Дани Ермитажа први пут у Србији

Београд ће по први пут бити домаћин Дана Ермитажа у Србији, манифестације од међународног културног значаја, коју од 24. до 29. октобра организују Ермитаж, један од највећих музеја на свету, Министарство културе Србије и компанија „Гаспром њефт“.

 

У сарадњи са Народним музејом Србије, Ермитаж ће истовремено отворити две изложбе: „Невидљива уметност“ и „Царски порцелан“. Инклузивни пројекат „Невидљива уметност” пружиће посетиоцима прилику да буквално дотакну историју: да додирну древне фреске, старинске ћилиме и тактилне макете других дела из колекције Ермитажа. Изложба „Царски порцелан” повезаће историју династије Романов и реплике дворских сервиса за ручавање који су били у употреби на свечаним вечерама и породичним прославама руских монарха. Обе изложбе у Народном музеју Србије биће отворене за публику од 24. октобра до 24. новембра 2023. године.

Поводом овогодишњег обележавања 100-годишњице српског балета, легендарни санктпетербуршки Балет Јакобсон извешће најбоља дела из свог репертоара у Народном позоришту у Београду 24. и 25. октобра. На истој сцени, 28. октобра биће одржан концерт познатог руског баритона, народног уметника Русије Василија Герела.

У Југословенској кинотеци одржаће се премијерне пројекције српских филмова „Императорке” и „Петар I – последњи цар и први император”, које ће представити партнер манифестације „Пријатељи Санкт Петербурга”. Посетиоце Дана Ермитажа очекују и мастер класе, семинари и округли столови. Директор Ермитажа Михаил Пиотровски одржаће 25. октобра јавно предавање „Петербуршки мостови културе” на Универзитету у Београду.

Поред тога, у оквиру Дана Ермитажа у Београду и Новом Саду биће одржана руско-српска научна археолошка конференција.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *