СРПСКА ПРИПРЕМИЛА ШУТ-КАРТУ ЗА ШМИТА: Власт у Бањалуци има одговор за немачког дипломату, за којег тврди да нема легитимитет

РЕПУБЛИКА Српска припрема уредбу о хапшењу и депортацији Кристијана Шмита из Републике Српске. Када уђе у Добој или ако буде ишао негде у транзиту онда ће добити пратњу само да што пре прође. Ако дође на неки састанак у РС – биће избачен, поручио је Милорад Додик, председник Српске.

Он је рекао да ће полицијске станице имати задатак да, када се та, како је истако Додик, “белосветска лопужа” нађе у Републици Српској, организују јединице и да га избаце.

– И то ће се десити, немојте мислити да неће.

Додик је упитао о каквој владавини права прича шеф делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер?

– Да ли је владавина права Шмит којег није именовао Савет безбедности Уједињених нација, а нама се смеју, као није то важно, важно је да иза њега стоји сила.
Лидер РС је поручио да и српски народ има силу – свој карактер.

– Можете сломити Додика, али не и карактер овог народа. Ви нама шаљете једну бестидну особу која узима 24.000 евра, хода по БиХ и намеће законе. Зашто бисмо на то пристали? Каква је то Европа? Зашто нас лажете? Писали сте Венецијанској комисији 2005. године да БиХ не може добити кандидатски статус ако постоји ОХР. И ми га добијемо, а он постане још гори него икада.

Додик је упитао ко данас прича о људским правима и спада ли у њих то што се мора трпети странац који пише и доноси закон у БиХ.

– Имаћемо обрачун са таквим Шмитом и са таквим европским вредностима.

Он је рекао да муслиманима у Сарајеву одговара Шмит који ће донети закон уперен против Републике Српске и упитао зашто онда од Срба очекују да живе с њима.

– Како ћемо ићи даље? Немам ништа против Бошњака. То је народ којег поштујем и у коме имам пријатеља. Али ја сам политичар, изабран у име народа који жели да буде свој на своме. Народ који је добио Републику Српску, територију која је прецизирана, имовину која је прецизирана и ту имовину нећете добити – поручио је Додик.

Први човек РС је нагласио да ће, уколико Шмит напише законе да преноси шуме или нека друга јавна богатства на ниво БиХ, тог тренутка бити донета одлука о самосталности.

– Сад ће рећи да ја претим, али онда нека и мени кажу зашто ми ускраћује основна, елементарна људска права.

Правник Огњен Тадић наглашава да у БиХ од средине 2021. године нема високог представика који је именован одлуком Савета безбедности Уједињених нација те додаје да је Служба за странце дужна да поступи у складу са Правилником о уласку и боравку странаца.

Иначе, Шмит је у фотељи високог представника у БиХ већ две године. За време мандата наметнуо је неколико одлука и измена Кривичног законика БиХ, које су већином срачунате на то да оспоре одлуке Народне скупштине РС и обезвреде дејтонске позиције Српске.

Тако је донео Одлуку да суспендује Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, а који је усвојио парламент РС. Такође, донео је одлуку којом се спречава ступање на снагу Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ, а који је прошао скупштину Српске. Наметнуо је измене Кривичног законика БиХ по којима се за неизвршавање одлука високог представника у БиХ може добити казна од шест месеци до пет година затвора и забрана политичког деловања. За ово кривично дело Додику је “спакована” оптужница.

Осим наметања одлука, за време мандата Шмита у ОХР је формиран и тим који се бави израдом Закона о имовини БиХ, а који Српска не признаје јер по Дејтонском споразуму имовина на подручју ентитета припада – ентитетима. Недуго затим из Канцеларије високог представника послато је упозорење међународним инвеститорима у Републици Српској, али и банкама које размишљају да прихвате државну имовину као обезбеђење за кредите, да буду опрезни, јер би њихов новац могао бити изгубљен.

С. МИШЉЕНОВИЋ, Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *