Храбар говор председника Србије на Генералној скупштини УН

Председник Србије Александар Вучић говориo je на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

– Стојим пред вама као представник слободне и самосталне земље, Србије, која се налази на путу ка Европској унији, али која није спремна да погази свога традиционална пријатељства која је вековима градила. Желим да подигнем глас у име своје земље, али и у име свих оних, који данас, 78 година од оснивања УН, истински верују да су принципи Повеље УН једина суштинска одбрана светског мира, права на слободу и самосталност народа и држава. Али и више од тога. Они су залог самог опстанка људске цивилизације. Носи глобални талас ратова и насиља, који ударају на темељ међународне безбедности, јесу болна последица чији узрок лежи у напуштању принципа зацртаних у Повељи Уједињених нација – рекао је Вучић. 

– Сви који овде говоримо у овој уваженој организацији, говоримо о својим проблемима, неретко се обрачунавамо са стварним и замишљеним непријатељима, удварајући се сопственом јавном мњењу, причајући бајке из будућности, уз недовољно реалног сагледавања ствари. Каква је будућност света? Иако смо сви чули генералног секретара, мало ко га је слушао, и готово ниједан светски дневник није пренео његове упозоравајуће речи. У ери доминације социјалних мрежа у којој је важно добити само што више лајкова, у ери у којој се сваком кућном љубимцу посвећује више пажње него деци,није ни чудно што не препознајемо опасности које су пред нама. Као председник једне не тако велике земље, не могу да говорим о односима између великих сила. Нити је мој посао, нити бих успео. Али хоћу да говорим о томе како непоштовање међународног јавног права може да доведе до великих последица. Покупај распарчавања моје земље, започет форрмално 2008. године, једностраним проглашењем независности Косова и Метохије, још увек траје. Управо гажење Повеље УН у случају Србије била је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље, или оквире региона из ког долазим. Шире посматрано – откад смо се прошли пут овде срели – свет није ни боље, ни безбедније место. Напротив, глобални мир и стабилност су и даље угрожени. И даље се суочавамо са проблемима енергетске безбедности, финансијске нестабилности, као и поремећајима у ланцима снабдеваља хране и лековима. Решење за многе проблеме не само да нисмо пронашли, него су они постали бројнији, а неки од њих су постали и сложенији. Говорио сам и о томе како овде нико никога не слуша и не тежи стварним договорима, а у међувремену смо почели све мање и мање да разговарамо, као да су сви, водећи се искључиво сопственим интересима, заглављени у сосптвеним позицијама, одустали од тражења компромисних решења – рекао је Вучић.

– Даме и господо, док последња три дана са ове говорнице сви заклињемо на поштовање принципа и правила Повеље УН, управо је кршење истих у корену већине проблема у међународним односима, а примена двоструких аршина отворена позиција за све оне који газећи норме међународног права, али и базичне људске моралности, ратом и насиљем остварују своје интересе. Сви говорници до сада, а верујем и сви после мене, говорили су о неопходности промена у свету истичући своју земљу као пример моралности и послећености праву и светској правди. Данас нећу много говорити у суперлативу о својој земљи, о расту плата и пензија, стотинама хиљада изграђених километара ауто-путева и железничких пруга, новоизграђеним болницама и школама, научно-технолошким парковима, институту за вештачку интелигенцију, пошто се подразумева да штитим њене интересе и да је волим највише на свету. Али ћу говорити о принципима који су гажени и који су нас довели у данашњу ситуацију, и то не од стране малих, који су неретко мета напада, већ од стране најмоћнијих земаља света, посебно оних које су себи дале за право, да читавом свету, свака из свог угла, држе политичке и моралне лекције. Овде у овој сали, пре само два дана, могли смо да чујемо од председника Америке, да је најважнији принцип у односима између држава поштовање њиховох територијалног интегритета и суверенитета, а тек као трећи фактор по значају, поменута су људска права. И чинило ми се да су сви у овој сали то подржали. Ја као председник Србије сам то поздравио са нескривеним одушевљењем. Једини проблем у свему томе, била је чињеница што сам неколико сати после његовог говора морао да видим председницу такозваног Косова, коју највећи део Запада сматра председницом незавоисне државе, која је иначе настала сецесијом територије Републике Србије – рекао је спрски председник. 

– Истовремено, само неколико метара даље од ове сале, немачка министарка је рекла да се Немачка држи чврсто Повеље УН, и одлука и аката УН и да никада неће одустати од тога. Све би то било лепо када би било истинито. Готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН, и Резолуцију 1244 УН, донету у овом Високом дому, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране, а то се догодило пре 24 и пре тачно 15 година. 

Председник Србије је подсетио и на агресију на Југославију, као и на једнострано проглашење независности Косова.

 
 

– Пре 24 године њих 19 најмоћнијих и највећих није имало милости према једној малој Србији, а смејали су се када је Путин користио исти изговор као и они. Онда им је 2008. године пало на памет да подрже независност тзв. Косова. Та одлука је донета када је Србија имала владу опредељену за евроинтеграције, и била пуноправна чланица свих међународних организација – казао је он.

Вучић подсећа и да су многи Срби морали да избегну са КиМ, а да нама данас држе придике, као да ми не подржавамо територијални интегритет Украјине.

– Ми своје принципе не мењамо, нама је свако насиље исто. Свако кршење Повеље УН је исто. Без обзира на силу, и без обзира на изговоре. Али када их питамо о ономе што је урађено мојој земљи, одговор је онај који сте сви ви председници мањих земаља чули милион пута: “Не враћајте се у прошлост” – рекао је председник.

Он додаје да је безброј пута био под невиђеним притисцима.

– Принципи се не мењају од прилике до прилике, принципи не важе само за јаке. Ако се мењају тако лако, онда то нису принципи. Сва правила морају да важе за све, или ћемо као свет завршити у најтежим сукобима. Још једна битна ствар је да је мир постао забрањена реч. Сви имају своје фаворите и кривце. Велике силе имају само лажне принципе – истакао је Вучић.

 
 

Председник Србије каже да се данас на КиМ одиграва огољено насиље које над Србима примењују сепаратисти Аљбина Куртија.

– Само прошле недеље је Аљбин Курти у Бриселу поручио да ће Срби да плате и да пате. Да ли је могуће горе ругање људскости и међународном поретку. Само дан касније, управо сада, одведен је нови контингент Срба, ухапшених у његовој кампањи терора – каже он.

Вучић је рекао и да цинизам Куртијевог режима иде толико далеко, да иако су ЕУ и Америка издали саопштење којим осуђују насиље власти у Приштини, скочио број напада на Србе.

– Милош и Стефан Стојановић, српски дечаци, упуцани су на Бадње вече од стране илегалних припадника снага безбедности. Иако сви знају да је само постојање КБС илегално по Резолуцији 1244. Забрана гласања за Србе, економска блокада, то је део тужне свакодневице за Србе – казао је председник.

 
 

Он је истакао да нема хуманитарне катастрофе, и позива на акцију, и да многи само слажу раменима.

– Али увек кажу да ће све бити кривица обе стране. Ми нисмо мењали принципе зарад дневне политике. Онако како чувамо интегритет Србије, тако бранимо интегритет сваке чланице УН. Само је тужно што се они велики, који одлучују, позивају на своје принципе, који им у том тренутку одговарају. Јасно је по томе да улазимо у еру великих сукоба – додаје Вучић.

Баш у таквој ситуацији УН остаје једини фактор који нас окупља, рекао је председник Србије.

– Пружамо пуну подршку свим реформским процесима УН, укључујући иницијативе генералног секретара УН за јачање ове организације. Да не бисмо сви нестали, морамо се сви ујединити на том послу – казао је председник.

Неопходно је поштовати територијални интегритет Украјине, и поновићу да Србија подржава интегритет свих држава чланица УН.

– Зато ми је тешко да схватим зашто неки не желе да поштују територијални интегритет Србије. Ипак, желим да се од срца захвалим глобалној већини. Већина чланица поштује Повељу УН. За вас дупли стандарди не постоје, и дубоко вам хвала што подржавате наше напоре. Чувајући наше границе чувате и своје границе – истиеч Вучић.

Он је истакао да Приштина ни читаву деценију после потписивања Бриселског споразума није омогућила формирање ЗСО.

– Дисбаланс по коме Србија вечито мора да попушта не води ка решењу. Разговор са Куртијем је више монолог, него дијалог. Тешко је објаснити зашто више од 10 година од потписивања споразума није створена ЗСО. Србија је на европском путу, спремна да се промени, и спремна је за реформе. Имамо добре односе са САД, и верујем да ће наши односи бити још бољи – казао је председник.

Вучић је казао да ћемо чувати и традиционална пријатељства, укључујући и земље Азије, Африке и Латинске Америке.

– Нећемо прекинути традиционално пријатељство са Русијом. Дијалог је једино решење. Мир и стабилност немају алтернативу, и тако наступамо у свим разговорима са ЕУ. Верујем у будућност и да имамо капацитет да уз заједничке напоре превазиђемо разлике. Желим да градимо мостове, а не зидове – рекао је он.

Председник је указао на важност иницијативе Отворени Балкан, и каже да такав приступ имамо према свим аншим суседима.

– Ови процеси су нераздвојни део нашег пута да постанемо чланица ЕУ. Имамо овакав приступ зато што желимо да градимо нова пријатељства, и да чувамо она традиционална – казао је Вучић.

Он истиче и да ће сви осетити дух пријатељства у Београду, који ће бити домаћин Еxпо.

– Након много времена усвојена је и агенда 2030. Постоји трачак наде да испуно сва обећања, иако је много разлога за забринутост. Сви се и даље суочавамо са проблемима као што су сиромаштво и глад. Србија даје све од себе, и неки од резултата Србије су учешће у глобалним иницијативама и њихова примена. Доживели смо четврту индустријску револуцију, и трудимо се да пронађемо нове изворе раста. Србија је прва земља у региону која се прикључила глобалном партнерству за вештачку интелигенцију, и усвојила агенду још 2019. године – рекао је председник.

Вучић каже да су знање и наука кључни за имплементацију агенде 2030.

– Зато сам поносан што је на иницијативу Србије проглашена декада за одрживи развој. Све то радимо за будуће генерације. Верујем да смо сви овде свесни да нема развоја без мира. Како је рекао Нелсон Мандела: “Мир је најбоље оружје за развој које ико може да има”. Морамо веровати у то. Морамо да слушамо и разумемо једни друге. Мир нема алтернативу – рекао је председник Србије, на шта је поздрављен аплаузом.

Он је позвао све чланице УН да буду гости на Еxпо 2027. у Београду.

– Дођите у Београд да заједнички славимо људскост. Знам да сам говорио дуже него што су ми тражили, али сам дао себи исто право које су велике силе дале саме себи – рекао је на крају говора Вучић, и опет поздрављен аплаузом.

2 коментара

  1. branimo KiM defanzivnom politikom

    Predsednik Vucic je rekao da su mnogi Srbi bili prinudjeni, zbog ogoljenog nasilja albanskih separatista, da napuste Kosovo. Koliko je to “mnogo Srba, predsednice. 20, 50. 200…? / Zasto niste rekli da je proterano sa Kosova 250.000 hiljada Srba, i do danas im ne daju da se vrate na svoja ognjist?
    Takodje, EU parlamentarci su pred svaki briselski dijalog upozoravali da su na stolu dijaloga Srbije i tzv. Kosova sva otvorena pitanja, cak i ona koja do sada nisu bila, ali Vi predsednice nikada niste postavili na agendi dijaloga pitanje povratka na Kosovu 250.000 hiljada proteranih Srba. ZASTO? Koliko je vazno pitanje povratka – toliko je vazno i za “medijski rat” za odbranu Kosova i Metohije od agresivnog separatizma koji otima srpsku teritoriju! Defanzivan medijski rat je vrlo stetan po nacionalnih interesa Srbije! Uputite jednom zahtev za povratak proteranih Srba zbog medijskog rata za KiM???

  2. dijalog se zaboravlja, istorijski "dokumenti" su trajni

    Hrabar govor predsednika Srbije bio je i ranije, kada je jednom na jednoj sednici rekao, citiram odprilike: “… najvecim svetskim mocnicima, sve sam im rekao, sto niko do sada nije smeo, to treba da udje u istorijskim udzbenicima(!)”. Fenomenalan govor po kosovskom pitanju, i medjunarodnih principa (kako da napisem po kosovometohijskom pitanju kada u Briselskom sporazumu nigde NE PISE Kosovo i Metohija, Srpska juzna pokrajina, rec Srbija / Nego pise samo Kosovo, po kosovskim zakonima i ustavu, po kosovskom sistemu, centralne vlasti Kosova…). Govor, kako za koga, nije sporan, ali je dijametralno suprotan tekstu/odredbama Briselskog sporazuma i faktickom stanju na terenu/Kosovu da se otme-preda Kosovo Albancima.
    Od hvalisanja pre potpisivanja Briselskog sporazuma 2013 – kako ce kosovski Srbi dobiti autonomnu “Zajednicu srpskih opstina” slicna Republici Srpskoj, nakon 11 godina briselskih pregovora kosovski Srbi su saterani u geto, u bodljikave zice, okruzeni do zuba naoruzane kosovske policije/vojske, u okruzenje {iptarskih policijskih punktova i stanica.
    Da li se to slucajno ili namerno radi da se preda KiM siptarskim-albanskim separatistima, da legalizuju Nezavisno Kosovo u UN i svim medjunarodnim organiyacijama? – U tom pravcu uzurbano krece franc. nemacki predlog-ultimatum preko Ohridskog sporazuma za implementaciju! STOP Briselskom sporazumu!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *