Вучић: Вулину је Америка увела санкције због Русије, а не због криминала

Председник Србије је одговарајући на питања новинара рекао да није приметио да је кокаин пронађен у Вулиновом кабинету, него у Белој кући

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Вашингтон санкције увео директору Безбедносно-информативне агенције Александру Вулину не због криминала, већ због његових веза са Русијом.

Како је рекао одговарајући на питања новинара, није приметио да је кокаин пронађен у Вулиновом кабинету, него у Белој кући.

“Мислим да је страшно важно да се спроведе истрага. Ја мислим да је то општи члан који они користе да се нешто напишу. Заборавили сте да поменете оно најважније, а то је Русија. Против Вулина нису уведене санкције због било каквог криминала, корупције или било чега. Санкције против њега су уведене због његовог односа према Руској Федерацији. Сутра ћу темељно да говорим о свему томе, о његовој позицији и позицији државе Србије”, рекао је Вучић.

Према саопштењу Стејт департмента, Вулин је стављен на листу особа које су под санкцијама америчке администрације због, како се наводи, “умешаности у транснационални организовани криминал, илегалне операције у вези са наркотицима и злоупотребу јавне функције”.

Поред тога, америчке власти тврде да је Вулин “злоупотребом јавне функције” помагао трговцу оружјем Слободану Тешићу да се његове “илегалне пошиљке оружја слободно крећу преко граница Србије”, а Русији обезбеђивао “платформу за даљи, злонамерни утицај у региону”.

Говорећи о питању Украјине, Вучић је рекао да велике силе за Украјину спремају “велике и дивне ствари на поклон, посебно што се тиче Европске уније”.

“Јуче сам упутио, пошто је Столтенберг рекао да је увек спреман за састанак, званичан захтев за сусрет. Он је јуче имао самит у Вилњусу, очекујем да ћемо се видети наредних дана. ту ћете да видите трик који покушавају да прведу у дело поједини из Запада: а то је: па вратите се и нормално разговарајте, мало смо ухапсили четрдесетак Срба, мало им претимо да ћемо наставити да хапсимо, али кажу да је деескалација када повуку 25 одсто нечега. Бог зна шта то значи, ни коме значи, већ траже Лајбницов довољан разлог да окриве Србију, јер своје чедо морају да сачувају”, каже Вучић.

Потом је упитао како то има санкција против Вулина, а нема против Свечље. “Наравно да нема, неће ни да буде, зато што се зна како мора да се прави равнотежа и баланс”, закључио је Вучић.

“Сладострашће и срећу што су против некога лично уведене санкције морате да ми објасните, о чему се ту ради, што сте срећни? Јесте тако били срећни кад су Додику увођене санкције? Против мене су увођене санкције 1998 и 1999, баш ме брига било, јер моју политику неће да воде ни Американци, ни Руси ни било ко други. Политика коју ја водим мора да буде добра за Србију и за српски народ”, напоменуо је председник Србије.

На питање новинара да прокоментарише изјаву бошњачког члана председништва БиХ Дениса Бећировића да све бошњачке снаге треба окупити под заставу БиХ, председник Вучић рекао је да ће пун одговор и анализу на тај коментар дати у четвртак увече или у петак.

Вучић је рекао да је са пажњом слушао шта је говорио председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, као и Бећировић.

“По свему што сте чули могли сте да видите колика је површност код свих актера у нашој земљи”, рекао је Вучић и додао да је много компликованије и да је потребан дубљи одговор и анализа, те да ће он сутра увече или прекосутра дати свој пун одговор.

“Ми не желимо да претимо никоме, за разлику од неких који индиректно или посредно прете нама. Ми желимо да живимо са Бошњацима у миру, али ћу спремити темељан одговор”, поручио је Вучић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *