Директор Канцеларије за КиМ о доказима који побијају лажи Приштине

– Јуче док је народ испраћао на вечни починак убијене Србе, Курти је наставио  са терором. Укапсио је Лазара Јанићијевића, који је кренуо на сахрану, да се опрости од школског друга, који је сахрањен у Врњачкој Бањи. Заустављен је на прелазу Јариње и одеден у Приштину, дан пре тога је малтретирао тројицу Срба, који су ишли да секу дрва. У петак су малтретирали запослене и пацијенте у Косовској Митровици – истакао је Петковић.

– Кључно је питање за Еулекс због чега је био одбијен да учествује у истрази. Прошло је седам дана од трагичних догађаја. Тражићемо и даље да чујемо зашто су одбијени косовски истражитељи. Наравно, да се не би открило на који начин су хладнокрво Срби убијени, као и да се не открије да су међу косовском полицијом били и плаћеници из терористичких кампова – наводи Петковић.

– Питање обдукције је кључно, посебно како је убијени Бојан Мијаиловић. Оно што су нам рекли наши патолози на основу ове фотографије тврде да је улазна рана у пределу левог капка а излазна где је рупа са десне стране главе, што јасно говори да је он убијен док је лежао на леђима. Десна нога је у неправилном положају, што говори да је он прво рањен, пао је и онда је извршена езекуција – истиче директор Канцеларије за КиМ.

– У првом немуштом одговору су нам рекли да је обдукција завршена и да је био представник Еулекса. Занима нас ко је то, којој обдукцији је присуствовао.. У одговору који је Еулекс послао Београду, они кажу да је обдукција обављена 26. септембра, на смртоивницама, које су добиле породице, пише да је обављена 25. септембра. Неко овде озбиљно лаже, или Еулекс или Приштина. Зато је кључно да видимо извештај Еулекса о обдукцији. Много је лажи. Говорили су да је било 30, 40, а сад кажу да је 90 људи било у Бањској. Прво су говорили да је полицајац убијен, а сад да је  страдао од експлозива. Јасно је свима да Курти жели да спроведе етничко чишћење, око 11 одсто Срба са КиМ се одселило у централну Србију. На делу је прогон и етничко чишћење. зато је важно да Еулекс преузме своју дужност и реагује у складу са својим мандатом, а не да нам немушто одговарају – каже Петковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *