РОСУ у КБЦ Косовска Митровица, претресају вешерницу; Из Приштине поручили Србима да не брину

У Клиничко-болничком центру у Северној Митровици јутрос је дошло до насилног упада од стране специјалних јединица Косовске полиције (РОСУ), потврдио је за “Косово онлајн” директор те установе др Златан Елек.

Елек каже да су специјалци још увек у болници и да врше претрес, што изазива узнемиреност код запослених али и код пацијената.

“Врше претрес вешернице и одређених канцеларија на улазу у болницу. Без икаквог знања управе болнице и менаџмента болнице, др Драгиша Миловић и ја као директор, успоставили смо контакт са њима, рекли су нам да имају налог од Суда за претрес. Још се налазе у болничком кругу, велико је узнемирење код пацијената и запослених”, наводи Елек.

Како јавља “Коссев”, у току су операције Косовске полицијске у северном делу Митровице, Звечану и Зубином Потоку, које су, како је потврдио заменик командира Косовске полиције региона Север у вези са дешавањима у Бањској.

Претрес је у згради у којој је Радоичић живео, полицијске операције и у Звечану и Зубином Потоку, јавља Н1.

  • 29. сеп 2023 • 12:18

    12:18

    Брнабић: Наставља се терор Аљбина Куртија

    Брнабић је истакла да се над Србима на Косову и Метохији наставља терор који спроводи Аљбин Курти, на шта су и она и председник Србије Александар Вучић до сада упозоравали.

    “Наставља се терор Аљбина Куртија над Србима на КиМ, потпуно очекивано у складу са свим што смо причали и што председник Србије Александар Вучић прича већ месецима – терор и малтретирање Срба на Косову и Метохији”, рекла је Брбабић.

    Она је истакла да су једини циљ и једина жеља Куртија да протера све Србе са Косова и Метохије.

     
  • 12:00

    Тужилац: Претреси вршени у објектима чији је власник Радоичић

    Приштински специјални тужилац Наим Абази рекао је да се акција Косовске полиције одвијала углавном у објектима која су у власништву Милана Радоичића.

    Абази је у изјави за приштински портал “Заклетва правде” рекао да је акција спроведена на захтев Специјалног тужилаштва и по налогу надлежног суда.

    Додао је да сада документују имовину за коју се сумња да је на Радоичићево име или на име трећих лица на која је, наводно, ту имовину пренео.

     
  • 11:04

    Ристуча: Власти тзв. Косова су криве за избијање криза на КиМ

    Власти тзв. Косова предузеле су низ корака, које су довеле до појаве кризних ситуација на Косову и Метохији, оценио је командант Кфора, италијански генерал Анђело Микеле Ристуча.

    У интервјуу за “Републику”, у којем је говорио о стању на Косову и Метохији, он је рекао да све оно што се у недељу десило у Бањској “није преломни моменат”, већ “развој ситуације између Београда и Приштине”, чији је главни узрок узајамно неповерење Срба и косовских Албанаца.

    Такође, Ристуча додаје да је Кфор “урадио све што је било могуће, како би се изборили са кризама, које су настале као последица тих одлука”, које су доносиле приштинске власти.

     
  • 11:01

    Старовић: Отворена су још многа питања о догађају у Бањској

    Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је да о трагичним догађајима у Бањској данас знамо много више него што смо знали у недељу али да су и даље отворена многа питања.

    “Недеља, 24. септембар, био један од најтрагичнијих дана у нашој новијој историји који је обележен највећом ескалацијом насиља на простору КиМ у последњих 19 година”, истакао је Старовић за РТС.

    Он je навeo да су и даље отворена питања зашто Кфор није дошао на лице места и био активнији и зашто тзв. косовска полиција није дозволила приступ мисији Еулекса.

     
  • 10:50

    Еулекс: Пратили смо јутрошњу акцију у складу са својим мандатом

    Мисија Еулекс је саопштила је да је на захтев тзв. косовске полиције и у складу са својим мандатом за посматрање, јутрос пратила активности полиције током њених операција на северу КиМ.

    “Еулексове активности надгледања су спроведене у блиској сарадњи са Косовском полицијом и КФОР-ом/НАТО”, наводи се у саопштењу.

     
  • 10:35

    Зубин Поток: Косовска полиција поломила таблу на ћирилици

    Председник Привременог органа општине Зубин Поток Срђан Вуловић изјавио је да је полиција поломила таблу на општинској згради која је била на ћириличном писму и истакао да је то још једна порука Србима да их приштинске власти не желе на Косову и Метохији.

    “Током викенда Косовска полиција је поломила таблу са натписом на ћириличном писму на улазу у зграду општине Зубин Поток. Табла је поломљена, ишчупана са зида, а налазила се пар метара изнад улаза”, прича Вуловић за “Косово онлајн”

    Такође изнад улаза у зграду уклоњен је и део натписа “Општина Зубин Поток”, тако да је остало само још четири слова “тина”, каже Вуловић.

    Он истиче да је то класичан притисак на Србе и додаје да не постоји ни један повод да се тако нешто уради.

    “То је још један њихов доказ да не желе више Србе ту. Али ми смо ту и чекаћемо, не идемо нигде одавде”, поручио је Вуловић.

    Наводи да је општина Зубин Поток окружена полицијским снагама са кордоном и оградом, због чега сматра да нико други није могао да приђе згради.

    “Испред улаза увек стоји по пет, шест њихових полицајаца, тако да је то њихово дело”, уверен је Вуловић.

    Подсећамо да је после локалних избора, одржаних без учешћа Срба, полиција скинула са зграде општине српске заставе.

     
  • 10:25

    Елек: Стално смо под репресијом Куртијевог режима

    Пре него што су се повукли из круга КБЦ Косовска Митровица, Куртијеви специјалци су доставили један записник на албанском, без двојезичности у којем је наведено да је одрађен претрес и да ништа није пронађено, рекао је директор те установе Златан Елек.

    “Ми и не знамо шта је тражено. Радник који је потписао извештај био је узнемирен, потражио је помоћ на психијатрији. У 7.15 часова, када су готово сви радници дошли на посао, напустили су круг КБЦ без икаквог објашњења зашто су ово урадили и тврдим без икакве потребе”, нагласио је Елек у обраћању новинарима.

    Он стиче да је упад унео велики страх и међу становништвом који види ту установу као једну од најозбиљнијих установа на територији севера Косова, а која броји око 1.600 запослених.

    “Поред овога ми имамо сталне репресије од стране Куртијевог режима, санитетска возила се стално заустављају и претресају. До данас смо избројали негде око 178 заустављања, није нађен ниједан комад оружја и ништа друго осим пацијената који се превозе до здравствених установа у централној Србији. Без икаквог објашњења су ово урадили, није било никаквог објашњења, никакве најаве, ми смо били максимално конструктивни и спремни за сарадњу”, поновио је Елек.

    Наводи и да не разуме да се у Клиничко-болнички центар шаљу људи са дугим цевима  и то огроман број њих, а све уз присуство јединица Еулекса.

     
  • 10:14

    Ељшани: Завршени претреси и на петој локавији на северу КиМ

    Заменик командира Косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани потврдио је да је завршен претрес и пете локације на северу Косова и Метохије.

    • Ешљни  није могао да изнесе детаље ни о самим локацијама, ни шта је резултат, али је најавио да би могла да уследи и конференција за медије, јавља “Коссев”.

    • 10:03

      Курти користи догађаје из Бањске као изговор за наставак терора

      Јутрос је на северу КиМ настављена брутална и прекомерна демонстрација силе од стране Аљбина Куртија и његових специјалаца саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

      Из Канцеларије за КиМ су истакли да је јасно да Курти са својом полицијом користи догађаје од недеље из Бањске као изговор за наставак терора на северу КиМ.

      Истиче се да су приштински специјалци у налету терора поломили врата на улазу у КБЦ, претресали поједине просторије и до зуба наоружани марширали кроз ту централну српску здравствену установу на КиМ, иако им је руководство пренело да нема потребе за демонстрацијом силе и да могу да погледају шта их занима.

      У овој акцији учествовало је око 15 оклопних возила Росу, а целу акцију са стране су без реакције посматрали припадници Еулекса, наводи Канцеларија.

      У посебно тешком стању шока налази са 100 најтежих болесника са интерног одељења КБЦ који су сведочили овој бруталној и ненајављеној акцији, као и деца средње медицинске школе која у ово време долазе на праксу у болницу.

      Јасно је да Курти са својом полицијом користи догађаје од недеље из Бањске као изговор за наставак терора на северу КиМ, а ова акција изведена је са јасним циљем да на северу Косова и Метохије нема мира, нити да српска заједница може да живи нормално, лечи се без страха од упада наоружаних фаланги, води децу у вртиће и школе, наглашава се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

    • 09:51

      Српска листа: Еулекс и Кфор незаинтересовани да спрече малтретирање Срба

      Данас у раним јутарњим часовима Куртијеве специјалне јединице које су илегално присутне на северу Косова и Метохије, брутално су упале у КБЦ у Косовској Митровици и том приликом уз прекомерну силу и бруталност демолирали неке од просторија, онемогућили рад здравственим радницима и застрашивали пацијенте који су на стационарном лечењу у овој установи, саопштила је Српска листа.

      Из СЛ је саопштено да је “паралелно са овим упадом, брутални упад извршен и у више приватних објеката на северу Косова и Метохије”.

      “Приликом ове бруталне акције Куртијевих специјалаца био је блокиран и пут који води ка вртићу, односно предшколској установи “Даница Јарамаз” и основној школи “Свети Сава”.Наставници васпитачи нису могли да дођу до својих радних места, деца су била престрављена, а забринути родитељи нису смели да децу одведу на боравак у вртић односно на наставу”, наводи се у саопштењу.

      Из СЛ наводе да је “очигледно да Куртијев режим трагичне догађаје из Бањске сада користи да оправда сво антисрпско деловање на Косову и Метохији, као и да настави са даљим малтретирањем наших грађана”,

      У саопштењу се истиче да су “припадници Еулекса све ове бруталне упаде пратили са удаљености од више десетина метара апсолутно незаинтересовани да спрече малтретирање српског народа или да се активно укључе и спрече противзаконито деловање Куртијевих слецијалаца” као и да “припадника КФОР-а није било на видику приликом овог нецивилизацијског понашања”.

      “Остаје нам да позовемо грађане да у овим лудим временима сачувају присебност и буду уз своју децу, у нади да ће једном и на овим просторима завладати мир, те да ће и Срби моћи да живе нормалним животом, да се лече без да их препадају до зуба наоружани специјалци, или да их исти не малтретирају на путу до вртића и школе. Овом приликом одајемо признање здравственим радницима, васпитачима и наставницима који су храбро стали у заштиту права својих пацијената односно деце”, стоји у саопштењу СЛ.

     
     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *