КОНГРЕСМЕНКА ТЕНИ ПОСЛАЛА ОТВОРЕНО ПИСМО КУРТИЈУ: Право у мету – Јасно изнела чињенице о положају Срба које се прећуткују

ПРЕДСЕДНИЦА српског кокуса, конгресменка Клаудија Тени, објавила је отворено писмо премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију. Конгресменка Тени је у свом отвореном писму јасно изнела велики број чињеница о правом стању ствари на Косову и Метохији и положају Срба, које се прећуткују, и о којима се не говори тако често, нарочито у америчком Конгресу.

Њено отворено писмо преносимо у целости:

“Пишем са великом забринутошћу због ескалације тензија на северу Косова и недостатка напретка у примени Бриселског споразума из 2013. године. Забринута сам због кршења права косовских Срба, јер и се даље дестабилизује њихова безбедност и безбедност у региону. Веома охрабрујем вас и вашу администрацију да одржите нове изборе за градоначелнике у већински српским заједницама, уз потпуно повлачење специјалних снага у већинском српском општинама, и коначно оформите Заједницу општина са српском већином, како то захтева Бриселски споразум из 2013. године.

Као што знате, косовски Срби бојкотовали су изборе за градоначелнике 23. априла на северу КиМ, као резултат дискриминаторске антисрпске политике и недостатка напретка у примени Бриселског споразума из 2013. године. Ово је довело до лошег одзива од око 1.567 људи од отприлике 45.000 бирача са правом гласа – стопа излазности била је 3,5 одсто. Упркос очигледном недостатку мандата из ових резултата, градоначелници су насилно постављени у Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку – општинама у којима су већинско становништво Срби.

У циљу насилног инста.11 ових градоначелника, косовска специјална полиција је позвана да угуши демократске протесте косовских Срба против насилног постављања ових градоначелника. Како је истакнуто у Заједничкој изјави о Косову коју су објавиле Сједињене Државе, Француска, Италија, Немачка и Уједињено Краљевство, „не постоји услов да градоначелници полажу заклетву у општинским канцеларијама.“ Прилив специјалне полиције само подстиче тензијама и сукобима, а не да испоруче дугорочно одрживо политичко решење за ове заједнице.

У циљу насилног постављања ових градоначелника, специјална полиција (тзв.) Косова је позвана да угуши демократске протесте косовских Срба против насилног постављања ових градоначелника. Како је истакнуто у Заједничкој изјави о Косову коју су објавиле Сједињене Државе, Француска, Италија, Немачка и Уједињено Краљевство, „не постоји услов да градоначелници полажу заклетву у општинским канцеларијама“. Ангажовање специјалне полиције само подстиче тензије и сукобе, а не доприноси дугорочно одрживом политичком решењу за ове заједнице…”

Док ће нови избори и уклањање специјалне полиције помоћи у решавању тренутног пораста тензија, ово само није решење за кризу која лежи у позадини. Пре више од једне деценије, (тзв.) Косово се обавезало да створи Заједницу општина са српском већином како би помогло да ове етничке мањинске заједнице добију адекватну заступљеност и заштиту својих права. Међутим, (тзв.) Косово тек треба да направи озбиљан, значајан напредак у стварању ЗСО. После деценије чекања, косовски Срби су уморни од чекања на пуну примену Бриселског споразума из 2013. године и с поштовањем вас позивају да испуните ову дугогодишњу обавезу.

Као и ви, радујем се дану када ће косовски Албанци и косовски Срби живети раме уз раме без сукоба. Међутим, једнострани кораци које сте предузели за даље подстицање сукоба су неприхватљиви и морају се одмах поништити. Поред тога, ваше постојеће обавезе према Бриселском споразуму из 2013. морају бити испуњене, да би се створио трајан мир на Косову. Надам се да ћу наставити да радим са вама на решавању овог сукоба једном заувек и жељно ишчекујем деескалацијске акције ваше владе и формирање Заједнице општина са српском већином”, написала је конгресменка Тени.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *