“Политико”: Да би спасио Самит Г20, Запад је морао да буде благ према Русији

У декларацији са овогодишњег самита Г20 у Њу Делхију није било ни речи о украјинској кризи, што је изазвало негодовање из Кијева, похвале из Москве, и тврдње западних лидера да, упркос тој чињеници, самит и завршна декларација представљају успех.

 

Имајући у виду несугласице чланица Г20 по питању украјинског сукоба, “Политико” закључује да је Запад жртвовао прилику да промовише своје ставове о Украјини како би “сачувао” ову платформу.

“Алтернатива би била нефункционисање Г20, што би довело до сумње у будућност Г20. Мислим да је индијско председавање сачувало Г20 као вероватно један од последњих глобалних форума који раде”, рекао је неименован високи ЕУ званичник упознат са преговорима на крају самита.

Жеља за одржавањем Г20 у животу по сваку цену одражава све дубљу анксиозност у вези са организацијом која се могла приметити у недељама пре самита у Њу Делхију, наводи “Политико” и додаје да организација, основана пре скоро четврт века како би укључила економије у развоју у међународни економски дијалог, наилази на претње по своју моћ и легитимитет.

Најуочљивија од њих је одлука кинеског председника Си Ђинпинга да прескочи самит у Њу Делхију након што је претходно играо кључну улогу на самиту БРИКС-а у Јоханезбургу, када су у БРИКС примљене Иран, Саудијска Арабија, Аргентина, Уједињени Арапски Емирати, Египат и Етиопија.

Нови приступ украјинском сукобу?

Док се западни званичници поносе чињеницом да су завршну декларацију подржале све чланице, што је истакао и државни секретар САД Ентони Блинкен, критичари подсећају да се у последњим закључцима самита Г20 на Балију прошле године помиње “агресија Руске Федерације на Украјину.”

Ипак, и такву декларацију са Балија подржала је, како се наводи, само “већина” чланица Г20, а не све.

У овогодишњој декларацији, уместо тога је било речи o привржености Повељи Уједињених нација, “свеобухватној, хитрој и ефикасној имплементацији” црноморског Споразума о житу, као и о неопходности “праведног и истрајног мира у Украјини.”

Други ЕУ званичник каже да је стратешка одлука иза декларације била мотивисана очувањем формата Г20, али “Политико” додаје да би декларација могла и да указује на нови приступ украјинском сукобу.

Како наводи овај портал, Запад је приметио покушаје незападних земаља, укључујући Турску, Јужну Африку и Саудијску Арабију да се поставе као дипломатски посредници у решавању руско-украјинског сукоба, и спреман је да сарађује са овим геополитичким играчима.

Председавање Индије над Г20, намера Бразила да игра већу улогу у јужноамеричком региону, као и примање Афричке уније у Г20 указују да се све више незападних земаља укључује у дијалог, подсећа “Политико”.

Док се динамика геополитичке моћи мења са групом незападних земаља у развоју која све више показује свој утицај, самит Г20 у Индији показао је да су САД и ЕУ приморане да се прикључе остатку света и определе се за колективну акцију, закључује овај портал.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *