БОНГО ЗАТВОРЕН У ПАЛАТИ: Наставља се дестабилизација афричког континента, извршен државни удар у Габону

ИЗБОРИ су намештени и поништени, а све државне институције распуштене. Тим речима, обратили су се пучисти јуче рано ујутро преко националне телевизије у Габону. Припадници председничке гарде свргнули су шефа државе Алија Бонга (64), само неколико сати после одржаних избора у овој земљи, у којима је, према званичним подацима, Бонго освојио трећи мандат са 64 одсто гласова. Државне границе су затворене, пучисти позивају грађане на мир.

После саопштавања да је дошло до државног удара, наступило је славље међу пучистима, док је свргнути председник одведен у притвор у једну од својих резиденција. У затвор је одведен и један од његових синова, а претпоставља се да би то могао да буде и део притисака на њега да поднесе оставку.
Занимљиво је да је током преподнева успео да се директно огласи и отети шеф државе, видео-поруком.
– Ја сам Али Бонго, председник Габона. Шаљем ову поруку свим нашим пријатељима широм света, да би се даље чуло шта се збива. Ухапшен сам са породицом, мог сина су одвели, супругу такође. Налазим се тренутно у председничкој палати. Ништа се не догађа. Не знам шта се дешава. Позивам вас да подигнете глас – рекао је Бонго на енглеском језику, иако је франкофон.
Чим је саопштена одлука преко ТВ да је извршен пуч, војници су изашли на улице у аутомобилима, док су их грађани поздрављали.
– Чули су се, током јутра, у даљини, с периферије, кратки рафали. Трајали је то око сат, а потом је завладао мир. Живот је настављен, људи иду у продавнице – пренео је за француску телевизију с лица места ситуацију у престоници Либервилу, један од очевидаца, француски држављанин.
Ипак, забринутост влада, јер се не зна шта у овој бившој француској колонији доносе следећи сати и дани.
– Државни удар у Нигеру, и сада ситуацију у Габону, пратимо с највећом могућом пажњом – поручила је француска премијерка Елизабет Борн, а портпарол француске владе Оливије Веран осудио је државни удар.
Афрички континент је у последње време театар дестабилизације. Ипак, ситуација с Нигером је другачија. Док западне владе сматрају свргнутог председника у Нигеру демократски изабраним, пуно је критика на рачун владавине у Габону.
Породицу Бонго оптужују и за претерано богаћење. Пре неколико година извршен је претрес у њиховим становима у луксузној авенији Фош у Паризу.
Али Бонго је на власти пуних 14 година, а пре пет година, кад је доживео мождани удар, већ је био мета пуча. Успео је, међутим, да сачува функцију. Пред најновије изборе, чији су резултати саопштени прексиноћ, у земљи је био укинут интернет и уведен полицијски час, званично да би се спречило насиље, али опозиција сматра да је то пре свега урађено да би информације биле тешко доступне.
Бонгов противкандидат на изборима Алберт Ондо Оса проглашен је само недељу дана пред изборе, што је оставило исувише мало времена да се организује озбиљнија предизборна трка, сматрају аналитичари. Оса је још у изборном дану, у суботу, истицао да је почињена крађа.
Власт је оптужена за недостатак транспарентности, а конфузија траје већ неколико дана. Јуче током преподнева је поново укључен интернет, али је недоступан програм француских медија РФИ и Франс 24. Француска има своје привредне интересе у овој земљи богатој рудама и нафтом, за које занимање у последње време све више показују Русија, Кина и САД. Ипак, априори, нема сличности са ситуацијом у Нигеру – нема руских застава, нити се испољава нетрпељивост према Француској. У Габону живи око 12.000 Француза.

Горан Чворовић, “Вечерње новости”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *