ЕСКОБАР ТРАЖИ ДА ПРИШТИНА ФОРМИРА ЗСО: Представио и паклене захтеве за Србију у обраћању америчком Конгресу

Спесијални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас током обраћанај у америчком Конгресу да влада у Приштини мора да приступи формирању Заједнице српских општина (ЗСО) и да обе стране морају што брже да испуне све обавезе.

Ескобар је истакао да је споразум у Охриду био “велика прилика за обе земље” да успоставе добре односе и отворе врата ка Европи.

Он је истакао да Србија мора да призна “интегритет” лажне државе, али и симболе, пасоше, личне карте, и да не блокира тзв. Косово у било којој међународној организацији.

Додао је да су САД и ЕУ позвали на хитну деескалацију, укључујуц́и одржавање нових општинских избора и избора за градоначелника у четири општине на северу КиМ уз учешће Срба.

На питање које кораке Курти мора да учини ка деескалацији и како би се уклониле америчке санкције, он је оценио да је реч о последицама, а не санкцијама.

– У интересу је (тзв.) Косова да схвате да морају да послушају европске савете, помоћи ћемо им да то схвате – рекао је Ескобар.

Он је поновио да су САД увек стајале уз Приштину, да су признале легитимитет избора и градоначелника, упркос противљењу Србије и да је једини захтев био да Приштина не поставља силом градоначелнике.

2 коментара

  1. Јелена

    Зашто Ескобар тражи формирање ЗСО? Па само зато да би што пре притиснуо Србију да испуни свој део обавезе преузете (обећане, непотписане) у Охриду и на тај начин окончао њихов (САД) проблем наше јужне покрајине. Тврдоглавим одбијањем Куртија куповали смо, бар, време… Али нашим политичарима не одговара ни куповина времена; примањем булументе изасланика упадали су све дубље у замку и… све је отишло дођавола!

  2. Akcenat i sustina celog politickog galijatimasa je u reci TRAZI!!!!!! Osionost prolazi kad je dozvolis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *