Кристијан Аманпур за “Данас”: Нико не жели повратак у деведесете

Лист “Данас” објавио је интервјуу са америчком новинарком Кристијан Аманпур, свега неколико дана након што је она интервјуисала председника Србије Александра Вучића и председницу привремених приштинских институција Вјосу Османи на телевизији Си-Ен-Ен.

 

На питање да ли “недавни напад” на северу КиМ може да изазове нове потешкоће у региону, односно нове сукобе, Аманпур одговара: “Мислим да опасност постоји, али није неизбежна. Због тога сам желела да у свом програму током две вечери истакнем ситуацију разговором о питању политичке воље са тако високо профилисаним гостима и на тако високом нивоу”.

Она истиче да су они контактирали Вучића и да цене “његов брз и позитиван одговор”.

“Извештавала сам о страшним ратовима у вашем региону од 1991. године. Осећала сам хитну потребу да сада пажњу усредсредим на оба лидера због озбиљне тензије на граници Србије са Косовом. Међународна штампа често губи интересовање, али сви знамо колико је регион Балкана важан, укључујући и стабилност у Европи. Убеђена сам да велика већина обичних људи само жели мир и пристојан квалитет живота. И сигурно нико не жели повратак у насилне и смртоносне 1990-е? Тада су постојали јасни агресијски ратови, сличан приручник ономе чему сведочимо – руске инвазије на демократску Украјину у пуном обиму. Али сада цела бивша Југославија жели да се придружи ЕУ. Лидери имају одговорност и ја сам то желела да истражим”, додаје Аманпур.

На питање како види “чињеницу да су бивше југословенске републике и даље у лошим односима иако је прошло 30 година од ратова”, каже да мисли да је то велика штета.

“Сигурна сам, а и подаци показују, да већина људи није екстремна и да траже разумну, прагматичну управљачку структуру да побољша њихове животе и њихове заједнице. ЕУ је, такође, забринута због опасне дестабилизације у Босни од стране Републике Српске. Људи у региону су платили велику цену и поднели велике жртве, и жао ми је због чињенице да се њихова воља често игнорише. То често може довести до сукоба, дислокације, одлива мозгова, сиромаштва, недостатка напретка. Сигурно нико не жели да буде заглављен у старим путевима прошлости? Ово је Европа 2023”, закључила је Аманпур.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *