„Надлежност је наша“: Кфор се огласио после објаве Приштине да је набавила турске дронове

Мисија Кфора је данас саопштила да примарну надлежност за ваздушни простор изнад Косова и Метохије има командант Кфора, на основу Резолуције Савета безбедности УН 1244. Што се тиче употребе свих категорија дронова и ограничења повезаних са тим, укључујући Бајрактар ТБ-2, из мисије истичу да примарну надлежност за ваздушни простор изнад Косова и Метохије има командант Кфора, на основу Резолуције Савета безбедноси УН 1244.

 
„Очекујемо од институција на Косову да обезбеде координацију и да се придржавају постојећих процедура“, наводи се у саопштењу мисије Кфор.
Из Кфора наводе да се горњи ваздушни простор Косова и Метохије може користити „само за прелет из једне земље у другу комерцијалним летовима“, а да се доњи може користити и за посебне летове, од случаја до случаја и уз претходно одобрење команданта Кфора.
 
Додаје се да Кфор у потпуности остаје фокусиран на обезбеђивање сигурног и безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову и Метохији у складу са својим мандатом.
„Кфор наставља да подржава развој Косовских безбедносних снага, у оквиру њиховог првобитног мандата, укључујући операције цивилне заштите као што су гашење пожара, уклањање експлозивних убојних средстава, потрага и спасавање и одговор на изливање опасног материјала“, наводи се у саопштењу, пренео је Танјуг.
 
Премијер привремених приштинских институиција Аљбин Курти у недељу је саопштио да је војска тзв. Косова добила беспилотне летелице Бајрактар ТБ-2 купљене од Турске.
 
Прeдсeдник Србиje Aлeксaндaр Вучић кaзao je тoкoм звaничнe пoсeтe турскoг прeдсeдникa Рeџeпa Taипa Eрдoгaнa Бeoгрaду пoчeткoм сeптeмбрa прoшлe гoдинe дa „Србиja жeли дa нaбaви Бajрaктaр, дa ћe гa нaбaвити 2023. гoдинe и дa ћe нaруџбинa бити пoвeћaнa сa нeкoликo дeсeтинa нa нeкoликo стoтинa милиoнa eврa“. Meђутим, прe нeкoликo нeдeљa прeдсeдник je кaзao дa ћe збoг прoдaje oвe лeтeлицe Кoсoву Србиja oткaзaти свojу нaруџбину.
 
Прeмa фoтoгрaфиjaмa jeднoг кoсoвскoг бajрaктaрa мoжe сe видeти дa вeрзиja oптoeлeктрoнскoг систeмa сa спoсoбнoшћу oбeлeжaвaњa циљeвa или ниje купљeнa или ниje прикaзaнa. Taкo oстaje питaњe дa ли je jужнa српскa пoкрajинa нaбaвилa лeтeлицe сa убojним срeдствимa вaздух-зeмљa или ћe их кoристити сaмo зa нaдзoр из вaздухa?
 
Извор: https://sputnikportal.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *