(УЖИВО) ОБРАЋАЈУ СЕ ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ И ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Од данас све меримо до 2027.

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић обраћају се јавности из Палате Србија.

 

– Као што знате услед поплава ванредну ситуацију је прогласило 63 локалне самоуправе. У јулу је олујно невреме погодило опет Србију и проглашено је 13 ванредних ситуација. До сада смо исплатили 24.200.000 за обнову стамбених објеката у својини грађана услед дејства поплава у мају и јуну.  Још имамо 308 записника која су тренутно на верификацији па очекујемо додатне исплате становништву. 21 локална самоуправа још није доставила документа на верификацију. Вртиће у Ћуприји и Аранђеловцу морамо у потпуности поправити. Приоритет су стамбени објекти и школе – рекла је Брнабић и додаје:

– Што се тиче фокуса за оно што је и мени посебно важно а то је сектор информационих технологија. Кренули смо убрзано да се спремемо за Експо. Имамо 5 фокуса – аутономна вожња, тј. возила без возача. Издали смо прву дозволу пре месец дана и међу првих 5 смо земаља које су то урадиле. Планирамо да до Експа сва возила буду електрична возила без возача, у оквиру самог Експа. Желимо да Србија буде прва у овој области у Европи. Друга ствар је Биокапбус. Кренућемо са припремним радовима у новембру ове године. рећи фокус су научно-технолошки паркови, настављамо са изградњом, фокус је на Ниш, Чачак и Крушевац. Четврти фокус, настављамо да улажемо у Крагујевац. Пети фокус развој вештачке интелигенције.

Председник је рекао да ће представити нови план те подсетио на план 2025.

– У том програму оно о чему смо говорили називали су бајком. Сада је јасно и на добром смо путу и упркос проблемима, инфолација је почела да пада и иде у добром смеру, ми ћемо осим плата и пензија успети да обезбедимо да расту, предвидели смо много пројеката о изградњи школа, вртића, болница, путева. Данас смо се појавили пред вама зато што је сада реч о готово измењеном плану, ми од данас све меримо до 2027. године.Представићу вам нове планове – рекао је председник и додао: – Представићу вам нешто што су невероватни планови, у извршење тих планова морамо да кренемо колико сутра. Требаће нам много добровољаца, да цела Србија ради за то. Београд нећете моћи да препознате, биће један од најлепших градова на свету, не само у Европи.

– У овом тренутку нисмо зауставили ниједан пројекат који се тиче путне или железничке инфраструктуре. Поводом Експа желим да вам кажем да ћемо у свих 28 градова урадићемо 100 плус фасада по граду. То није само реконструкција, већ ће променити изглед.

Председник је рекао да је вечики посао пред Србијом да би се представила у најлепшем светлу.

– Ово ће значити огроман скок за економију наше земље и допринети расту.

Председник је показао како изгледа пројекат који треба да се заврши до 2027. године, године када ће бити одржан Експо у Србији. Председник је показао мапу како ће изгледати део где ће се налазити павиљони за Експо 2027.

– Национални фудбалски стадион мора да буде готов до јесени 2026.

 

Председник је показао четири уговора која мора да се ураде.

 

– Први уговор је линијска инфраструктура, два је уговор за радове и ископ терена. Уговор за Национални стадион нису још потписани. У току су преговори. Посебно ћемо за српски павиљон да расписујемо и позваћемо све српске архитекте да направимо презентацију наше земље. Када говоримо о путној инфраструктури она подразумева 8 километара гладских булевара, петљу, планирани гасовод – топловод и хладновод.

 

 

Председник је и показао како ће изгледати локација код старог сајма.

– ТУ ћемо направити и онај велики точак и то ће значајно променити изглед града. Понудићемо грађанима да нам помогну и кажу шта они желе са халом 1 да урадимо – рекао је Вучић.

Један коментар

  1. Ljudi okrenite se od ovoga zla i molite se dragom Bogu koji je uvek bio sa nama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *