ГОСПОДИНЕ ШМИТ, ЗБОГ ЧЕГА ЛАЖЕТЕ: Ауторски текст др Милана Благојевића, саветника српског члана Председништва БиХ

 

КРИСТИЈАН Шмит, самозвани “високи представник”, у саопштењу за јавност Канцеларије ОХР од 1. септембра 2023. године изнео је лаж, рекавши:

Господине Шмит, немојте да лажете и пре него што изнесете овакву неистину, којом смишљено обмањујете овдашњу и светску јавност, прочитајте шта је прописано Анексом 2 Дејтонског мировног споразума. Погледајте текст члана 1 тог анекса у којем је уговорено између тадашње Републике БиХ те Републике Српске и Федерације БиХ, а тиме и прописано, толико јасно на енглеском језику:

– The BOUNDARY between the Federation of Bosnia and Herzegovina and the Republika Srpska (the Inter-Entity BOUNDARY Line) shall be as delineated on the map at the Appendix.

Видите, господине Шмит, ако ви лажете, а лажете дебело, не лаже цитирани члан правно ваљаног међународног уговора, јер он не прописује никакву административну (ADMINISTRATIVE) линију, како бисте ви да обманете, већ границу (BOUNDARY), прописавши да ће:

– ГРАНИЦА између Федерације БиХ и Републике Српске бити она како је означена делинеацијом на мапи у Додатку.

То је текст Дејтонског мировног споразума у верзији на енглеском језику, коју је Генералној скупштини УН и Савету безбедности УН доставила ни мање ни више до Мадлен Олбрајт, тадашњи стални представник САД у УН, а недуго затим и државни секретар Америке, уз њено службено писмо од 30. новембра 1995. године, а што је у наведене две институције УН службено заведено под бројем A/50/790 S/1995/999 од 30. новембра 1995. и доступно је на интернету, осим уколико ви, господине Шмит, не удесите да након овога буде уклоњено са интернета. У том случају, за вашу информацију, ја сам све то већ похранио у мојој приватној збирци.

Када имате све ово у виду, постаје очигледно не само да се не ради о административној линији, како ви слагасте, већ о граници између Федерације БиХ и Републике Српске, а постаје јасно и зашто у Уставу БиХ није прописано нити је могло бити прописано да постоји имовина БиХ. Није то могло бити прописано Уставом, као Анексом 4 Дејтонског споразума, када је пре тога Анексом 2 тог истог споразума уговорена ГРАНИЦА између Федерације БиХ и Републике Српске, чиме је извршена и подела територије којом је Републици Српској припало 49 а Федерацији БиХ 51 одсто, а таква подела територије значи да оно што се налази на територији Републике Српске припада њој, а не БиХ.

Ето, дакле, зашто Устав БиХ није могао прописати нити је прописао да имовина припада БиХ, чиме бисте ви, господине Шмит, такође, да обманете домаћу и светску јавност.

др Милан Благојевић, саветник српског члана Председништва БиХ, Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *