Симор Херш и израелски обавештајац: Нетанијаху мртав, одабрао Хамас, само 800 војника бранило југ

Дани Бењамина Нетанијахуа на функцији су одбројани, пошто је управо његова политика омогућила текући напад Хамаса без преседана, пише чувени новинар Симор Херш, позивајући се на своје изворе.

 

“Нетанијаху је готов. Он је ходајући мртвац. На функцији ће остати само док пуцњава не престане… можда још месец или два”, цитира чувени новинар анонимног саговорника којег представља као ветерана израелског апарата за националну безбедност са унутрашњим сазнањима о недавним догађајима.

Хершов саговорник напомиње да се Нетанијаху увек противио Споразуму из Осла из 1993. године, који је претходно палестинским властима доделио номиналну контролу над Западном Обалом и Појасом Газе.

Нетанијахуово “Франкенштајново чудовиште”

Када је други пут постао премијер 2009, Нетанијаху је “изабрао да подржи Хамас” као алтернативу палестинским властима у Источној Обали, и “дао им новац да се успоставе у Гази”, каже Хершов извор.

Склопљен је аранжман са Катаром, који је почео да шаље стотине милиона долара руководству Хамаса уз одобрење Израела, наводи Херш.

“Инсајдер ми је рекао да је ‘Биби био убеђен да ће имати већу контролу над Хамасом уз катарски новац – нека повремено испаљују ракете на јужни Израел и имају приступ тржишту рада унутар Израела – него што би имао са палестинским властима. Он је преузео тај ризик”, пише Херш.

Тиме је Нетанијаху створио “Франкенштајново чудовиште” за које се надао да ће моћи да контролише, напомиње чувени новинар.

Разлог одсуства израелских војника

Текући напад Хамаса, био је “директан резултат” Нетанијахуове одлуке да “дозволи групи православних досељеника да прославе Сукот на Западној обали”, упркос “негодовању локалних команданата”, наводи Херш.

Сукот је јесењи празник којим се обележава путовање предака Јевреја у дубине пустиње, а захтев досељеника је уследио у време екстремне напетости због још једног инцидента на Западној обали, када су јеврејски досељеници 6. октобра “дивљали кроз град” и убили 19-годишњег Арапа, цитира Херш Асошијетед прес.

Смрт младића, додаје се у извештају АП-а, “означила је последњу у налету израелско-палестинских борби у којима је до тада ове године погинуло скоро 200 Палестинаца – што је највећи годишњи број погинулих за око две деценије.”

За прославу Сукота, која се одржава у близини палестинског села познатог на хебрејском као Хаваре, била је потребна изузетна заштита, с обзиром на напетост због најновијег инцидента. 

Наводно, израелска војска је уз одобрење Нетанијахуа отпремила два од три одреда од 800 војника, чија је мисија обезбеђивање границе са Газом, да обезбеђују прославу фестивала.

“То је оставило само 800 војника на граници са Газом”, цитира Херш свог саговорника, који додаје да су тако “израелски грађани на југу остали без војне заштите десет до 12 сати. Били су препуштени сами себи. И зато је Биби готов.”

Хершов саговорник је напад у јужном Израелу назвао “највећим војним неуспехом у израелској историји”, тврдећи да су у Јомкипурском рату 1973. године “убијани само војници”, а да су “прошле суботе двадесет и два насеља на југу била сатима под контролом Хамаса чији су припадници ишли од куће до куће” и наводно убијали цивиле.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *