КУРТИ ПОСЛАО РОСУ НА СЕВЕР СА ДУГИМ ЦЕВИМА: Пуцњи код Бањске, Епархија рашко-призренска се огласила хитним саопштењем(фото)

НА северу Косова од рано јутрос трају драматични догађаји, а у месту Бањска, одјекују пуцњи.

Епархија рашко-призренска: Наоружани људи са блиндираним возилом упали у манастир Бањска

Епархија рашко-призренска огласила се саопштењем у којем наводи да најоштрије осуђује  напад који се догодио јутрос на северу Косова, у близини села Бањска.

То је озбиљан инцидент који може имати велике последице и зато је веома важно да се предузме све како би се сачувао ред мир и поредак, истичу из Епархије рашко-призренске.

“Епархија најискреније изражава саучешће члановима породице погинулога полицајца и искрено се нада да ће се двојица рањених што пре опоравити. Епархија је  јако забринута јер према најновијим информацијама, група наоружаних, маскираних људи, упала је блиндираним возилом у сам манастир, при чему су провалили манастирску закључану капију. Тренутно се у манастиру налази група поклоника из Новог Сада, са свештеником, игуманом Данилом и братијом манастира. Ради безбедности, братија манастира и поклоници су се закључали у конак, и храм манастира је такође закључан. Наоружана маскирана лица се крећу по двориштву и чују се повремено пуцњи”, наводи се у саопштењу.

Епархија најоштрије осућује отворено насиље које се примењује у верском објекту Српске Православне Цркве, позивајући све стране да што пре прекину сукоб.

РОСУ са дугим цевима на северу Косова

НА скретању према Бањској, на самој раскрсници налази се више оклопних возила специјалних јединица тзв. полиције лажне државе.

Дуж магистрале видљиви су “полицајци” РОСУ са дугим цевима и прстима на обарачу, јављају репортери Косово онлајна са терена.

Полиција је пре неколико тренутака затражила од новинарских екипа да се удаље. 

Подсећамо, РОСУ нема шта да тражи на северу Косова и Метохије.

Специјалци Косовске полиције са дугим цевима налазе се и у Северној Митровици. Возило специјалне полиције стационирано је на почетку улице Краља Петра Првог у Северној Митровици, код НИС-ове пумпе, а специјалци наоружани дугим цевима надгледају ситуацију.

Шеф Еулекса у станици полиције у Северној Митровици

У станицу полиције у Северној Митровици, како сазнаје Косово онлајн, стигао је шеф Еулекса Ђовани Пјетро Барбано. Испред станице, репортер тог портала, до пре неколико тренутака налазило се пет возила Еулекса. У међувремену, четири возила су отишла, а једно је остало.

Ситуација је мирна, а капија на улазу у круг станице полиције је затворена. У кругу полиције, како може да се види, су и возила УН и Оебс-а.

Орлић: Насиље одговара искључиво Куртију

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић изјавио је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за догађаје у Бањској одмах појурио први да оптужи Србе, а да би свако озбиљан рекао да видимо шта се тачно догодило па да коментаришемо

– Ако ћемо да причамо о онима који су све само не то, онда сте видели и реакцију Аљбина Куртија који је одмах кренуо, појурио први да оптужи Србе, да каже да је то нека организована не знам шта акција и да су то професионалци неки извели, сигурно их је у међувремену лично већ легитимисао па зна ко су и шта су, дакле јасно вам је све – рекао је Орлић за Прву ТВ.

– Али, ако причамо о томе коме одговара насиље било какво – то је искључиво Аљбин Курти и то сви знају. И све што је радио претходних месеци са најбруталнијим могућим терором који је проводио над голоруким српским народом радио је управо зато што је желео отворену ескалацију и зато што је хтео да доведе до неког насиља – истакао је Орлић.

Указао је да је јасно ко једини може да буде задовољан уколико се деси било какав сукоб, а поготово ако је неки који подразумева и људска жртве. Тзв. косовска полиција саопштила је да је ноћас на улазу у село Бањска код Лепосавића пуцано на њене припаднике и да је један од њих убијен. Представници привремених приштинских институција оптужили су за то, како су навели, “криминалне групе које подржава Србија”.

Подсетимо, тзв. Косовска полиција саопштила је јутрос да је синоћ око 2.30 дошло до пуцњаве код села Бањска у којој су рањена два припадника косовске полиције, од којих је један подлегао повредама. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *