АЉБИН КУРТИ ЈЕ НЕПОЖЕЉНА ОСОБА У ПОЛИТИЧКОМ ВАШИНГТОНУ: Огласио се амбасадор Србије у САД

АМБАСАДОР Србије у САД Марко Ђурић изјавио је данас да председник привремених приштинских институција Аљбин Курти нема кредибилитет у добром делу западне јавности, да више нема монопол на подршку Америке и да је у политичком и фактичком смислу непожељна особа у политичком Вашингтону.

 

Он је истакао да није приметио да је у претходним месецима неки министар из тзв. владе Косова био у САД.

– За разлику од тога, ми смо у претходне три недеље имали бизнис форум са председницом Владе Аном Брнабић, као и изванредну посету министарке за европске интеграције Тање Мишчевић. Јуче се завршила и посета министарке науке Јелене Беговић, која је разговарала о унапређењу научне сарадње са САД – рекао је Ђурић на ТВ Хепи.

Ђурић је истакао да су многи у Приштини нервозни због српског лобирања у Вашингтону. У Конгресу је, каже амбасадор, прошле недеље могло да се чује и другачије мишљење о КиМ.

– Упућена су питања везана за положај Срба, а један од конгресмена је инсистирао на одговору на питање када ће амерички званичници посетити Србе на северу КиМ, као и када ће се формирати Заједница српских општина – истакао је Ђурић.

Он је навео да када људима у САД који су, како је рекао, “последњи пут чули за Србију 90-их година” саопштите чињенице о економском расту, то на њих делује изненађујуће.

 
 

– Имам срећу да служим у Вашингтону у време када Србија највише улаже у промену слике о себи и изградњу нових односа – рекао је он.

Поводом оптужби председнице Одбора за спољну политику британског парламента Алише Кернс на рачун СПЦ, Ђурић је рекао да те оптужбе не треба узети олако, као и да је реч о безочној лажи и покушају да се црква компромитује. Поводом санкција од стране САД директору БИА Александру Вулину, Ђурић је истакао да дели мишљење председника Србије Александра Вучића.

– Србија је наступила по том питању на један транспарентан начин. Тражили смо од америчке стране да нам проследи доказе – рекао је Ђурић и додао да је српско правосуђе подржано од стране УСАИД-а. Говорећи о српској дијаспори у САД, Ђурић је истакао да она броји више од милион људи. “Они су у политичком систему Америке дуго били у другом плану. Данас то желимо да искористимо како бисмо јачали повезивање са матицом – рекао је Ђурић.

Један коментар

  1. Ne zna se koja je veca sramota za Srbiju, ovaj ambasador ili gospodje koje su pohodile Ameriku
    Ova subjektivna procena nekompetentnog politicara ,koji robski sledi vodju u manipulaciji javnosti , savrseno se uklapa u politicki OBRAZAC naprednjaka . Pitanje je mozemo li se osloniti na informacije iz izvora koji sve vreme zamagljuju svoje prave pozicije i iskrivljuju svojih protivnika?
    ” Vest” je prilicno iznenadjujuca ako se uzme u obzir da su nas do juce dnevno bombardovali losim vestima sa Kosova i uterivali strah od Kurtija i njegove politike . Kako god, javnost nije ni priblizno toliko dirnuta ni terorizmom Kurtijevih policijskih snaga, ni njegovim odlukama, ni izjavama americkih, briselskih birokrata, dakle situacijom na Kosovu i oko Kosova, tako da ce izjava ovog minornog politicara biti kratkog trajanja i bez efekta, pucanj u prazno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *