Вучић: Косово наша највећа брига, неће бити лака дебата и разговори у УН

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је његов највећи страх да се наметне Србима кривица свуда региону, само зато што су Срби.

“Колико год да су они наводно оштри према Албанцима, у суштини нису. Албанцима је све дозвољено. Важно ми је да нису рекли да смо кривци и да смо неке људе извукли из притвора. То је наш посао”, рекао је Вучић током гостовања на телевизији “Пинк”, коментаришући најскорију рунду преговора Београда и Приштине у Бриселу и неке скорашње Куртијеве изјаве.

Он је подсетио да је у току “медијски линч и прогон” Срба у Црној Гори зато што не желе да се одрекну Београда, додавши да ће Габријелу Ескобару, заменику помоћника америчког државног секретара и специјалног изасланика САД за Западни Балкан, лично одговорити у Америци на изјаве о будућој влади Црне Горе.

“Он може као страна влада да одлучује ко ће и с ким да буде, а Срби не смеју”, рекао је Вучић.

Како је рекао, његова највећа брига је везана за “КиМ”, додавши да се нада да ће ствари преко Дрине ићи бољим током.

Потврдио је да сутра путује у Њујорк, где ће учествовати у Генералној скупштини УН.

“Идем сад у Њујорк, тамо ћу бити наредних пет дана. Борићу се за Србију”, поручио је председник Вучић.

Он је скренуо пажњу и да ће у наредних месец дана уследити веома важни разговори за Србију, а пре свега не лака дебата и разговори у Уједињеним нацијама.

Упитан да ли сматра да председник Републике Српске Милорад Додик може бити ухапшен, Вучић је рекао да не мисли да би то било нормално, али да постоје различите идеје.

Вучић демантовао наводе о смењивању Вулина

Председник Србије Александар Вучић демантовао је медијске спекулације да ће Александар Вулин бити смењен и да су му они што га “смењују” продужили мандат у БИА.

“Продужили су мандат Вулину. Можда сам и намеравао да га сменим, али пошто су они то успели да сазнају, сад то више немам намеру”, рекао је Вучић.

 

Вучић о изборима

Председник Александар Вучић изјавио је да ће изаћи у сусрет онима који су тражили расписивање ванредних парламентарних и београдских избора до краја 2023. године, што би значило да ће бити 4. марта.

“Расписаћемо их до краја године, 31. децембра за 4. март, мислим да је то 60 дана или ако не, онда за недељу раније, није проблем”, рекао је Вучић.

Каже да ће свакако одговорити на захтев опозиционих странака које су тражиле расписивање ванредних избора.

“Одговорићу им за то, биће свакако, ја сам спреман и могу то одмах да кажем, у складу са оним што су написали да одржимо изборе, дакле до марта”, рекао је Вучић.

“Пред нама је период у којем морамо бити још снажнији”

Дан српског јединства, слободе и националне заставе говори о нечему што је свето и важно, можда нечему најважнијем за један народ, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

“Говори о нашој застави, нашој историји. Говори о нашим прецима којима смо захвални што имамо овакву земљу, али и о томе колико смо им дужни”, рекао је Вучић током гостовања на телевизији “Пинк”.

Он је рекао да је поносан поруком која је путем овог празника послата, која није порука мржње, већ чврстине oдлучности да опстанемо на својим огњиштима и да никоме нећемо дозволити да нас унижава.

 

“Све оно што смо радили претходних 10,11 година је прво полувреме. Пред нама је нови период у којем морамо бити још снажнији, уједињени по кључним питањима”, рекао је Вучић, додавши да то не значи “једноумље”.

Каже да је важно да добро погледамо у будућност, али не шта ће бити за неку годину, већ шта ће бити за 20 година и да вучемо потезе у складу са тим.

Истакао је да је важно да Србија има одговорно и озбиљно руководство.

“Зато ћу и када истекне мој мандат за председника дати све од себе да помогнем кандидатуру оних за које верујем да ће у наредном периоду бити изузетно одговорни, јер на крају све зависи од воље народа и озбиљности и одговорности руководства. Неке земље имају највише на свету, па нису тако успешније од оних које имају по пет или 10 пута мање резерве нафте”, рекао је Вучић.

Просечне плате у Србији расту

Коментаришући економску ситуацију у земљи, Вучић је рекао да је Србија данас претекла Северну Македонију, Албанију и БиХ по просечним платама. Истакао је да ће крајем ове године просечна плата износити 840 евра, а да ће минимална плата од јануара 2024. године износити 402 евра.

Подсећа да је у септембру повећана плата за 214.000 људи. “Њих чека још 10 или 11 одсто повећање од првог јануара”, рекао је Вучић, додавши да је то више од стопе инфлације.

Председник додаје да од првог октобра пензионерима иде повећање за 5,5 одсто, а од првог јануара за још 5,4 одсто.

Вучић је током гостовања представио нових 37 производа који ће имати нижу цену. Између осталог, то се односи на мармеладу (са 390 на 199 динара), џем (са 339 на 229), сунцокретово уље (са 160 на 144 динара), брашно (са 79 на 50 динара), кекс (са 180 на 119 динара), намаз “Сирко” (са 217 на 159 динара), пасуљ (са 340 на 290 динара), виршле (са 109 на 79 динара), паштету (са 75 на 49 динара), грашак (са 180 на 139 динара), купус (са 99 на 69 динара), маргарин (са 103 на 79 динара), кисело млеко (са 25 динара ниже), лук (са 99 на 79 динара), пасту за зубе (са 150 на 99 динара), сапун (са 70 на 40 динара).

Вучић је истакао да је циљ акције “Боља цена” да народ у што мање могућој мери осети инфлаторне притиске. “Снижавамо цене да бисмо снизили инфлацију, таргетирамо осам одсто, а то ће допринети и повећању стандарда”, рекао је он.

Најтежи тренутак у животу

Говорећи о тешким тренуцима у свом животу, председник Вучић је рекао да му је најтеже било када је његов син Данило, након смрти његове мајке Ксеније, ишао на Косово на литургију. Њега су том приликом зауставили припадници косовске полиције.

“Они су их извукли напоље са жељом да му скину мајицу. Онда су му уперили пушку у лице и груди. Замислите оца који је председник државе, или било ког оца, који слуша, и знам да је то Курти наредио да вам упере цеви у дете. И знате да неће да скине мајицу”, рекао је председник Вучић.

 

2 коментара

  1. бесмислице; сећате ли се Рез. 1244, г. Председниче?

  2. Baš ništa ne vjerujem Vučiću. On se bori za sebe samog , a ne za Srbiju i KiM. To se upravo na primjeru KiM najbolje vidi.
    Sve im je dao, ništa dobio nije, do sada nije u SB OUN imao hrabrosti da izmuca …..R1244…….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *