“ОВО ЈЕ ХИБРИДНИ РАТ ЕУ ПРОТИВ МАЂАРСКЕ” Орбан тврди: Државе чланице не могу да контролишу “канцерогену бирократију” ЕУ

ПРЕДСЕДНИК мађарског парламента оптужио је Европску унију да је покренула “хибридни рат” против његове земље, рекавши да та организација задржава средства која дугују Будимпешти као средство политичке контроле.

Говорећи за магазин Мандинер у среду, председник Народне скупштине Ласло Ковер сложио се да су односи Мађарске са ЕУ достигли „ниску тачку“, усред текућег спора око неких 28 милијарди евра средстава намењених Будимпешти и које је блок тренутно замрзнуо док не спроводи разне законске реформе.

 – Европа је готово парализована чињеницом да се институционални систем који је првобитно створен да обезбеди сарадњу окренуо против својих господара, држава чланица, као својеврсног голема. Данас државе чланице не могу да контролишу ову канцерогену бирократију – рекао је он.

Морамо да се запитамо да ли је Европска унија и даље асоцијација независних и равноправних држава чланица, или смо само на корак од тога да постанемо жртве још једне империјалне експанзије.

Политичар је даље описао напоре унутар ЕУ да се „створи економско управљање које укида суверенитет држава чланица“, напомињући да би праксе као што су заједничко задуживање и заједничке валуте додатно нарушиле националну независност.

Док је Ковер рекао да европски блок остаје „најбољи оквир за спровођење мађарских националних интереса“, он је инсистирао да та организација мора да испуни своје обавезе према чланицама, сугеришући да то није учинила у случају Мађарске.

– Они желе да се мешају у политички процес ускраћивањем средстава, а чак би очекивали да се тога стидимо – наставио је он.  -То је хибридни рат – да употребимо овај модеран израз – који глобалисти у Бриселу воде против Мађарске и Пољске, које бране свој суверенитет.

Како би откључала замрзнута средства, од Будимпеште се очекује да испуни 27 такозваних „супер прекретница“ које је предложила Европска комисија, укључујући реформе правосуђа и медија, као и сузбијање корупције. Блок већ дуго оптужује Мађарску да се не придржава стандарда ЕУ о владавини права. Будимпешта, у међувремену, инсистира да су оптужбе у потпуности политички мотивисане.

Мађарска се такође у великој мери опирала притисцима да прати кампању санкција Русији коју предводе САД због њене војне операције у Украјини, одлучивши да задржи своје пријатељске везе са Москвом. Такође је одбила да достави војну помоћ Кијеву, чак је ставила вето на пакете оружја које је предложио блок, док је премијер Виктор Орбан инсистирао на разговорима између зараћених страна како би се окончале борбе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *