“НЕЋУ ДА ЛАЖЕМ НАРОД НИ ЗБОГ ИЗБОРА, НИ ЗБОГ ЧЕГА” Вучић из Скопља: Можемо да дубимо на глави, неће да нас приме у ЕУ ни 2026, 7, ни 2028…

Председник Србије Александар Вучић присуствује данас на самиту Процеса Брдо Бриони у Скопљу.

Састанак у Бриселу

Вучић наводи да очекује да ће састанак у Бриселу бити тежак. 

– Очекујем да ће да буде тежак, ниједан није био лак и то не зато што разговарамо са Куртијев, већ зато што разговарамо са представницима Брисела, а они ће увек да подржавају независност Косова, на један или други начин. Ми нисмо као Курти који би да користи бич. Много је јак, можда да понесе још један. Инсистираћу на питању о продужењу притвора Лунету и Слађану Трајковићу и свим Србима. Видећемо шта ће бити одговорити. Да ли очекујем нешто добро, не – казао је председник.

Вучић о путу ка ЕУ

Додаје да не очекује да ћемо убрзо ући у Европску Унију, за разлику од Украјине и Молдавије, иако многи наводе супротно.

– Ја сам политички ветеран, вук! Ја не могу да верујем да ћемо ући у ЕУ 2026. године, неће нас примити ни 2027. ни 2028. године, ни да дубимо на глави. Нећу да лажем народ ни због избора ни због чега – истиче председник. 

Вучић истиче да се налазимо на европском путу, као и да се довољном брзином развијамо. Такође, рекао је да је понашање опозиције одраз онога шта би радили да имају политичку већину. 

– Налазимо се на европском путу, морамо да урадимо још много ствари. За нас је кључно питање да ли се ми развијамо довољном брзином или не, то је битно. Четири и по месеца трају демонстрације у којима се брутално крше закони наше земље, попут забрана проласка међународним путевима, а ми нисмо интервенисали, нисмо употребили ни један пендрек! Ја причам овде о правом демократији, што ми поштујемо право политичке мањине, чак и када скачу по клупама у Скупштини, када причају глупости, да показу то шта им је знање и шта би радили када би имали већину. Европска Унија нас неће скоро примити – наводи Вучић. 

 
 

О Куртију

На питање о Куртијевој изјави да је Србију од Русије једино могуће бичем одвојити, председник је изјавио:

– За мене је интересантно како неки људи сматрају да имају право да тражиод неких трећих да примењују бич према сувереној земљи, посебно кад нарушавате Повељу УН и територијални интегритет једне земље. Пошто је толико снажан и јак, одређивао би судбину свих народа у Европи, не разумем што сам не употреби тај бич и покаже како ће да се обрачуна са било ким. Срамота је да неко ко себе сматра лидером било чега, да такав језик и речник користи. Што се тиче санкција, ми одлучујемо сами као суверена земља и по томе се разликујемо од Приштине.

О изборима

Вучић се осврнуо и на захтев опозиције за расписивање ванредних избора

– Чуо сам да су ми достављена нека писмена, прочитаћу их кад се вратим. Ти људи су ми четири месеца претили ако распишем изборе, речено ми је да ћу изазвати гнев народа на улицама. После четири месеца су променили мишљење. Да ли су били код неког на ручак у амбасади или је био довољан доручак или снек, али одједном су се појавили са другачијим мишљењем после 4 месеца. Не знам шта се десило, у сваком случају ће до краја месеца добити одговор што ће бити најбржи и најконкретнији јер видим да траже парламентарне и београдске у складу са свим демократским принципима. Добиће и усмени и писани одговор. Обучићу их, научићу их и показаћу им колико имамо више запослених у последњих 10 година, а то 510.000 више запослених него 2012. године. Ви да ми говорите о тешком стању у друштву, да ви оптужујете власт за убиства у Рибникару и Младеновцу. То ће ући у историју бешчашћа, али то радите сваки дан. Верујем да ће се обрадовати мом одговору, а када ће који избори бити – па није Србија фонтана жеља. Мало су нам газили клупе у Народној Скупштини протеклим данима, не желе да пензионери добију повишице, да се деца лече, него желе већи број посланика у Скупштини како би боље скакали по клупама. Народ ће све рећи, а мој одговор ће добити кад се врати из УН-а. Предстоји нам напорна недеља, а након свих састанака ћу се позабавити овом ситуацијом. Променише плочу за 180 степени – истиче председник.

Председник о дешавањима у Скупштини

Председник се осврнуо и на догађаје у Скупштини када се говорило о успеху наших репрезантиваца. 

– Постоје неки људи који мрзе Србију, који ће мрзети све на свету само да ураде нешто против своје државе. Користиће и српске кошаркаше и фудбалере у политичке сврхе – рекао је Вучић.

Додао је и да опозиција се служи претњама, као и да политички користи недаће које су задесиле Србију у последњем периоду.

– Када је неко желео да искористи трагедију једне земље која је највећа која се догодила у последњим деценијама, и прети вам улицама, мислите да се плашим једног неписменог Мирослава Алексића, или веома писменог Ћуте? Или Маринике која је променила 7 странака, сад ће и 8 колико чујем? Стварно мислите да неко има страх од тога? Живите у сопственим измишљотинама – навео је председник.

840 евра просечна плата у Србији

Председник је најавио да ће овог децембра просечна плата достићи чак 840 евра, а да следеће године у истом периоду очекујемо просечну плату од 1.000 евра. 

– Није њима паризер проблем, ми смо донели и млеко, и јогурт, и шампон за бебе, шампон за одрасле, и детерџент и тоалет папир који они бацају по телевизијама, јер они имају новац па могу да раде шта хоће. Ми смо се трудили да показемо бригу о људима, за мене је то озбиљна ствар, већ сада у децембру ћемо имати просечну плату у Србији 840 евра! У следећем децембру очекујемо да просечна плата буде тек нешто мања од 1.000 евра. На све то, они се смеју чињеници да имамо најјефтинији хлеб и струју, знам да не једе Ћулибрк паризер. А што се тиче квалитета и цене паризера, ја ћу да узмем и попијем јогурт и паризер, у среду идем лично да купим, да доведем Малог и Момировића и то ће да нам буде доручак, обећавам људима. Да виде да се ми не играмо са народом већ да мислимо о народу. Смета им 20.000 за пензионере, повећање плата и пензија јер су решили да дођу на власт. Сасвим сигурно ће ускоро имати прилику. Ви сте велики фаворити, народ ужива кад газите по клупама у парламенту, када вичите. Знам да ће народ донети исправну одлуку, а од мене ће добити одговор баш какав заслужују. Улица није нешто на чему можете да заснујете своје политичко деловање, јер ако ће улица бити место доношења одлука онда демократија више не постоји. За мене је једино место доношења одлука државне институције – навео је председник. 

О економским миграцијама

На питање проблема економске миграције младих са ових простора, председник истиче да имамо велики број повратника. 

– Тај проблем имају више Бугарска, Румунија, Хрватска, а не Србија. Ми смо имали значајан број повратника, нарочито из Немачке и Аустрије. Људи који у трећој генерацији нису имали држављанство, затражили су га. Људи се значајно враћају. Следеће године када нам просечна плата буде 1.000 евра, људи се више кренути да се враћају у нашу земљу – каже председник. 

Обраћање председника

– Имали смо данас састанак у оквиру иницијативе Брдо Бриони. Захвалан сам на гостопримству наших македонских пријатеља, председника Пендеровског и госпође Пирц и председнику Милановићу који су се трудили да се пронађе заједнички именитељ. Разговарали смо о европској будућности, код неких је већи ентузијазам код неких мањи – рекао је председник.

– Мислим да је врло коректно протекло, није било великих свађа пошто смо Приштина и ми оставили наше проблеме за четвртак и Брисел, данас се више говорило о односу региона Западни Балкана према ЕУ, шта је то што бисмо могли да тражимо од различитих роминг иницијатива према целој Европи, до успостављања зелених линија до заједничком тржишту, до чланства у ЕУ до 2030. То су све лепе жеље, али ко сам ја да рушим оптимизам код других, тако да је моје да прихватим. Супер ако тако буде, а да ли ће тако бити, видећемо. Коректан и добар састанак да чујем шта људи мисле, да причамо о економским приликама како превазићи неке проблеме, нафта расте, никада није била оволико високо већ годину дана, плашим се да ће наставити да расте, то ће да угрози многе друге ствари у свим земљама региона и то није само наш већ проблем у целој Европи. 

– Предстоји нам напорна недеља одлазак ако стигнемо у Мађарску, Брисел, Љубљана па Њујорк на седницу ГС УН где ће бити занимљивих тема – закључио је председник.

Председник се огласио из Скопља на свом званичном Инстаграм налогу где је написао:

– Захвалан сам председници Републике Словеније Наташи Пирц Мусар председнику Републике Хрватске Зорану Милановићу и председнику Републике Северне Македоније, Стеви Пендаровском на срдачном дочеку и на томе што су домаћини овог важног састанка, на којем ћу са саговорницима из региона разговарати о неким од кључних принципа регионалне сарадње, одрживог развоја, климатских промена, али и политике проширења #ЕУ, као стратешке тачке даљих односа унутар европског континента.

Једна од битнијих тема биће и наставак свеобухватних политичких, економских и социјалних реформи, које ће задржати младе људе на овим просторима, чиме ће се додатно осигурати просперитет, стабилност и напредак целе Европе.

Србија, као и увек, остаје доследна у искреном залагању за стварање атмосфере узајамног поверења, разумевања и поштовања, што је и показала кроз бројне иницијативе које отварају велике могућности за чврсту сарадњу земаља у региону, на добробит свих који живе на Западном Балкану.

На крају самита, предвиђени су и билатерални састанци. 

Извор: https://www.novosti.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *