Нигер: Француска ипак преговара с пучистима о повлачењу своје војске

Француска је започела преговоре са пучистима у Нигеру о повлачењу својих снага из те државе. 

Како је за “Монд” потврдило неколико француских званичника, месец дана након што је владајућа хунта поништила споразуме о војној сарадњи Француске и Нигера, “почели су разговори о повлачењу одређених војних елемената”. 

“Нормално је да се о томе разговара утолико што је антитерористичка сарадња након пуча прекинута”, додао је анонимни званичник за француски лист. 

Како се наводи, у овој фази није званично одлучено ни колико ће војника бити повучено, ни под којим условима, али је принцип прихваћен. Тренутно је око 1.500 француских војника распоређено у земљи у три базе – у главном граду Нијамеју, у Уаламу, северно од престонице, и у Ајоруу, близу границе са Малијем. 

Неке јединице би могле да буду прераспоређене у региону, пре свега у суседни Чад, или директно враћене у Париз.

До сада су француске власти увек одбијале захтеве за повлачење француског особља из Нигера, оспоравајући легитимитет војне хунте на власти.

Серија пучева у Африци задала је ударац француској дипломатији док Русија стиче све чвршће упориште на континенту, писао је “Фигаро”.

Афричке земље се током последњих година успешно ослобађају преосталог француског утицаја и граде мостове на глобалном нивоу, а у многим случајевима то раде преко Москве, истакао је лист.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *