ТАОЦИ ИЗЛАЗЕ, НЕ СТАЈЕ РАКЕТИРАЊЕ: Тел Авив наставља да захтева евакуацију цивила на југ енклаве

БРОЈ погинулих у Гази порастао је на 4.385, док је 13.651 особа повређена, саопштило је палестинско Министарство здравља.

Међу погинулима је 1.756 деце и 976 жена, пренео је шокантне бројеве Ројтерс.

Ратна Блиском истоку се наставља мада се цео свет нада да ће разум превладати. Војска Израела саопштила је да је и током ноћи на суботу извела велики број напада на положаје Хезболаха у јужном Либану. Такође, тврдили су да су у Појасу Газе ликвидирали једног од команданата Хамасове јединице за “развој стратешког наоружања” Махмуда Сабиха.

Са “још увек замрзнутог фронта на либанској граници” долази вест да је погођена израелска касарна “Бранит” и да је било најмање седам жртава – према израелским медијима. Три израелска војника су погинула, док су четири рањена у нападу Хезболаха.

И све ово се догодило након што су из заробљеништва Хамаса, а посредством катарске дипломатије ослобођене две жене таоци. Хамас је ослободио Џудит Ренан и њену ћерку Натали (18), становнице Еванстона у Илиноису које су дошле у Израел да прославе 85. рођендан рођака и јеврејске празнике, каже њихов рабин.

Породица Ренан је славила Симхат Тору у Нахал Озу, кибуцу у Израелу око миљу од границе са Газом када је почео напад Хамаса.

Јучерашњи дан обележила је и вест да је 20 камиона хуманитарне помоћи, преко граничног прелаза Рафа у Египту стигло у Појас Газе као хуманитарна помоћ.

Подсекретар УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс објавио је саопштење о испоруци помоћи Гази у којој је рекао да је хуманитарна ситуација достигла катастрофалне нивое.

Одвија се и нова драма око болнице Ал Кудс у Гази, која се налази у близини зида разграничења са Израелом. Директор болнице Башар Мурад потврђује да је Израел претио бомбардовањем а да је према каналу Ал Маџедин, медицинско особље болнице одбило да се евакуише након што је палестински Црвени полумесец објавио “хитно обавештење” да је примио претње од Израела да ће бомбардовати болницу.

 – Овај објекат је уточиште за преко 400 пацијената и око 12.000 расељених цивила, заједно са посвећеним медицинским особљем, и сада се суочава са неизвесном судбином – упозорио је доктор Башар Мурад.

Током јучерашњег дана у главном граду Египта се одржавала међународна конференција посвећена ескалацији рата између Израела и палестинске група Хамас у Појасу Газе. Велики састанак, како пише западна штампа, требало би направи увод за дебату о догађајима на Блиском истоку у Савету безбедности Уједињених нација 24. октобра. Руски дипломата Димитриј Пољански на мрежи “Икс” је подсетио да ће следеће недеље бити одржана специјална седница Генералне скупштине УН о Палестини. Пет држава затражило је специјалну седницу ГС УН о Палестини након вета САД на резолуцију о Блиском истоку, казао је Пољански, наглашавајући да је Савет безбедности УН 18. октобра одбацио бразилски нацрт резолуције о Блиском истоку, на који је америчка страна ставила вето.

Према речима сталног представника Русије при УН Василија Небензје, сви који нису подржали нацрт хуманитарне резолуције о тренутном прекиду ватре морају бити свесни да сносе одговорност за оно што се дешава у Гази.

Башар Мурад, директрор болнице Ал Кудс: Медицинско особље одбија да напусти пацијенте

Док рат на Блиском истоку траје а мир се још не назире, одлично обавештени Блумберг каже да Сједињене Државе врше притисак на израелску власт да не изврши инвазију на Газу у настојању да извуче таоце из земље.

Наводно, према људима који су упознати са овим питањем, Нетанијаху се притиска да пружи прилику тајним преговорима који се тренутно врше преко Катара како би се осигурало ослобађање и Израелаца и страних држављана које је заробио Хамас.

Сједињене Државе и савезници наводно су послали низ високих званичника у Тел Авив са мисијом да подстакну крајње десничарски кабинет премијера Бењамина Нетанијахуа да дозволи хуманитарну помоћ у Гази и “смањи цивилне жртве” у случају копнене инвазије.
Посредно одговарајући на ове захтеве портпарол Израелских одбрамбених снага изјавио је јуче да су цивилне жртве неизбежне у урбаном ратовању, иако војска то покушава да избегне.

Према речима потпуковника ИДФ Петера Лернера иако је сваки одузети људски живот трагедија, улога Израелске војске је да осигура да Хамас никада више не угрози Израел.

Америчка штампа се током викенда бавила и “истраживањем будућности Газе” објашњавајући да постоји америчка и израелска “шема”.

 – Амерички и израелски званичници разматрали су могућност привремене владе уз “подршку УН” – наводи Блумберг.

Власти САД и Израела, у својим разматрањима о будућности појаса Газе (након “неутралисања” палестинског Хамасовог отпора) покренуле су разговоре о различитим опцијама. Ово укључује потенцијално успостављање “привремене владе уз подршку УН” и у сарадњи са арапским земљама, известио је Блумберг позивајући се на “људе који су упознати са разматрањима владе САД”.

Разговори су у почетним фазама и ослањају се на предстојећи развој догађаја, посебно на потенцијални исход израелске копнене офанзиве, каже се у извештају.

Извори су истакли да одрживост таквог сценарија у великој мери зависи од обезбеђивања подршке арапских нација широм региона, што је перспектива која је далеко од гарантоване. 

Акција би била ризична

На западу наравно нису до краја убеђени у резултате потенцијалне војне акције Израела у Појасу Газе. Војни аналитичар Скај њуза Шон Бел рекао је се копнена инвазија на Газу сматра “веома високим ризиком” за Израел.

Бел, који је служио у британском краљевском ваздухопловству до 2012. као вицемаршал ваздухопловства, нагласио је да слање трупа у насељена подручја у Гази представља “стратегију високог ризика” за Израел.
Рекао је “Урбане борбе су веома, веома опасне – сваки ћошак, свака врата, сваки прозор могу сакрити потенцијалну претњу”, сугеришући да ће ИОФ бити веома изложена.

Д.Вујичић, “Вечерње новости”

Један коментар

  1. Aleksandar Jovković

    Као директор безбедности једне невладине организације више пута сам улазио у Газу до 2018. У првом, исто тако, асиметричном рату између Израела и Хамаса у 2009. години убијено је 1417 Палестинаца и 13 Израелаца – 109 за једног; два израелска ока за 218 палестинских. До сада је убијено 306 израелских официра и војника и нико од њих није био невини цивил. На другој страни, у зверском бомбардовању Газе, побијено је 1766 невине палестинске деце и нико од њих није био ХАМАС јер је прерана смрт, бар неку од њих, спречила да то постану. Колико још палестинске деце треба да буде побијено у наредним данима да би се поновила ова крвава једначина смрти?

    Окупирани и поробљени сужњи имају и људско и божанско право на све видове отпора укључујући и оружани. Невини цивили на обе стане не смеју бити нападани и убијани, а израелски ОКУПАТОР мора да оде са територија предвиђених за палестинску државу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *