Амбасадор Казахстана у Србији Мади Атамкулов о уставним реформама у Казахстану

 

Пут сваке велике државе обухвата неколико кључних етапа, које заједно утичу на њен национални идентитет. Доношење устава, поред проглашења независности, најважнији је основ политичког система и процеса који се одвијају у земљи, јер су у њему утемељени принципи који одређују будућност државе.

Казахстан ће 30. августа прославити Дан уставности. Наслањајући се на неодвојиве вредности слободе дате сваком грађанину, Устав је постао централни елемент достигнућа наше земље и мерило за развој и просперитет који данас уживамо.

Ове године, Дан уставности је од посебног значаја јер се обележава први пут од ступања на снагу амандмана на Устав, усвојених на народном референдуму јуна прошле године. Ове реформе су трансформисале Казахстан и довеле до успостављања нових демократских принципа у нашој земљи. Већа овлашћења и утицај добили су парламент и локалне власти, а овлашћења председника су ограничена, што означава већу одговорност власти према народу који је бирао парламент. Поред тога, у складу са ажурираним Уставом, председник Казахстана се сада бира на само један седмогодишњи мандат без права поновног избора, што је потпуно јединствено за наш регион.

У Казахстану су створени и ојачани механизми за заштиту људских права и демократије: повећана је улога и статус Повереника за људска права, Повереника за права детета и Повереника за заштиту права инвалида.

Обновљен је Уставни суд што обезбеђује даљу заштиту људских права и слобода. Сада грађани Казахстана, укључујући генералног тужиоца и Повереника за људска права, могу директно да се обрате Уставном суду да прогласи незаконитим норме које су, по њиховом мишљењу, у супротности са принципима Устава.

Утицај амандмана на Устав посебно је био приметан током парламентарних и локалних избора одржаних у марту ове године. Поједностављење процедуре регистрације политичких партија довело је до појаве нових партија које су учествовале на изборима, међу којима су „Република” и „Бајтак”. По мишљењу многих домаћих и страних политичких стручњака, ови избори су постали најконкурентнији у модерној историји Казахстана. У складу са променама Устава, које предвиђају и директан избор начелника сеоских региона, први пут од 2004. године на парламентарним изборима је примењен модел пропорционалне већине. Ово је омогућило бројним самопредложеним кандидатима да учествују у једномандатним изборним јединицама заједно са партијским кандидатима. Као резултат тога, могућности грађана да учествују у политичком животу земље су значајно проширене. Шест партија је успело да пређе цензус од пет процената потребан за улазак у парламент, што је омогућило стварање истински вишестраначког представничког тела са различитим политичким ставовима.

Обележавајући годишњицу доношења Устава, морамо одати признање и грађанима наше земље, који су претворили у живот њене темељне вредности и исказали подршку током референдума о уставној реформи прошле године, што је омогућило даље учвршћивање идеале слободе, једнакости и слоге у структури нашег друштва. Треба напоменути да је за отприлике годину дана у Казахстану одржано пет изборних кампања, укључујући и референдум, односно грађани земље су имали прилику да се директно изјасне о свим променама.

Као резултат свега, захваљујући уставним амандманима и реформама, у казахстанском друштву је формирана нова грађанска и политичка култура. Наравно, наш пут трансформације постојећег система у земљи је далеко од завршетка Трансформације и реформе, укључујући и друштвене и економске, то је непрекидни посао који има за циљ да држава буде у складу са глобалним променама, трендовима и изазовима који стално настају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *