ПОЈАС ГАЗЕ ПОСТАЈЕ “ПАКЛEНА РУПА”: Нема воде, болнице без струје

КАНЦЕЛАРИЈА УН за хуманитарна питања упутила је хитан апел да се обезбеде 294 милиона долара за финансирање најхитнијих потреба 1,2 милиона Палестинаца после напада израелских снага на Појас Газе. Додаје се да је више од 84.000 душа остало без крова над главом, око 423.000 нема склониште, а већина ни приступ пијаћој води. На удару су здравствени радници и болнице, као и 50.000 трудница. Ове године биће потребно 502 милиона долара за помоћ Палестинцима.

 

– Та енклава убрзано постаје “паклена рупа” – поручују из УН.

Више од 338.000 Палестинаца је расељено, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик и навео да је скоро 218.000 њих у склоништима у 92 школе које води Агенција УН за помоћ. Према подацима УН, у ваздушним нападима погођено је најмање 88 образовних објеката. УН су саопштиле да је и 12 њених припадника убијено.

Светска здравствена организација (СЗО), оцењује да је здравствени систем у Појасу Газе “на преломној тачки” због константних ваздушних удара.

– Истиче време да се спречи хуманитарна катастрофа, ако гориво и залихе хуманитарне помоћи не могу хитно да се испоруче Појасу Газе услед потпуне блокаде – наводи СЗО и додаје да болнице имају струју само неколико сати дневно.

Акутна несташица медицинских залиха погоршава кризу. У нападима на Појас страдало је 11 здравствених радника, а 16 је повређено. Оштећено је 19 здравствених установа и 20 амбулантних возила.

СЗО позива не прекид борби и хитно успостављање хуманитарног коридора за опкољену енклаву. Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус затражио је од Египта да помогне у допремању медицинске помоћи и позвао израелску војску да поништи наредбу о евакуацији становништва са севера Газе.

Прелаз Рафа улива наду

Под израелском опсадом једини коридор кроз који може да се уђе и изађе из Газе је прелаз Рафа који се граничи са Египтом. Амбасадор Израела у Русији Александар Бен Зви, изјавио је да су у току преговори са Египтом о опцијама за евакуацију цивила и страних држављана из Појаса Газе. Каиро је такође започео консултације са САД о плановима за испоруку помоћи у Појас Газе.

(И. Станојевић, Вечерње новости)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *