Посланици Европског парламента данас о ситуацији на КиМ, спремају и резолуцију

 
Посланици Европског парламента данас ће са Европском комисијом и Европским саветом расправљати о односима и дијалогу Београда и Приштине.
Тема ће бити и ситуација у општинама на северу Косова и Метохије, сазнаје Танјуг.
Председница Европског парламента Роберта Метсола изјавила је у прошле седмице да све чињенице о недавном нападу у селу Бањска морају да буду утврђене и позвала све стране да уложе искрене напоре да поврате мир и стабилност.
Према њеним речима, Европски парламент у потпуности подржава напоре високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака у том погледу.
Дебата је покренута на иницијативу Алијансе социјалиста и демократа, друге по већини посланичке групе у ЕП.
 
“На наш захтев, ЕП ће усвојити резолуцију о Косову и Србији на другој октобарској пленарној седници. Осуђујемо недавну агресију наоружане терористичке банде на службенике Косовске полиције. Све чињенице о нападу морају бити утврђене. Одговорни починиоци морају се суочити са правдом”, наводи се у најави европских социјалдемократа.
Европосланик и иницијатор ове дебате Тонино Пицула је у изјави за Радио Слободна Европа навео да би Резолуција требало да буде јасна оцена ЕП-а о стању односа Београда и Приштине, “а на трагу последњег терористичког напада на северу Косова и убиства полицајца”.
“Треба, осим казнене, утврдити и политичку одговорност за најновију ескалацију насиља. Заступници ће изразити и стајалишта о резултатима посредничке улоге ЕУ у светлу очигледног застоја у примени плана о нормализацији односа”, рекао је Пицула.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *