ПО ХИТНОЈ ПРОЦЕДУРИ: Депортован протосинђел Фотије са Косова и Метохије – Куртијева полиција га протерала без образложења

ЕПАРХИЈА рашко-призренска саопштила је синоћ да је протосинђел Фотије, вишегодишњи игуман манастира Девина вода у општини Звечан, јуче 20. октобра, по хитној процедури депортован са Косова и Метохије од стране тзв. Косовске полиције без икаквог образложења.

– Отац Фотије (световно име Александар Костовски) рођен је 25.8.1981. године у Скопљу. Након завршене музичке академије у Софији посветио се монашком животу. У Епархији рашко-призренској СПЦ је од 2004. год. До 2009. год. служио је при у манастиру Сопоћани и у Грачаници, где је провео највише времена. Године 2009. именован је за настојатеља манастира Девина вода код Звечана, где је од тада боравио непрекинуто пуних 13. година обављајући своје монашке дужности-наводи се у епархијском саопштењу и додаје да је у складу са косовским законима, о. Фотије, као држављанин Северне Македоније који је као и друга свештена лица наше Епархије која немају косовска документа аплицирао послењих пет година сваке године за боравишну дозволу.

Редовно је и без икаквих проблема добијао продужења боравишне дозволе, а пре десетак дана успешно је положио и имиграциони тест који организује Министарство унутрашњих послова тзв. Косова. Отац Фотије је јуче имао је заказан термин у Департману за странце и имиграцију у Приштини, где је требало да добије привремену косовску личну карту са боравишном дозволом за наредних пет година. Када је требало да подигне нову дозволу са личном картом речено му је без образложења да је његов захтев одбијен.

Штавише, иако је имао одобрено боравиште од раније све до 11.11.2023. год. речено му је да одмах мора да иде у притвор и да ће бити депортован са тзв. Косова, као и да су му све раније апликације и дозволе боравка на тзв. Косову поништене и да ће његов даљи боравак на тзв. Косову бити нелегалан.

У документу који му је достављен цитирани су чланови закона који се односе на ”разлоге националне безбедности” без навођења било какве кривичне или друге одговорности, јер о. Фотије није имао никакве проблеме те врсте.

– У крајње непријатној ситуацији притиска о. Фотије је био принуђен да потпише документа која су му предата (текст о одбијању захтева и текст о поништењу права на даљи боравак). Документи су му дати на албанском и после су му преведени. После тога је био претресен са рукама на зиду и саопштено му је да ако жели да избегне притвор, после чега би свакако био без права боравка, може одмах бити депортован без званичног привођења. Након што је практично био принуђен да пристане на депортацију, о. Фотију је привремено одузет пасош Републике С. Македоније и мобилни телефон, а његово возило паркирано испред зграде је детаљно претресено. После тога о. Фотије је спроведен уз полицијску пратњу до границе са Северном Македонијом где су му враћени пасош и телефон.

Оцу Фотију је онемогућено да оде до свог манастира и узме своје личне ствари и депортован је практично у року од пар сати након што му је саопштено да му се не одобрава даљи боравак на Косову-наводи Епархија рашко-призренска која изражава најоштрији протест поводом овог догађаја без преседана, у коме је дугогодишњи клирик Епархије рашко-призренске, који на тзв. Косову борави више од 13. година без икаквог јасног образложења депортован са забраном повратка на тзв. Косово у наредних 5 година и са поништењем свих досадашњих дозвола за боравак.

(Д.З. “Вечерње новости”)

 

Један коментар

  1. Бежаћете Шиптари,мала ће вам Албанија бити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *