)

Један коментар

  1. Božidar Anđelković

    Договор у вези Газе ће бити постигнут, али шта ако Иран затражи изручење наших ТВ водитељки?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *