СРБИЈА ЈАК ГЛАС МАЛИХ: Анализа “Новости” – Шта је показао наступ председника Вучића на Генералној скупштини Уједињених нација

ПРИНЦИПИ међународног права постоје, али само на папиру. Запад их примењује селективно, покушавајући да наметне ставове малим земљама. Уместо да Уједињене нације буду адреса за решавања конфликата, њихов утицај велике силе свесно саплићу. Ипак, подсећајући на правило – једна земља, била мала или велика, један глас, током дискусија на Генералној скупштини УН, чије се заседање јуче завршило, видео се отпор доминацији Запада.

У свом говору, председник Александар Вучић више од 20 пута је поменуо реч “принципи” говорећи да је Србија доследна у поштовању међународног права. Био је глас малих земаља и захвалио се већини света која не признаје лажну државу Косово упркос бројним притисцима.

– Наше је било да кажемо шта је истина, да то остане у историји, буде на понос нашег народа да је један од ретких који може да каже истину. То неће допринети ничему, али оснажиће нашу позицију, јер знају да знамо и да не покушавају, да мислећи да не разумемо, добију нешто што није могуће. Мале државе се сада боре за свој глас, мирис слободе се осећа свуда, шири се светом и то неће моћи да се заустави. Он је истакао и да је мир постао забрањена реч, а једина вредност која је остала великим силама су принципи, али лажни, јер је на делу примена двоструких аршина:

– Сви они који су починили агресију против Србије, данас држе придике о територијалном интегритету Украјине. А наша земља подржава територијални интегритет и суверенитет свих чланица УН. Некадашњи амерички амбасадор у Београду Вилијам Монтгомери рекао је да је председник Вучић у праву када каже да су САД заједно са неким својим европским савезницима заобишле Уједињене нације и са НАТО ушле у кампању бомбардовања Србије 1999. године.

– Тачно је да је иста та  група земаља једнострано признала независност Косова, мимо УН. Последица овога је да је Путин то могао да искористи као оправдање за своју употребу насиља у Украјини. Потпуно тачно. Проблем је што је то као када позвоните на звоно и сада нема враћања назад. Наш фокус је усмерен на покушај повезивања целог овог региона како бисмо ишли напред и радили заједно – рекао је Монтгомери за “Косово онлајн”.

Дипломата у пензији Бранко Бранковић, који је део радног века провео и као представник Србије при УН, рекао је, за “Новости”, да је председник врло добро повезао случај Косова и Метохије, који нас највише тангира, са Повељом УН и основним принципима.

 
 

– Он је цитирао и председника Сједињених Амерички Држава Џозефа Бајдена који је као најважније вредности навео територијални интегритет и суверенитет и рекао да територијални интегритет Украјине, али шта је са Србијом, чији је интегритет нарушен бомбардовањем. Не може Повеља УН и принципи да важе за једне, а за друге не – јасан је Бранковић.

Он је додао да ће овај говор сада помоћи Вучићу у билатералним сусретима где ће, поготово у разговорима са земљама Азије, Африке и Латинске Америке, моћи да потегне аргументе о дуплим стандардима.

– Ако се залажете за територијални интегритет Украјине, зашто сте онда признали Косово? Убеђен сам да ће то допринети да још држава преиспита своје одлуке. Сигуран сам да су многи признали тзв. Косово под притисцима САД, а да нису знали ни где се налази – навео је Бранковић.

Он се осврнуо и на наводе опозиције да је сала док је говорио Вучић била полупразна. Он објашњава да је пракса да се, када неко говори, секретаријату и свим делегацијама разделе копије говора.

– И не треба очекивати пуну салу, то се дешава једино када говоре актери држава које су у ратном стању. Сви имају током дебате веома напрегнут програм боравка, билатералне састанке, буквално су сва слободна места у просторијама зграде Уједињених нација попуњена састанцима. И због тога никада нису пуни столови у сали. Када се све заврши, штампа се и званичан документ са говорима и онда се они читају са великом пажњом – објаснио је наш саговорник.

С.Ровчанин Томковић, Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *