НЕЋЕ МОЋИ: Срби, климатске промене и Сребреница

ДА ли је могуће да су Срби толико поган народ да је код њих и глобално загревање чак двоструко интензивније, него код других народа и какве везе с тим има Сребреница?

ИАКО је Христос, говорећи о свом другом доласку на Земљу, врло јасно рекао да “о том дану и часу нико не зна, чак ни Анђели, па ни Син, већ само Отац” (Јеванђеље по Матеју 13:32), јако рано се у историји хришћанства почело са произвољним тумачењима Откровења и покушајима да се открије оно што је Бог одлучио да буде скривено од човека. Тако су Секст Африкан, Иполит Римски и Иринеј Лионски у 2. веку нове ере проценили да ће се други долазак Христов, односно смак света, десити 500. године. Уследили су многи који су себи дали за право да се успротиве Богу и људима “открију” оно што треба да буде тајно. То траје све до данас, и посебно је заступљено у разноразним сектама. Тако је, на пример, лидер и оснивач Друштва хармоније, Џорџ Рап предвидео смак света за 15. септембар 1829, а када је тај дан прошао, за нови датум је изабрао 7. август 1847. Од тада, до данас било је тридесетак сличних предвиђања чији су датуми прошли, и то су само она познатија. Ово су неке верске, да поновим, углавном секташке процене које се нису оствариле, али су у круговима тих “верских заједница” сматране догмом, апсолутном истином и тако даље.

Секташки менталитет није, међутим, резервисан само за религијске групе у правом смислу те речи, за оне који верују у неког и некаквог бога. Слично стање ума где се неке изречене тврдње сматрају аксиомом, догмом од које се не сме одступити и чије преиспитивање се сматра јереси, у модерном речнику “теоријом завере” присутно је и у другим сферама наших друштава. Поред тога, карактерише их и потреба за предвиђањима, да не кажем “откровењима”. Један од оваквих феномена је и готово религијска посвећеност теорији о климатским променама, односно глобалном загревању. И ту имамо разноразна апокалиптична предвиђања која се баш и не остварују. Да наведемо само нека од њих (то је прецизније урадио Александар Павић у тексту “Теорије завере и пракса” за РТ Балкан од 19. августа 2023): “Свемирски сателити показују брзи долазак леденог доба”, “Гардијан”, 29. 1. 1974; “Малдиви ће бити потпуно под водом за 30 година”, АФП, 26. 9. 1988; “Снежне падавине су сада ствар прошлости- “,”Индипендент”, 20. 4. 2000; “Арктик ће бити без леда до 2018”, АП, 24. 6. 2008. “Још само 96 месеци је остало да се спасе свет, принц Чарлс”, “Индипендент”, 9. 7. 2009; “Гордон Браун: Имамо мање од 50 дана да сачувамо планету од катастрофе”, “Индипендент”, 20. 10. 2009; “Француски министар спољних послова: имамо 500 дана да бисмо избегли климатски хаос”,”Вашингтон егзаминер”, 14. 6. 2014.

Филип Родић, “Вечерње новости”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *