“ТРИ” МИНУТА АНЕ БРНАБИЋ У УН ВЈОСА ОСМАНИ НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ: Ово је дом Уједињених нација, ви нисте члан УН

Седница Савета безбедности УН, на којој се расправљало о шестомесечном извештају Мисије привремене администрације УН на Косову и Метохији (УНМИК), одржана је у Њујорку.

Ана Брнабић је оштро одговорила на неспретни говор Вјосе Османи у УН. Иако је имала само три минута, премијерка Србије је дуже говорила и из главе демантовала све што је Османијева читала са папира.

Подсетила је на чињеницу да Приштина није формирала ЗСО, те да није испоштовала ништа из Бриселског споразума, а Османијева је говорила како је Приштина “конструктивна”.

– Чули смо од госпође Османи да је “Косово* конструктивно и посвећено дијалогу”. Нисмо чули зашто Косово* није имплементирало Бриселске споразуме дуже од 10 година. Дуже од 10 година! Толико су конструктивни и посвећени у ствари. Београд је урадио све што је прокламовано Бриселским споразумима, а Приштина није имплементирала ни једну једину реч. Толико су конструктивни и посвећени! – казала је премијерка.

Објаснила је на примеру формирања тзв. Кососвких безбедносних снага да право вета Срба не постоји у пракси.

Премијерка је чак успела да укаже чланицама СБ УН да Вјоса Османи не може ни да каже “Србија”, па је говорила само о “православној цркви”.

Коментаришући изјаву Османијеве да “Београд терорише Србе на Косову и Метохији, а да их Приштина брани”, Брнабићева је рекла да је од маја ове године 2.000 српских породица напустило КиМ и отишло у централну Србију.

– Бежали су од вас који их браните – поручила је премијерка Србије Османијевој.

Додала је да тзв. Косово има најмање повратника након рата.

– Зашто се људи не враћају? Јер када се врате, бивају ухапшени, а у затвору остану у просеку две године – рекла је Брнабићева.

Указала је на чињеницу да тзв. Косово није чланица УН, већ Србија и то у својим границама унутар којих је и аутономна покрајина Косово и Метохија.

– Седимо у Савету безбедности УН. Ово је дом Уједињених нација. Ви нисте члан УН – закључила је Брнабићева. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *