ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА СТОЛТЕНБЕРГОМ: Веома сам забринут због целокупне ситуације на КиМ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Бриселу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Столтенберг каже да је важно да се тензије смање и да позива “обе стране” да се уздрже од насиља.

Тврди да је Србија дуготрајни НАТО партнер.

– Радујем се нашем састанку и још једном поздрављам председника Србије – казао је он.

Председник Вучић рекао је да је веома усхићен када може да дође у Брисел и да је захвалан што је Столтенберг поново чуо српску страну.

– Веома сам забринут због целокупне ситуације на КиМ. Не желимо да играмо игре кривца, ово постаје све опасније сваког дана. Поменули сте ситуацију на северу Косова и Метохије, али ми то видимо другачије. Све што се догодило је због лошег приступа Приштине јер су они хтели да искључе Србе из власти. У исто време они на различите начине хапсе српске грађане и не само да их малтретирају, што веома забрињава нашу страну, већ их хапсе без обзира на то где живе. До сада смо имали професионални однос са снагама КФОР-а и НАТО-а и надам се да ћемо тако и наставити и да ће ваша мисија бити остварена у складу са Резолуцијом 1244 – рекао је Вучић.

 
 

– НАТО је повећао број трупа за 500 након инцидената на северу КиМ. Недавно је нападнут Кфор, повређено је више припадника, што је неприхватљиво – рекао је Столтенберг.

– Верујемо да је једини пут напред кроз дијалог. Србија је већ дуго партнер НАТО, и конструктиван партнер.

– Веома сам завринут за ситуацију на целом Косову. Не желимо да играмо игре оптуживања. Ова посета је веома важна, проблем постаје безбедносни, не само политички. Верујемо да све што се десило је последица неодговорних потеза Приштина. Више Срба је рањено, а нема истрага, што нас брине.

Он је замолио Столтенберга да НАТО обезбеди безбедност за све Србе на Косову и Метохији.

Један коментар

  1. Ocito je da po svojoj volji i nahodjenju Vucic kontonuirano preuzima prerogative koji mu ne pripadaju. Delovanje izvan okvira, koji drzavniku njegovog ranga pravno pripada, bilo bi prihvatljivo u slucaju opasnosti koja preti zajednici. On deluje upravi suprotno, u krajnje nezavidnom polozaju, drzavu vec na rubu suvereniteta, gura u totalnu kolonijalnu, podanicku poziciju. U cije ime odlazi na dogovore, sta obecava, potpisuje, to niko ne zna ili se sazna kasno. Da ova vlast nije u raljama pogubljenih, nezrelih politicara, ovakva situacija bi zahtevala da se pod hitno preduzmu predvidjene pravne mere koje su neophodne da bi se obezbedii opstanak Srbije kao jedinstvene teritorije i suverene zemlje. Jasno je i onima kojima do juce nije bilo jasno dacnije samo do Vucica. U Srbiji na svim nivoima sede mali Vucici, veci deo opozicija cine zuti kadrovi i njihovi istomisljenici, i sta to znaci – pa to da politika srpskih politicara ( prikladnija je rec politikanti) ne pociva na pretpostavkama suvereniteta, na toj elementarnoj osnovi zajednistva, temelju oko kog bi se politicari morali organizovati i delovali kao oko osovine. Pa ako nasa gospoda nisu za autonomni, suvereni prostor, za sta su dodjavola? Zamazuju oci narodu, vuku ga jedni sa jedne drugi sa druge strane, razapinju. Ko je u ovoj drzavi pozvan da je brani?
    Uzvisena na neprikosnoven pijedestal jedine pravedne forme udruzivanja demokratija se pokazala nesposobnom spasiti od propasti svih ideala lagodno prelazeci u suprotni tabor, totalitarizam. Demokrstija je bar podejala nesto semena lepih ideala za razliku od srpskih politicara ( uglavnom i vecine zapadnih) koji na politicku svenu nisu stupili zbog ideala vec licne koristil, Otuda izmedju vlasti i opozicije, izmedju stranaka, i nema razlike, solidarisu se sto javno, sto tajno, sto svesno, sto nesvesno, na isti nacin kojim su postali solidarni demokrstija i totalitarizam.
    Kako je predvideo Benjamin vanredno stanje je postalo PRAVILO. Zato je u ovom vremenu slamcica zivots uspostavljanje koliko toliko normalnog stanja. To je bit suvereniteta, osigurati SVIM gradjanima normalan zivot. Ako drzavnik ne poseduje takav autoritet onda mu nije mesto na vrhu drzave, ipak je on ili bi trebao biti vladalac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *