ОД БАЊСКЕ И КИМ, ДО ИЗБОРА И ШЕШЕЉА: Пет кључних момената из Вучићевог интервјуа на РТС

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вулић гостовао је синоћ на РТС где је говорио о актуелним темама у Србији. Изнео је нове информације о немирима који су избили у Бањској, Милану Радоичићу, али и предстојећим ванредним изборима, новој хашкој оптужници против Војислава Шешеља, односима ЕУ и САД.

Шта смо то сазнали у 90 минута Вучићевог гостовања?

1.Бањска

Александар Вучић је објаснио шта се догодило у Бањској и како је дошло до сукоба Срба са тзв. косовском полицијом, најавивши да ће тражити да покажу снимке из дрона како се догодило убиство полицајца, али и убиства тројице Срба.

– Свакако да мора да се сноси одговорност за то, али убиство није било планирано. Како ствари стоје, они су постављали барикаде, а не замке. Полицајац је био рањен тако што је налетео на жицу и експлозив који су служили за повезивање возила и постављање барикада. Тада је настала размена ватре – наводи Вучић.

Он је рекао и да “ситуација на КиМ ври” и да је Србима “дотерало цара до дувара, да њихове жене и децу неко малтретира сваки дан”, али да их “као Бога моли” да се покуша да се на миран начин добије оно што нам припада. Додао је и да би тела убијених Срба данас требало да буду предата породицама, ако Приштина не буде правила проблеме.

2.Милан Радоичић

Џељај Свечља, тзв. косовски министар унутрашњих послова, објавио је на Фејсбуку и Твитеру снимак, наводно од недеље код манастира Бањска, на коме се види група људи, међу којима је, како он тврди, и потпредседник Српске листе Милан Радоичић. Вучић је те наводе демантовао.

– То је лаж Џељаја Свечље. То је снимак из Конака, а не из манастира Бањска. Милан Радоичић није рањен, али постоје ствари и питања на која ће морати да одговори – прокоментарисао је Вучић наводе Свечље. Вучић је рекао да свакако познаје Милана Радоичића, али да није упознат са тиме ко је по наводима био са њим у инциденту који се догодио на северу јужне српске покрајине.

3.Избори

Александар Вучић одговорио је на захтев опозиције за ванредне парламентарне изборе, рекавши да је спреман да већ у децембру одржи изборе на свим нивоима.

– Разговарао сам са много људи. Неки су за, неки против. Не мислим да је то кључна тема, али морате да поштујете опозицију, шта год мислили о њиховом раду. Волео бих више одговорности за државу као 3. маја, као јуче, данас. Ми смо спремни за изборе већ од 17. децембра. Тада могу да буду. Биће заједно и парламентарни, покрајински, београдски и у неким општинама – рекао је Вучић.

4.Војислав Шешељ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је стигла из Хага нова оптужница против Шешеља и његова четири сарадника за непоштовање суда.

– Тек да се на све ове притиске дода још нешто – прокоментарисао је Вучић. Лидер радикала у Механизму за међународне кривичне судове у Хагу осуђен је 2018. године на 10 година затвора. Жалбено веће је закључило да је Шешељ крив за подстицање депортације и прогон Хрвата из Хртковаца у Војводини. Осим њега Хаг је тражио и Вјерицу Радету, као и Петра Јојић.

5.Односи са ЕУ и САД

Вучић је навео и да Београд у дијалогу са Приштином више може постићи у разговору са САД, него са ЕУ.

– То вам најотвореније кажем, јер ти људи, бар неки, покушавају да реално сагледају ствари. Јер са више разумевања посматрају ствари у Србији – рекао је Вучић за РТС. Он је додао је да у САД Србија има и отворене противнике, али да је билатерална сарадња Србије и САД напредовала, последњих година у многим областима, а да немири са КиМ од недеље угрожавају те односе.

Осврнуо се и на изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност, Ђузепа Бореља, који је рекао да је “ЕУ уређена башта, а да је око ње џунгла”. Председник Србије је напоменуо да поштује Бореља и напомиње да је ЕУ важна за Србију, али је изјавио да је Борељ “мало улепшавао стање у својој башти, а старим наочарима гледао у друге баште”.

Коментаришући питање Отвореног Балкана и због чега је Немачка против, каже да “морате њих да питате”.

– У неким тренуцима боље да будем господар неизговорених речи – истакао је Вучић.

Један коментар

  1. Јелена

    Како да не! Билатерална сарадња са САД је напредовала! “Људи тамо имају више разумевања…” Да, више разумевања за перфидно коришћење сазнања у своју корист.
    Да ли наш председник не разуме оно што и ја – честица – разумем, или се само прави да не разуме?. Па од Америке нам и потичу сва зла , као и свима у свету! Да оне не “шапуће”…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *