Америка увела санкције Александру Вулину, директору БИА

Сједињене Америчке Државе увеле су санкције шефу српске Безбедносно-информативне агенције (БИА), бившем министру унутрашњих послова Александру Вулину, саопштило је Министарство финансија САД.

Како тврди америчко министарство, Вулин је под санкцијама САД због његове умешаности у “транснационални организовани криминал, илегалне операције у вези са наркотицима и злоупотребе јавне функције”.
“Санкционисање Александра Вулина показује решеност САД да позову на одговорност особе које се баве коруптивним пословима, чиме унапређују сопствене политичке агенде и личне интересе на штету мира и стабилности у подручју Западног Балкана”, наводи се у саопштењу Канцеларије за контролу стране имовине америчког министарства финансија (ОФАЦ).
Додаје се да је Вулин наводно одржавао “користољубив однос са трговцем оружјем Слободаном Тешићем”, чиме је, како се даље тврди, помогао да се “Тешићеве илегалне пошиљке оружја слободно крећу преко граница Србије”.
Истовремено, Вулин је, према тврдњама америчких власти, користио своју функцију да подржи Русију, чиме је наводно “олакшао руске малигне активности које деградирају безбедност и стабилност Западног Балкана и обезбедио Русији платформу за даљи утицај у региону”.
Из ОФАЦ-а наводе да је Вулин директор БИА, као и да је раније био министар одбране и унутрашњих послова, али напомињу да поменуте институције нису мете ових санкција.
У саопштењу се додаје да ће, као резултат данашње акције, сва имовина директора БИА, која се налази у САД, бити блокирана и мора да буде пријављена ОФАЦ-у, као и да су блокирани сви субјекти који су у индиректном или директном власништву Александра Вулина.
Поред тога, напомиње се да могу бити санкционисана и друга лица која остварују трансакције или учествују у одређеним активностима са шефом БИА.
Подсетимо, Вулин је постао шеф БИА у децембру 2022. године.
Вулин је у августу 2022. године, као шеф МУП-а Србије, посетио Москву, где је на састанку са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом рекао да руководство Србије једино у Европи није увело санкције против Русија и није се придружило „антируској хистерији“.
Вулинова оставка један је од захтева са протеста који у Србији трају већ неколико месеци.

 

ПС: Америка показала да је веома мала и слаба земља​

Након злочиначке НАТО агресије предвођене Америком, организовање пуча петог октобра, криминалне подршке независности тзв. Косова, увођење санкција Александру Вулину као шефу БИА је нови директни напад на Србију и српске институције, саопштено је из Покрета социјалиста, чији је председник Александар Вулин.
 
”Вашингтон као и увек и сада лаже, мрзи и силује истину, па Вулина који је уништио нарко-кланове који су имали подршку ЦИА сада проглашава нарко-дилером иако су због Вулина њихове омиљене нарко-убице у затвору из кога ће изаћи само ако амбасадор Хил и Ђилас дођу на власт”, наводе из ПС реагујући на увођење америчких санкција Александру Вулину.
Вулинов злочин корупције је, како додају, што ју је искоренио у сваком министарству које је водио, па америчка амбасада није могла, како наводе из ПС, ”лако и јефтино да долази до наших државних тајни као што су навикли после петооктобарског пуча”.
 
”За убице из Беле куће Вулинова кривица је и што подржава међународно право и што одбија да будемо увучени у западни сукоб на Истоку. Вулинов став да желимо мир, а не да будемо русофобска страна у братоубилачком рату за њих је малигни утицај и платформа за ширење руског утицаја у региону и тиме су показали да је Америка веома мала и слаба земља ако јој за победу над Русијом само смета Александар Вулин”, навди се у саопштењу.
Из ПС додају да у овим тренуцима само треба гледати ко ће се овоме обрадовати и ширити даље њихове лажи.
Виола фон Крамон тријумфује
 
https://twitter.com/ViolavonCramon/status/1678804741558501377?s=20 
 

Један коментар

  1. ” Na zapadu ( Americi ) ništa novo ” !
    Još jednom su nam pokazali i koliko SRBIJA nije slobodna i samostalna drzava . Da jeste, po sistemu reciprociteta
    iste bi sankcije bile proglašene za Kristofera Hilla, zbog odnosa prema KiM ….Da jeste, ne bi Amerikanci ni poslali Hilla u Srbiju. Da jeste, Amerikanci bi se prema Srbiji odnosili sa poštovanjem i uvazavanjem ,i to , ne zato što to iskreno zele, nego zato što moraju. U ovom moment ne mogu nam činiti veće zlo, nego što ga čine !!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *