Путин: Русија је издржала притисак санкција, раст БДП-а од 2,5 до 2,8 посто

Период опоравка руске економије од санкција је завршен. Русија је издржала притисак санкција, а тренутна економска ситуација у земљи је стабилна и уравнотежена, оценио је председник Русије Владимир Путин на састанку о формирању савезног буџета за 2024. годину и за плански период 2025-2026.

“Издржали смо до сада невиђени спољни притисак и ограничења неких владајућих елита из такозваног западног блока, из појединих земља које називамо непријатељским”, истакао је Путин.

Економска ситуација у Русији је по многим, кључним показатељима значајно боља од прогнозиране, додао је Путин.

“БДП Русије се вратио на ниво из 2021. године. Сада је важно да формирамо услове за даљи стабилан и дугорочан раст и развој”, прецизирао је и предвидео раст БДП-а од 2,5 до 2,8 посто.

Уз добру динамику, потражња се повећава, наводи председник и додаје да је индустрија у сталном порасту, првенствено захваљујући производним индустријама.

Приходи који се не односе на нафту и гас знатно су већи од прошлогодишњих.

“Приходи буџета од нафте и гаса у периоду од јула до августа су се опоравили и приближно су на нивоу од прошле године, а узимајући у обзир ситуацију на светским тржиштима наставља се активан раст”, додао је он.

Један од главних проблема у економији је раст инфлације, навео је Путин.

“Главни фактор томе је јасан, а то је слабљење рубље. Потребно је да јасно разумемо разлоге и благовремено, без одлагања, донесемо одговарајуће одлуке. Уверен сам да ће влада и Централна банка радити професионално и усклађено”, говори он.

“Нови федерални буџет треба да буде добро размотрен и дефинисан на основу државних приоритета, интереса и текућих планова по свим кључним правцима”, прецизирао је Путин и додао да кабинет министара завршава рад на нацрту буџета.

Председник је истакао да пре свега грађанима треба гарантовати да ће држава испунити све обавезе које има према њима.

Путин продужио прехрамбени ембарго на 2024. годину

Председник Русије продужио је до 2024. године руски прехрамбени ембарго, уведен као одговор на међународне санкције још 2014. године, a указ je објављен на званичном порталу правних информација.

“Одлука: Продужити од 1. јануара до 31. децембра 2024. године важење одређених посебних економских мера предвиђених Указом председника Руске Федерације од 6. августа 2014. бр. 560 о примени одређених посебних економских мера за осигуравање безбедности Руске Федерације”, наводи се у документу.

Указ ступа на снагу даном потписивања.

Ембарго на прехрамбене производе уведен је против земаља које су увеле или подржале антируске санкције у вези са присаједињења Крима. У почетку се односио на производе из САД, ЕУ,Аустралије, Норвешке и Канаде.

Од 13. августа 2015. године на списку ових земаља налазиле су се Албанија, Црна Гора, Исланд и Лихтенштајн, који су се придружили антируским санкцијама, а од 1. јануара 2016. године – Украјина. У децембру 2020. трговински ембарго је проширен на Велику Британију, која је изашла из ЕУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *