КУРТИЈЕВЕ СИЛЕЏИЈЕ ЛОМИЛЕ И У БОЛНИЦИ: Терор на северу Косова

ПОД плаштом одлуке да четири општине на северу Косова и Метохије прогласи за зону антитерористичких дејстава, тзв. косовска полиција наставила је терор без преседана над нашим народом. Тако су јуче, у цик зоре и под пуном ратном опремом Куртијеви специјалци упали на више локација у Северној Митровици, Звечану и Зубином Потоку, а на мети су били Клиничко-болнички центар, па чак и вртић!

Насилан улазак у круг митровачке болнице шокирао је све запослене, а иза приштинских насилника остали су срча и лом. Наводно, тражили су оружје. Директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек рекао је да су ушли са 15 возила, наоружани дугим цевима и претресли вешерницу и котларницу, као и да су из канцеларије шефа обезбеђења КБЦ однели уређај за видео-надзор.

– Нико од руководства није био о томе обавештен. Разбили су врата котларнице и вешернице. Тражили смо обавештење од Еулекса који је био неми посматрач, а они су нас упутили на тзв. косовску полицију. Међу онима који су упали је било и цивила са дугим цевима, који су носили прслуке. То је време када радници долазе на посао и били су видно узнемирени, а све то су посматрали пацијенти на интерном одељењу и читави тимови су морали да буду заузети њиховим смиривањем – рекао је Елек за “Новости” и додао да је један радник болнице који је потписао записник после претреса, у којем нису ништа нашли, тражио помоћ на психијатрији.

 
 

Елек је објаснио да му је командир полиције рекао да имају налог суда и да желе да виде просторију за видео-надзор улазне капије. Каже да му је одговорио да “није било потребе за насилним упадом и понудио да отвори коју год желе просторију”:

– Стално нас претресају, до сада су санитетска кола претресена 178 пута, а никада ништа у њима није пронађено.

Заменик директора Драгиша Миловић оценио је да је “КБЦ једина мултиетничка болница у градској средини у којој се лече и неалбанци, Роми…”:

– Ово је покушај да се, као што се ради и са СПЦ, здравство повеже са наводним нечасним радњама. На питања запослених у КБЦ шта се дешава, припадници Еулекса нису имали одговоре. Овакав Еулекс нам није ни потребан. Они нису били ни на месту где се претрес дешавао. Могли су да изађу из својих возила и да по један представник буде са специјалним јединицама да виде шта се ради.

Куртијеви насилници нису се ту зауставили. Блокирали су улице у Митровици и упали у ресторан који, наводно, припада Милану Радоичићу, бившем потпредседнику Српске листе. Запречили су и пут који води ка вртићу “Даница Јарамаз” и Основној школи “Свети Сава”. Са прстом на обарачу дефиловали су поред родитеља и престрављене деце. Специјалци су, такође, “чешљали” и Радоичићеву кућу у Зубином Потоку на језеру Газиводе и запленили су неколико возила.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да да су приштински специјалци до зуба наоружани марширали кроз централну српску здравствену установу на КиМ, иако им је руководство пренело да нема потребе за демонстрацију силе и да могу да погледају шта их занима.

– Ова акција изазвала је додатни шок и страх како пацијената тако и запослених. Куртијеви полицајци изабрали су намерно за демонстрацију силе и патролирање оклопних возила време када запослени одлазе на посао, а деца иду у школе и вртиће како би додатно унели немир у српску заједницу. У посебно тешком стању шока налази са 100 најтежих болесника са интерног одељења КБЦ који су сведочили овој бруталној и ненајављеној акцији, као и деца средње медицинске школе која у ово време долазе на праксу у болницу. Очигледно је да Куртијев режим трагичне догађаје из Бањске сада користи да оправда све антисрпско деловање на Косову и Метохији, као и да настави са даљим малтретирањем наших грађана.

Из Српске листе су саопштили да припадника Кфора није било на видику приликом овог нецивилизацијског понашања.

Д.Зечевић – С. Ровчанин Томковић, “Вечерње новости”

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *