ЂАВОЉА ИГРА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Срби на ивици нестанка

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је положај српског становништва на Косову и Метохоји тежак, чак трагичан, јер наставља да се погоршава.

Захарова је указала да власти у Приштини “фанатично настоје да тај део Србије претворе у чисто албанску територију”.

– О опстанку Срба ни не мисле упркос сасвим супротним изјавама. У циљу испуњења својих циљева Приштина користи читав арсенал репресивних средстава – од дискриминационог законодавства до полицијских упада попут нацистичких, чије су жртве незаштићени локални становници, укључујући децу. Тзв. косовски премијер је буквално згазио Бриселски споразум, дискредитовао дијалог под окриљем ЕУ, српске организације проглашава терористичким организацијама, док су север Косова (и Метохије) окупирали припадници (тзв.) косовске полиције. Све је то крајње трагичан развој ситуације – рекла је Захарова на брифингу за новинаре.

Према њеним речима, амерички и европски посредници настављају да “имитирају мировну активност, баве се трагањем за праведним решењем, праведним у складу са њиховим интересима, али све што предузимају, чак ни оно што је усаглашено по НАТО оси, није усклађено са Приштином јер оно што Приштина ради је чист шовинизам”.

– Језиви, трагични шовинизам. Све то води ка продубљивању кризе. Понекад се чини да је Курти досадио Западу, повремено са Запада стижу критике на његов рачун, уводе се нека безначајна ограничења али нема никакве сумње да је Запад увек био и даље је усмерен против Срба чији су интереси за њих секундарни, а њихово постојање за Запад, укључујући и неке високе званичнике, представља скоро па грешку – навела је она.

Према речима Захарове, то је можда и тактика да се, споља гледано, дистанцирају од приштинског екстремизма и да се Београду пруже лажне наде да САД и ЕУ желе Србији добро.

 
 

– А заправо ни САД ни ЕУ не желе Србији никаквог добра, јер да је тако испунили би бар своја економска обећања. Дали би кредите Београду које су обећали још пре неколико година, пружили би могућност за интеграцију у европски простор на економском плану. Ништа од обећаног није урађено и неће бити. Тај сценарио Запад понавља са свима – истакла је Захарова, преноси Спутњик.

САД и ЕУ, како је рекла, реализују своје интересе у региону на рачун Срба што се види кроз притисак да се призна тзв. независност и кроз подршку Приштини у одбијању да формира ЗСО што је требало да уради још 2013. године.

Захарова је подсетила да је Резолуција 1244 Савета безбедности УН кључни документ који може да осигура да се пронађе трајно и одрживо решење за питање Косова и Метохије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *