Опасни невољници

Мигранти и оружје

Попустљива политика према мигрантима довела је до њихове многобројности свуда по Србији. Међу њима има и криминалаца, можда и терориста, који не презају од потезања оружја ког очигледно имају све више

Страх да мигранти нису само пуки невољници који беже од беде и рата у својим срединама, илегално се крећући у потрази за бољим животом, већ годинама опседа критичаре миграционих политика а расправе из медија пренеле су се и на државе. Дешава се оно чега су се многи бојали. Све чешће се у пртљагу и импровизованим шумским камповима проналази оружје а ватрени сукоби у којима буде и страдалих скоро да постају општа места. Док су у Србији то још увек инциденти са опасном тенденцијом и за озбиљније сукобе, неке европске земље доживеле су праве масакре с бројним невиним жртвама.
И код нас мигранти све чешће потежу оружје и показују своје право лице, па су и звона на узбуну све чешћа, не само да се ове опасне активности сузбију већ, ако је могуће, предупреде и искорене. Само пре неколико дана група миграната ножевима је напала посетиоце кафића „Ројал“ у центру Пирота, када је неколико лица било лакше рањено. Том приликом је полиција покренула акцију сузбијања ирегуларних миграција и, у сарадњи с Регионалним центром граничне полиције према Бугарској и Жандармеријом, ухапсили четири ирегуларна мигранта, држављане Авганистана, и запленили пет комада ватреног оружја. Како се сумња, ове особе су у протеклом периоду пресретале друге ирегуларне мигранте од којих су уз, претњу оружјем, узимали новац, мобилне телефоне и друге вредне предмете, стоји у саопштењу Полицијске управе Пирот. Наводи се да је полиција претрагом терена пронашла три аутоматске пушке, два пиштоља, новац и мању количину биљне материје налик на марихуану.

АКЦИЈЕ И ОБЕЋАЊА Осумњичени ирегуларни мигранти биће спроведени Вишем јавном тужилаштву на даље поступање, а полиција ће и у наредном периоду редовно контролисати кретање и боравак миграната како би се очували безбедност и сигурност свих грађана, али и самих миграната, рекли су у Полицијској управи.
Изгледа да тако кажу после сваке акције, којих је све више, са све чешћим разлозима везаним за оружје. Пре само месец дана полицајци су у великој акцији на територији Суботице лоцирали више од 200 миграната и запленили већу количину оружја и муниције: 8 аутоматских пушака, 1 карабин, 2 пиштоља, више различитих калибара муниције, као и 13 радио-веза коришћених за кријумчарење људи.
Акција је отпочела у раним јутарњим часовима и обухватила је шумски појас Суботице површине 6.800 хектара. Биле су укључене све јединице и сви ресурси МУП-а – Специјална антитерористичка јединица, Жандармерија, Управа криминалистичке полиције, Интервентна, Гранична полиција и припадници Полицијске управе Суботице.
Ово је највећа акција до сада у Суботици, где су и претходних дана припадници МУП-а свакодневно дислоцирали 70 до 100 миграната у прихватне центре. Акције су уследиле након више оружаних обрачуна међу мигрантима у којима их је било и повређених и погинулих.
Крајем јуна у акцији појачане контроле миграната, на више локација на подручју Полицијске управе у Кикинди, пронађена су 43 ирегуларна мигранта, као и две аутоматске пушке, 28 комада муниције и маскирне униформе. Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољена производња, држање и ношење оружја и експлозивних материја, полиција је ухапсила једног држављанина Авганистана.
Почетком октобра прошле године, опет у специјалној полицијској акцији спроведеној у месту Српски Крстур у Општини Нови Кнежевац, око 200 нелегалних миграната нађено је на обали реке Тисе у импровизованом кампу, када је полиција запленила три пиштоља, једну аутоматску пушку, ножеве и мачете.
За мање од два месеца уследио је драматични сукоб миграната на подручју Хоргоша. Пријављено је да се улицама крећу банде миграната и пуцају једни на друге. Детаљном претрагом терена откривено је да је један мигрант старости око 20 година задобио две прострелне ране у грудима а њих још неколико је било повређено. Тада је више од 1.000 миграната приведено и распоређено у прихватне центре, а заплењена извесна количина аутоматског оружја и муниције. Како се додаје у извештају МУП-а, идентификоване су и приведене особе за које се сумња да су учествовале у пуцњави, а међу заплењеним предметима налази се и капа са симболом ОВК. Радило се о сукобу групе миграната из Марока с мигрантима из Пакистана.
Био је то други оружани сукоб у близини границе у тој години. У јулу, на периферији Суботице, у оружаном сукобу две групе миграната убијена је једна особа, а више њих рањено. Пуцњаве, бежање у куће, рафали који одјекују у ноћи, и зрна која фијучу изнад глава постали су свакодневица неких Суботичана. Правим чудом није страдао нико од мештана, иако се дешавало да куршуми заврше и у зиду куће, али и да из шуме изађе мигрант наоружан „калашњиковим“ и покаже мештанину који је пошао да обиђе њиву или шуму да се окрене и врати кући.

РАФАЛИ ЗА БУЂЕЊЕ Том приликом се огласио и потпредседник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Балинт Пастор и изјавио да локалном становништву у Суботици мигранти праве велике проблеме. „Било је и оне пуцњаве у шуми у Суботици у неколико наврата и није нормално да се људи у овом граду буде на рафалну паљбу, што је нажалост био случај неколико пута“, рекао је Пастор, који је и шеф посланичке групе СВМ у Скупштини Србије. „Сада је свима јасно да су мигранти добро наоружани, и то аутоматским наоружањем. Евидентно је да није реч о људима који из економских разлога одлазе из својих земаља“, нагласио је Пастор.
На крају су се поједини мештани насеља на територији Суботице самоорганизовали и почели да контролишу ко довози мигранте и о томе обавештавају полицију. Наглашавају да немају ништа против миграната који траже бољи живот, али су и те како против страних и пре свега домаћих криминалаца који зарађују на туђој несрећи.
„Нису само банде кријумчара људи проблем. Проблем је, још већи, логистика. Одакле им оружје, одакле им муниција, средства везе, храна, лекови. Муницију нису штедели, значи имали су константно снабдевање. Знате колико је таксиста ухапшено који довозе мигранте? Ниједан. Плашим се да ће се врло брзо све вратити на старо, пре акције полиције“, рећи ће мештанин са севера Војводине.
У жестоким обрачунима кријумчарских банди у протеклих годину дана убијено је неколико људи, а рањено на десетине миграната. Уносан посао криминалци, који зарађују на људској несрећи, чували су аутоматским пушкама.
Избеглице и мигранти, углавном са Блиског истока и из Азије, крећу се дуж северне границе Србије, у покушају да пређу у Мађарску, махом уз помоћ кријумчара, а рат кријумчарских банди, превасходно из Авганистана и Марока, које зарађују милионе евра од пребацивања избеглица и миграната у Европску унију, већ годину дана изазива стрепњу грађана на северу Србије.
Очигледно да српска полиција није успела да их разоружа, а арсенали оружја које ове групе поседују намећу и питања њиховог порекла. Према информацијама Балканске истраживачке мреже (БИРН), њихови главни добављачи оружја су албанске криминалне групе које годинама оперишу у Србији. Чак се као једни од добављача именују близанци из Приштине – Амар и Амир Џемшити.
Ако је веровати БИРН-у, припадници српске полиције не само да су беспомоћни да разоружају кријумчарске банде већ су поједини погранични полицајци корумпирани, о чему наводно сведочи снимак припадника авганистанске банде 400/59 на крову џипа граничне полиције у шуми у близини Суботице, постављен на друштвене мреже. Гранични полицајци су, наводно, за то време у оближњем шатору разговарали са вођама и узимали део њихове зараде. „Полиција је дошла и узела новац“, чује се како каже члан банде на аудио-снимку до ког је дошао БИРН, а који је тајно направио извор који је присуствовао разговору. БИРН тврди да поседује и снимке позива и Вотсап преписке између авганистанских кријумчара и посредника српске полиције који им је нудио имунитет и наставак активности у замену за предају оружја. Договор никада није у целости остварен, а обрачуни су настављени.
Наводи о Србији као тампон-зони јављали су се годинама уназад када је преко њене територије прошло преко милион миграната, уз страх да се наша земља не претвори у својеврсни сабирни центар. Само у прошлој години регистровано је око 30.000 миграната више него 2021. Очигледно да је Србија кључна транзитна земља на такозваној Балканској рути коју користе многе избеглице и мигранти из Азије и Африке у покушају да дођу до ЕУ. Мотивисане огромним профитом, кријумчарске групе заузеле су територију превасходно на српској граници с Мађарском.

КРИЈУМЧАРИ У РЕП СПОТОВИМА Авганистански и марокански кријумчари су тренутно најснажнији, потискујући Сиријце чије вође, према БИРН-овим изворима на терену, углавном морају да плаћају „рекет“ својим ривалима како би могли да послују на одређеној територији. У последње две године једна од најнасилнијих криминалних банди је мароканска група Тетвани, чији је вођа познат под именом Мухамед Тетвани или Мухамед Магреби. Група је добила име по мароканском граду Тетуану одакле је и вођа који се тренутно налази у Белгији, тврде извори БИРН-а у кријумчарским круговима. Вођа Тетвани се појављује и у реп споту који су у Суботици снимили туниски репери Лејди Миро и Дадли.
Група Тетвани изгубила је примат у последње време, док је у успону мароканска банда коју наводно води Казави (или Kazaoui), родом из Казабланке. Према изворима с терена, контролишу територију око Српског Крстура, насеља у близини реке Тисе, и доминирају на тржишту кријумчарења избеглица и миграната из северне Африке. Ту је и Казавијева група а он је постао толико познат да се спомиње и у песми туниског репера Татија Г13. На Гугл мапи се може наћи ознака за локацију „Kazaoui“, управо у близини реке Тисе, недалеко од мађарске границе. Авганистански кријумчари контролишу територију северно од Суботице – простор Радановачке шуме и Палића – и више од годину дана воде борбу за превласт…
Ово су само најважније групе а за све њих је карактеристично да се оружјем снабдевају од Албанаца. Извесни извори из БИА тврде да албански криминалци више од деценије делују на северу Србије, превасходно у Суботици. Баве се кријумчарењем наркотика, оружја и људи – углавном косовских Албанаца који годинама нису могли да уђу у ЕУ, али и Турака и људи других националности. Искористили су прилику и постали важан фактор и када је реч о снабдевању мигрантских кријумчарских банди оружјем, наплаћујући и до 1.700, 1.800 евра за аутоматске пушке, а чак 900 евра за пиштоље.
Ове године мађарска гранична полиција извршила је бар две велике заплене оружја на граничном прелазу Реске са Србијом. Она је у мају запленила 17 аутомата, две пушке, два пиштоља, муницију и неколико оквира за АК-47, сакривених у црном комбију марке мерцедес којим је управљао албански држављанин. У марту је још један Албанац ухваћен у покушају да пређе границу са 20 аутоматских пушака и 24 оквира, као и 20 оквира за пиштољ.
Сва је прилика да ми немамо проблем са Албанцима само на Косову и Метохији, већ и у ужој Србији, а активности које они иницирају могу да изазову многе нежељене последице, не само међу мигрантима већ и по становнике Србије. Зато је поучна мађарска политика према мигрантима, много оштрија, рекло би се чак ригиднија од наше. Очигледно, не без разлога.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *