Додик: Срби и Хрвати имају тешку историју, свако има право на свој приступ

Председник Републике Српске Милорад Додик је изјавио да је обележавање историјских догађаја увек болно и није једноставно када Хрвати обележавају победу, а Срби организују комеморацију, али свако има право на свој приступ.
 

Додик је то рекао за бањалучки “Глас Српске” у одговору на питање да ли је хрватском председнику Зорану Милановићу, са којим се недавно састао на Хвару, засметало то што су Српска и Србија одлучиле да годишњицу погрома у Олуји обележе у Приједору.

“Потпуно добро разумем да Срби и Хрвати имају тешку историју, кад једни славе, други то праве као комеморацију. Исто тако разумем да је историја довела до тога да су Срби и Хрвати разграничили неке своје ствари. Хрватска је формирала државу, а Срби се још боре и за Србију и за Српску, али та борба је само посредно у вези са Хрватском. Обележавање историјских догађаја је увек болно. Није једноставно кад они обележавају победу, а ми полажемо венце. Али, и они, као и ми, имају прво на свој приступ. , навео је Додик.

На питање о реакцијама на чињеницу да је на Хвар, да би се састао са Милановићем, ишао хеликоптером у власништву Србије, Додик је рекао да је то хеликоптер који користи председник Србије Александар Вучић, а да је онај у власништву Републике Српске био на редовном сервису.

“Замолио сам Вучића да ми га уступи, ту нема никаквих проблема. Они који то оспоравају појма немају о животу. То говори колико су за изолационизам. Шта Денис Бећировић има с тим? Ако није у питању војни хеликоптер, да га мало подучим, слободно можете да летите. Можете да одете било где, Аустрију, Грчку, на Хвар. Важно је да се то пријави, ништа ту није било илегално. Милановић је пре свега интересантан саговорник”, истакао је Додик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *