Путин: Нациста је херој Украјине и Канаде, Русија спремна да посредује између Израела и Палестине

Земље “златне милијарде” губе лидерство, Руска федерација се не руга рецесији у Европи, казао је руски председник на самиту шефова Заједнице Независних Држава у Бишкеку

Било је ужасно гледати како нацисти аплаудирају у канадском парламенту, изјавио је руски председник Владимир Путин на самиту шефова Заједнице Независних Држава у Бишкеку, коментаришући недавни инцидент у тој земљи.

“За све нас је било ужасно да гледамо како су сви аплаудирали бившем нацисти у Канади. Сам спикер је рекао да је овај човек ратовао против Руса. Он је ратовао и против Руса и против Канађана. Било је одвратно гледати, како је украјински лидер, Јевреј, њему аплаудирао, а овај човек је истребљивао Јевреје. Морамо да урадимо све да се овакве ситуације у нашим земљама не десе”, указао је Путин.

Руски лидер је скренуо пажњу и на то што су га назвали херојем Канаде и херојем Украјине.

“Каква глупост. Али, нажалост, то се дешава. Међутим, како бисте разумели целу ту ситуацију морате знати историју. Овде причамо о томе, али у европским земљама и у САД мало људи зна за то. Чим се то појавило у медијима, одмах су ‘пригушили’. Али ако се према томе понашају овако, онда ћемо чекати оживљавање нацизма у глобалним размерама”, упозорио је Путин.

Ескалација сукоба у Израелу трагедија великих размера

Руски председник је нагласио да је заоштравање сукоба у Израелу трагедија великих размера за Палестинце и Израелце, истакавши да је Русија спремна да буде посредник у решавању палестинско-израелске кризе.

“Та Ескалација је директан резултат неуспешне политике Сједињених Држава на Блиском истоку”, оценио је Путин и истакао да се Израел нашао под тешким нападом, али да је решење могуће само стварањем независне Палестине са престоницом у источном Јерусалиму. 

Путин је упозорио на последице копнене операције у Појасу Газе, истакавши да “употреба тешке опреме у насељима носи са собом озбиљне последице по све”.

“Губици цивила у случају копнене операције у Појасу Газе биће неприхватљиви. Ту живи скоро два милиона људи. Сада је најважније зауставити крвопролиће”, упозорио је. 

Земље “златне милијарде” губе лидерство

Земље “златне милијарде” губе своје лидерство, упркос покушајима да га задрже, навео је председник.

“Ситуација је следећа: земље тзв. златне милијарде постепено губе своје лидерство, упркос покушајима да га задрже, због чисто објективних околности”, прецизирао је Путин и нагласио да се повећава обим производње у земљама Глобалног југа и у Азији. 

Он је подсетио да је обим БДП-а у земљама БРИКС-а постао већи, посебно након проширења асоцијације и да је “значајно премашио земље Г7”.

“Наставља се тренд економског раста и моћи земаља Азије и остатка света, што је најважније. Штавише, ово је објективан процес, од њега нема бежања”, рекао је руски лидер.

Русија се не руга рецесији у Европи

Водеће економије ЕУ су озбиљном проблему, али Русија се због тога не радује, не аплаудира, само констатује ту чињеницу, навео је Путин. 

“Главне индустријализоване економије Европске уније отишле су минус. То је рецесија”, указао је.

Председник РФ је нагласио да Специјална војна операција није почетак рата, већ покушај да се он заустави.

“Да подсетим да је украјинска криза почела 2014, када је организован државни удар, а онда је почео рат, борећи се на југоистоку Украјине, ту је све почело. Наша Специјална војна операција није почетак рата, већ покушај да се он заустави”, подвукао је.

Русија спроводи све своје развојне планове и није одустала ни од чега

Путин се осврнуо на руску економију, истакавши да је ситуација стабилна и да ће раст БДП-а на крају године бити три одсто.

“Русија већ почиње сама да производи велики део онога што је раније куповано у иностранству. Такође, можемо да задовољимо све потребе за храном наших партнера из ЗНД”, указао је Путин и напоменуо да Москва очекује да ће ове године извоз жита бити најмање 50-60 милиона тона.

Како је Путин оценио, Русија спроводи све своје развојне планове, укључујући и социјалне, и није одустала ни од чега.

“Русија спроводи све своје економске планове, као и планове друштвеног развоја. Нисмо одустали ни од чега. Испуњавају се сви наши национални циљеви развоја”, казао је Путин и додао: “Економске везе РФ са партнерима у ЗНД се шире, упркос претњи санкцијама са Запада”.

Руски председник је истакао да Запад покушава да изврши притисак и застраши све партнере Русије, али се лидери земаља ЗНД руководе националним интересима.

“Ми савршено разумемо шта је овде истина. То се не односи само на ЗНД, то важи и за све партнере Русије: Запад покушава да потисне, уплаши, застраши, жели да командује. Али лидери ЗНД то веома добро разумеју, уосталом то су људи који се првенствено воде националним интересима”, нагласио је Путин и позвао на проширење сарадње између држава ЗНД и других земаља у свету.

Путин поклонио лидерима ЗНД антологију модерне књижевности

Руски председник уручио је књиге на поклон колегама на маргинама састанка Савета шефова држава ЗНД.

Конкретно, руски лидер је представио антологију књижевности земаља ЗНД у три тома и антологију модерне руске књижевности у два тома у ексклузивном издању.

Како се наводи у материјалима Кремља, током протеклих 30 година у свакој од земаља ЗНД “белетристика је наставила да се развија, појавили су се нови аутори и значајна дела, која нису добро позната”.

Напомиње се да је “Антологија савремене књижевности земаља ЗНД” (томови “Проза”, “Поезија” и “Књижевност за децу”) први покушај од 1991. године да се народи пријатељских земаља упознају са културним пејзажом једни других, са новим књижевним именима и значајним делима.

У рад на текстовима били су укључени најбољи преводиоци и уредници у ЗНД. Сви радови укључени у антологију преведени су на руски као језик међунационалне комуникације у земљама ЗНД.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *