ОБРАЋАЊЕ ВУЧИЋА И МИЛАТОВИЋА: “У наредних 10 до 12 дана доносимо одлуку ко ће бити нови амбасадор у Подгорици”

Председник Србије Александар Вучић угостио је данас председника Црне Горе Јакова Милатовића, који борави у званичној посети Београду, а након завршених састанака двојице председника, као и делегација, Вучић и Милатовић су се обратила медијима.

– Велико ми је задовољство да угостим председника Милатовића. Јачање билатералних веза и тешња сарадња је од узајамне користи. Србија и Црна Гора имају велику трговинску размену, имајући у виду величину земаља. За нас је ЦГ изузетно важан партнер не само због економије и бројева већ и традиционалне блискости и повезаности наших грађана, великог броја Срба који живе у ЦГ и обрнуто. Трудимо се да наше односе унапредимо. Разговарали смо о бројним питањима – казао је Вучић и додао да је Милатовићу обећао да ће Црна Гора добити добру позицију на Експу 2027.

– Већ сам разговарао са министром финансија и обећао сам да ће Црна Гора добити такву позицију – рекао је Вучић.

Он је рекао да су разговарали и о геополитичким и регионалним проблемима.

Председник Вучић је говорио и о изградњи путева и бољој повезаности две земље, као и о сарадњи у области енергетике.

– Они су најавили да желе терминал за течни гас у Бару. Ми смо заинтересовани да то купујемо и зато можемо одмах да пустимо челичне цеви за мерну станицу да бисмо преузимали гас – казао је Вучић.

– Знам да постоје у Црној Гори неки који се труде да подигну страх од Србије, да је Србија та која нешто тражи од Црне Горе. У чему желите да учествујете ок, у чему нећете немојте, нећемо да тражимо ако не желите и задовољан сам што смо отворено разговарали о многим питањима, на цивилизован начин који треба да гради односе две земље – додао је Вучић и истакао да је размена са Црном Гором већа за 16, 1 одсто у односу на исти период прошле године.

-Желим да верујем да је могуће да говоримо о нечему што ће значити иако ће бити тешко и иако ћемо ићи два корака напред, један уназад, да поступно дођемо до бољих односа – навео је српски председник.

Обраћање Милатовића

– Посета Србији долази као природан наставак у контексту наше регионалне политике. Присуство председника на инаугурацији, моја посета Београду, представаљају важне кораке у нашим односима – рекао је Милатовић и додао је да је Црна Гора највише извозила у Србију.

Говорећи о економској сарадњи, Милатовић је рекао да је Србија можда и најважнији трговински партнер Црне Горе.

– Србија је Црној Гори највећи трговински партнер. Удео спољнотрговинске робне размене са Србијом је у 2022. години износио 18 одсто у нашој укупној робној размени са светом. Србија је највеће туристичко тржиште за Црну Гору. У структури ноћења страних туриста, у 2022. највише ноћења остварили су туристи из Србије, и то нешто изнад три милиона ноћења, или 25,5 одсто од укупног броја. С друге стране, Црна Гора је такође међу најважнијим туристичким тржиштима за Србију, и то шесто по реду највеће тржиште, са уделом од четири одсто укупно остварених ноћења – рекао је Милатовић.

 

Додао је да је Србија у прошлој години била највећи страни инвеститор у Црној Гори.

– Износ страних директних инвестиција из Србије у 2022. години је износио 137 милиона евра, што је удео од 12 одсто од укупне вредности страних директних инвестиција – казао је Милатовић.

Парадоксално је, истакао је црногорски председник, да Црна Гора са Србијом нема дипломатски однос на нивоу амбасадора и немају заједничке граничне прелазе, док их званична Подгорица има са Албанијом и БиХ.

Платни промет између Србије и Црне Горе, оценио је Милатовић, представља озбиљну баријеру, заједничке мешовите комисије ниједном се нису састајале годинама уназад, а није одржана ни заједничка седница влада двеју држава.

– Нас веже историја и традиционална блискост. Врло је важно да уз отворен разговор додатно изградимо поверење. Зато сматрам да је одговорност на нама државницима за побољшањем односа. Сложили смо се да је неопходно именовање амбасадора. Добио сам уверење од председника Вучића да ће Србија направити корак у том правцу врло брзо, а Црна Гора по формирању владе – рекао је Млатовић.

– Чврсто верујем да интеграција у ЕУ нема иницијативу. Црна Гора је пријатељ Србији, упућујем јавни позив председнику да посети Подгорицу – казао је Милатовић.

Одговори на питања

О изручењу Светозара Маровића

– Ја сам у нашем разговори изнео питање изручења Светозара Марковића Црној Гори на сто и од председника Вучића добио одговор да ће се Србија одговорно однети по том питању – рекао је Милатовић, одговоривши на питање новинара ТВ Црне Горе поводом случаја Светозара Маровића.

-Ја ћу другачије мало да одговорим на то – надовезао се Вучић на ово питање.

– Ја сам рекао да ћемо ми као озбиљна држава узети у разматрање посебно све оно о чему говори председник Милатовић и да ћемо на озбиљан начић дати утемељене одговоре. Међутим, овде се намеће друго питање. Зашто се у нашим односима одмах тражи разлог да би се онај други окривио за нешто или непоштовање некога. А јесте ли размислили ви са ТВ Црна Гора, боли ли нас то што је ЦГ противправно признала отцепљење без повеље УН дела територије Републике Србије? Да ли нас је болело кад је протеран наш амбасасдор, а да нисмо приметили ни ваљан разлог за то? Или увек све видите из сопствене визуре, у којој је увек неко други крив. Ја нисам говорио о српском питању, ако нисте приметили. Како је могуће да од 28,73 посто Срба по званичној статистици имате само 8 одсто запослених у јавном сектору? Мислите ли да је то мање важно питање од Маровића? Или мислите да је то потребно да Србији Црна Гора може нешто да каже. Може, Србији сви могу све да кажу. Није Маровић табу тема, само вас молим да се понекад ставите у наше ципеле и видите како то изгледа и из српског угла. 

О куповини Прве банке

Председник Вучић изјавио је да су неистинити наводи да ће Поштанска штедионица купити Прву банку из Црне Горе.

– Када је реч о куповини Прве банке, која је у власништву Ђукановића, од стране Поштанске штедионице, реч је о ноторној неистини. То је и сама Поштанска штедионица, мислим, демантовала. На такве неистине смо у Србињи навикли – истакао је Вучић.

Говорећи о могућности увођења директног платног промета између Србије и Црне Горе, Вучић је рекао да је то важно питање и једна од препрека у развоју бизниса и економских односа две земље.

– Не бих да говорим о томе ко је за то кривац, али само желим да знате да је са наше стране то потпуно чисто. Овде је у питању нешто друго. Највећи број коресподентских банака у Црној Гори је из Швајцарске и Немачке, па они желе да са тим раде. Код нас то функционише 15 година са БиХ, где је валута за плаћање конвертабилна марка. По принципу међународног клиринга, ту нема проблема’ – рекао је Вучић.

Председник Црне Горе Јаков Милатовић положио је венац на споменик незнаном јунаку на Авали и уписао се у књигу утисака.

Милатовић је први црногорски председник који је отишао на споменик Незнаном јунаку на Авали и положио венац.

Милатовић о КиM

– Врло је важно да са највећих државних адреса стављамо у фокус теме које нас зближавају. Постоје и оне где немамо исте ставове, наравно да је питање Косова једно од тих. Знате да је ЦГ признала Косово 2008. године, али морамо негде бити људи и довољно политички писмени да разумемо позицију Србије. Оно што је мени важно јесте да се тензије на северу КиМ ставе под контролу и да дође до деескалације. Све то утиче на све нас. Заиста искрено подржавамо дијалог Београда и Приштине. Нисам срећан због тензија, позивам и настојање Београда да дође до деескалације, Вучић је урадио доста да до деескалације дође, али је за танго потребно двоје – казао је црногорски председник.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *