“ДА ЛИ ЕВРОПА ПОДРЖАВА МАСОВНИ ЕГЗОДУС СРПСКОГ НАРОДА?” У току седница ПС Савета Европе: Опстанак Срба је међународна обавеза

НА седници Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) одржаној данас, једна од тачака дневног реда била је ситуација на Косову и Метохији, о којој је закључено да Београд и Приштина морају што пре да се врате дијалогу, који је једини начин да се дође до решења.

 

Назив тачке седнице ПССЕ која се односи на КиМ је “Ситуација на северу Косова после недавног напада и неопходност деескалације” и на њој је посланица из Србије Биљана Пантић Пиља истакла да Срби на КиМ живе у ужасним условима, трпе терор и да је 11 одсто њих напустило КиМ од доласка Аљбина Куртија на власт.

Она је поставила питање тој институцији да ли подржава масовни егзодус једног народа. Истакла је да за нападе на Србе и покушаје убиства који су се догодили почетком године нико није оптужен.

– Срби чекају 10 година на формирање ЗСО. Опстанак Срба је међународна обавеза, као и Бриселски споразум, али Курти одбија да то уради – рекла је Пантић Пиља. Говорећи о недавним дешавањима у селу Бањска, Пантић Пиља је рекла да је у њима убијено троје Срба и то из близине када су се предали.

– То је било убиство. То све треба да се испита и да се изврши истрага – рекла је она и нагласила да је мир у интересу Србије и целог региона. Посланица Елвира Ковач рекла је да је дијалог Београда и Приштине дошао до тачке усијања. Како је казала, Приштина се служи разним средствима да опструише тај процес.

– Ми смо ожалили све жртве у Бањској, али тражимо детаљну истрагу – рекла је она и додала да Београд води одговорну политику.

– Србија је озбиљан и одговоран партнер међународној заједници – рекла је Ковач.

Већина посланика истакла је да и у овом сукобу има озбиљних оптужби са обе стране, да би требало да се изврши детаљна истрага, али и да је решење свега овога имплемментација споразума из Бисела и Охрида.

Пољски посланик Александер Почиеј рекао је да Приштина мора да успостави ЗСО и заштити мањине и њихова права.

– Иза тога стојимо као организација. Будућност обе стране је у ЕУ – рекао је он.

Аустријски посланик Рајнхолд Лопатка рекао је да се сви слажу да треба да се затвори трајна криза у региону.

– Одговорни за нападе на северу морају да буду приведени правди, а Србија је обећала да ће учествовати у томе, што је позитивно – рекао је он.

Неки од говорника су тражили да се осуди Србија, попут представника Приштине, а неки, попут посланика из Албаније, окривили су Србију за дешавања на северу КиМ.

(Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *