ДАНАС ЈЕ 28 ГОДИНА ОД “ОЛУЈЕ” Из Хрватске протерано више од 220.000 Срба

 
На данашњи дан, пре 28 година, хрватска војска је на подручју тадашње Републике Српске Крајине почела операцију “Олуја”. Убијено је или нестало око 2.000 Срба, а протерано више од 220.000.

 

 

Акција је почела рано ујутру 4. августа,на празник Благе Марије, а дан касније, око поднева хрватска војска је ушла у скоро потпуно напуштен и жестоко гранатиран Книн. На средњовековној тврђави постављена је огромна хрватска застава.

Председник Хрватске Фрањо Туђман је 6. августа дошао у Книн, а тог дана су пале и Петриња, Слуњ, Костајница, Плитвичка језера…

У Книну је пре “Олује”, живело више од 90 процената Срба и они су били принуђени да се иселе. Имали су времена само толико да се на брзину спакују  и да са собом ако су стигли понесу само најпотребније ствари.

Кренули су према Србији, а избегличке колоне на тракторима и у другим возилима, хрватска артиљерија и војно ваздухопловство су стално нападале.

Прогнано више од 220.000 Срба

Акција “Олуја”, је трајала четири дана,од 4. до 8. августа, а према подацима Документационо-информационог центра Веритас, погинуо је или нестао 1.881 Србин, а са територије тадашње Републике Српске Крајине коју је заузела хрватска војска, избегло је више од 220.000 особа.

Међу настрадалима је 522 жене и 12 деце.

Спаљено је преко 20.000 српских кућа, док су остале опљачкане и разорене.

Хрватски генерали осуђени, па ослобођени

Хашки трибунал је у јулу 2001. године отпечатио оптужницу против пензионисаног хрватског генерала Анте Готовине, који је био командант операције “Олуја”

Готовина је од тада био у бекству све до хапшења у Шпанији 7. децембра 2005, када је изручен Трибуналу.

Годину дана раније, суду су се предала друга двојица генерала, Иван Чермак и Младен Макрач.

У априлу 2011.године Готовина је осуђен на 24, а Младен Маркач на 18 година затвора, док је генерал Иван Чермак ослобођен кривице.

У пресуди Анти Готовини, Хашки трибунал је утврдио да је операција “Олуја” у лето 1995. била удружени злочиначки подухват с председником Фрањом Туђманом на челу, смишљен да протера српско становништво из Книнске Крајине.

У новембру 2012, Апелационо веће Хашког трибунала ослободило је хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача кривице за прогон српског становништва из Книнске Крајине 1995. поништивши првостепену пресуду, после чега су они пуштени из притвора.

Према коначној пресуди, операција “Олуја” није била удружени злочиначки подухват у циљу протеривања Срба из Книнске Крајине.

Ослобађајућа пресуда изазвала је еуфорију у Хрватској, а у Србији је дочекана са огромним разочарањем.

Дан победе и Дан жалости

И после скоро три деценије “Олуја” је камен спотицања у односима Београда и Загреба.

У Хрватској се 5. август слави као “Дан победе и домовинске захвалности”, док је у Србији и Републици Српској 4. август, када је 1995. почела ова операција Дан жалости.

Срби, углавном старији који су одлучили да се врате на своја огњишта, данас живе тешко, а неки немају чак ни струју.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *